Política

successos

Una sèrie de cartes bomba alarmen l’Estat espanyol

Sis sobres similars amb material pirotècnic s’han enviat els últims dies a diversos destinataris d’alt rang, entre els quals, Pedro Sánchez i Margarita Robles

La policia investiga la relació del cas amb la guerra d’Ucraïna

Sis sobres de color marró amb material pirotècnic casolà a l’interior, almenys quatre amb la mateixa lletra manuscrita, han estat enviats els darrers dies, segons les primeres conclusions dels investigadors, a diversos destinataris d’alt rang de l’Estat espanyol: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles; les ambaixades d’Ucraïna i els Estats Units, la base aèria de Torrejón i una empresa de fabricació d’armament a Saragossa.

L’últim va ser detectat i detonat ahir al migdia a la legació diplomàtica dels Estats Units a Madrid i el primer va ser interceptat el 24 de novembre pels serveis de seguretat de La Moncloa en un rastreig rutinari del correu dirigit al president, tot i que aquesta informació es va fer pública ahir.

Davant l’alarma generada per la coincidència de cartes bomba, el secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez, va fer ahir una crida a la calma i va demanar que es deixi treballar els investigadors de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. Les investigacions –va dir– estan encara en “fase inicial”.

Tot i això, ja s’han fet troballes rellevants que s’han posat en coneixement de l’Audiencia Nacional. Segons el número dos d’Interior, hi ha “indicis” que assenyalen que la procedència dels sobres és de territori espanyol.

Els investigadors estan analitzant qualsevol rastre de petjades o ADN, a més de les característiques dels sobres, la traçabilitat dels enviaments, els mata-segells, si en tenen, i el mateix material pirotècnic. Sobre aquest material, el responsable d’Interior va especificar que és “un compost o algun ingredient de similars característiques als que s’utilitzen en matèria de pirotècnia” i que aquest contingut és “casolà” i de caràcter “deflagrant”, és a dir, un artefacte que produeix una flamarada, no una explosió. Segons Pérez, el que es produeix és una “flama sobtada” i no una explosió amb canvi de pressió i destrucció del que hi hagi al voltant.

El secretari d’estat va admetre que hi ha “similituds” en l’“aparença” de tots els sobres que “poden determinar-ne l’origen”, però no va donar-ne més detalls “per respecte a la investigació”. Fonts properes a la investigació van indicar a l’agència Efe que els sobres remesos a l’ambaixada d’Ucraïna, l’empresa saragossana de fabricació d’armament Instalaza, la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) i el Ministeri de Defensa tenien la mateixa lletra en les adreces, escrites amb bolígraf i en majúscula. Les fonts tenen la hipòtesi que almenys quatre –totes, menys la dirigida a Sánchez– van ser enviades per la mateixa persona a entitats relacionades d’una manera o una altra amb la guerra d’Ucraïna. Fonts jurídiques sostenen que són totes iguals, incloent-hi la dirigida al president del govern.

El número dos d’Interior va anunciar que s’ha ordenat un increment de les mesures de seguretat al voltant de les legacions consulars i en altres àmbits com edificis públics, una decisió que se suma al reforç de la seguretat decretat des de l’inici de la guerra de Rússia contra Ucraïna.

LA DATA

24.11.22
és el dia
en què els serveis de seguretat de La Moncloa van interceptar la carta bomba dirigida a Pedro Sánchez.

Cap canvi en el suport a Kíiv

La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, va afirmar ahir, des de la ciutat ucraïnesa d’Odessa, que els sobres explosius enviats a diverses institucions a l’Estat espanyol no canviaran el compromís del govern amb Ucraïna. “Ha de quedar clar que cap carta ni acció violenta canviarà el compromís clar i ferm d’Espanya i dels països de l’OTAN i de la UE a l’hora de fer costat a Ucraïna, que defensa una causa justa”, va dir Robles en una compareixença amb el seu homòleg ucraïnès, Oleksí Réznikov.

El ministre de Defensa ucraïnès, per la seva part, va semblar atribuir a Moscou l’enviament d’aquests paquets explosius. Segons va dir, la seva homòloga espanyola el va informar sobre la situació, que constitueix un altre exemple que Rússia utilitza “mitjans terroristes” per aconseguir els seus objectius i per incidir en la situació a Ucraïna.

La Comissió Europea també es va pronunciar sobre el cas i va manifestar ahir que els de les cartes explosives són “incidents molt greus i seriosos”, tot i que es va negar a “especular” sobre les raons. L’ambaixada de Rússia a Madrid, per la seva part, va condemnar l’enviament d’un paquet explosiu enviat a l’ambaixada d’Ucraïna que va ferir lleument un treballador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona