Política

Les propostes de Junts al pressupost: rebaixa fiscal, successions, escola concertada i procés constituent

El partit de Turull i Borràs defensa una deflactació en tots els trams de l’IRPF un 3,5% “per pal·liar la inflació”

Presenten una decàleg d’iniciatives al govern, que diu que ho estudirà

JxCat es reuneix aquest dimecres amb el govern per presentar el seu decàleg de propostes pels pressupostos, en què es fan diverses propostes que van des de rebaixes en la pressió fiscal (una rebaixa del tram autonòmic més baix de l’IRPF del 10,5% al 10% , així com deflactar tots els trams de l’IRPF un 3,5% per fer front a la inflació), supressió de successions, defensa de l’escola concertada i del català, impulsar el projecte de Hard Rock i la preparació d’un eventual procés constituent, entre molts altres aspectes.

Segons fonts del govern, la reunió és de caràcter polític i no tècnic. Per part de Junts hi assisteix l’equip negociador, amb el president del grup parlamentari, Albert Batet: la portaveu, Mònica Sales i el diputat Joan Canadell. Per part del govern hi assisteixen la consellera d’Economia, Natàlia Mas; el secretari general del departament, Josep Maria Vilarrúbia; i la secretària general de Presidència, Núria Cuenca.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha defensat que la proposta és “seriosa, rigorosa i possible” i que no està “pensada des d’un biaix ideològic”. Pel que fa a possibles línies vermelles en el seu document de propostes, Turull ha dit que no van a la reunió “amb un to de línies vermelles”, sinó “amb un to de donar solucions a les necessitats dels catalans”. “Esperem que el govern les acabi acceptant”, ha afegit en una atenció als mitjans a la seu del partit.

Successions

Més enllà de la rebaixa de l’IRPF, Junts també vol que el govern revisi l’impost de successions i bonifiqui “el 99% de les adquisicions” en el cas de familiars de primer grau, com pares, germans o fills, així com en la successió de les empreses familiars.

Aquesta revisió, no obstant això, es faria de manera “progressiva” amb la intenció d’arribar “en els propers anys” al nivell de l’any 2011, quan el Govern liderat per Artur Mes va suprimir aquest tribut.

Educació

En matèria educativa, Junts per Catalunya aposta per revertir “l’infrafinançament” de l’escola concertada i consolidar als pressupostos del 2023 la despesa executada en els exercicis anteriors.

També reclamen al govern que s’actualitzi i incrementi el preu dels mòduls de l’escola concertada en un 30%, així com anar cap a la gratuïtat universal de l’Infantil 2 “fomentant la concertació de places”.

Hard Rock

El document de mesures que ha traslladat JxCat al govern per incorporar als pressupostos inclou l’aprovació definitiva del projecte del centre recreatiu d’Hard Rock a Salou i Vila-seca (Tarragonès), així com “executar les inversions necessàries” per part de la Generalitat durant el 2023.

A més, Junts també planteja completar el desplegament de la fibra òptica, invertir 350 milions d’euros en equipaments universitaris en 7 anys o augmentar al 2,2% del PIB en recerca.

Procés constituent

Les propostes de JxCat no es limiten únicament a la matèria econòmica, sinó que també incorporen el contingut de la proposta de resolució aprovada en el passat Debat de Política General al Parlament, la qual cosa inclou “posar les bases organitzatives” per a un eventual “procés constituent”.

Entre les mesures que incorpora el document de Junts també hi ha preparar l’Agència Tributària de Catalunya “per recaptar tots els impostos” o el desplegament de l’Agència Catalana de Protecció Social.

Una altra de les mesures que planteja JxCat és la creació d’una unitat específica dels Mossos d’Esquadra per “dissuadir i pal·liar les ocupacions delinqüencials”, dotant-la de pressupost.

El govern “ho estudiarà”

Després de la reunió a Palau, que ha durat una hora i mitja, fonts del Govern han explicat que “estudiarà i analitzarà” el document de propostes de Junts. L’executiu manté que no vol tancar cap porta a ningú. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va dir ahir a la tarda que no tenia cap dubte que els partits “no dilataran innecessàriament” les negociacions per als pressupostos. Després que el Govern hagi “accelerat” els contactes amb comuns, PSC i Junts per intentar tancar un acord en els pròxims dies, Aragonès es va mostrar confiat que, tenint en compte el context econòmic, els partits posaran la responsabilitat de país per davant.

“No tinc cap dubte que la majoria de grups ho faran així”, va afegir ahir en la roda de premsa posterior al Consell Executiu extraordinari que el Govern ha celebrat a l’Institut d’Estudis Catalans per abordar la situació del català. Aragonès va assegurar que s’ha traslladat als grups la informació que s’ha demanat i que estan esperant propostes. L’executiu també s’ha reunit aquest matí amb els comuns per fer intercanvis d’altres documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona