Política

El govern troba compatibles el PSC i Junts en els comptes

El govern confia portar “en els pròxims dies” el pressupost al Parlament amb un acord previ per garantir que tirin endavant

Totes les pistes indiquen el contrari, però el govern veu possible compatibilitzar el suport del PSC i el de Junts en el pressupost, a més del dels comuns. Segons la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, la Generalitat treballa per tancar un acord “en els pròxims dies”. La prioritat de Pere Aragonès és que sigui el més ampli possible i abans de portar el pressupost al Consell Executiu, per tenir lligats els suports parlamentaris d’antuvi. Fonts de Palau descarten que es portin els números al govern dimarts o dimecres de la setmana vinent. Tanmateix, Plaja va insistir ahir que l’executiu ha accelerat la negociació i que aquesta setmana es preveuen reunions diàries amb els possibles socis (PSC, comuns i Junts), si no dues trobades al dia.

En aquesta dansa de l’aparellament que és la negociació del pressupost entre el govern monocolor d’ERC i el PSC, els socialistes tiraven ahir aigua al vi, però només pel que fa als tempos. La portaveu al Parlament, Alícia Romero, allunyava la possibilitat d’arribar aquesta setmana a un pacte, tot recordant que “un bon acord” requereix temps.

El mateix Aragonès posava pressió als partits i es mostrava convençut que “no dilataran innecessàriament” les negociacions.

En el marc de la intensificació de la negociació que ven el govern, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i la de la Presidència, Laura Vilagrà, es van arremangar ahir personalment i van participar directament en una reunió amb el PSC, per bé que han seguit de prop totes les trobades, fins ara de caràcter purament tècnic. Per part socialista, s’hi va afegir l’exsecretari general d’Economia i exalcalde del Vendrell (Baix Penedès), Martí Carnicer, al costat de Romero, del diputat Jordi Riba i de la coordinadora del grup parlamentari, Nèlia Martínez. La negociació, doncs, hauria fet un salt polític qualitatiu. Oimés quan el PSC ja disposa de la documentació requerida.

De portes enfora, els de Salvador Illa reclamen un pronunciament públic del govern dient que compta amb ells, un gest que comportaria l’abandonament automàtic de la negociació per part de Junts, que sí que troba incompatible el seu suport i el dels socialistes. És per això que l’exsoci de govern exigeix que ERC aclareixi amb qui vol aprovar els comptes.

De moment, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull manté oberta la negociació i condiciona l’entrega del decàleg de mesures econòmiques i socials a la concreció de més detalls sobre el paper per part del govern.

LA FRASE

No és incompatible el suport d’un partit amb l’altre, tot dependrà de la voluntat real de negociar
Patrícia Plaja
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA