Política

Milers de persones protesten a Barcelona contra el nou delicte de desordres públics

Sota el lema ‘Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos’, l’ANC ha denunciat que “la reforma de la sedició busca penalitzar més còmodament els fets de l’1 d’octubre”

Dolors Feliu lamenta l’absència d’Òmnium: “Em sap greu, espero que a la propera hi siguin”

Milers de persones s’han manifestat a Barcelona per protestar contra la reforma del Codi Penal que comporta l’eliminació del delicte de sedició i el nou delicte de desordres públics agreujats. Unes 10.000 persones, segons l’ANC i 4.500 segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat a Pla de Palau per iniciar una marxa que ha acabat davant el Palau de la Generalitat, a la plaça San Jaume de Barcelona. Sota el lema Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos l’entitat vol denunciar “la repressió que hi ha al darrere” de la reforma legal.

Òmnium s’ha desmarcat de la mobilització argumentant que no volen contribuir a la “confrontació” entre diferents agents independentistes. En canvi, sí que hi han assistit Junts - la presidenta i el secretari general del partit, Laura Borràs i Jordi Turull- i la CUP, amb el diputat Carles Riera.

Al llarg de la manifestació s’ha llançat proclames a favor de la independència i en contra del govern actual, amb crits demanant la dimissió tant de tot l’executiu com del seu president, Pere Aragonès.

En acabar la marxa els manifestants s’han congregat a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, on s’ha celebrat l’acte polític.

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha assegurat durant el seu discurs que la reforma de la sedició busca “penalitzar més còmodament els fets de l’1 d’octubre”. “Tot el llenguatge, cada paraula del nou redactat del delicte de desordres públics agreujats està agafat de la sentència del procés del 2019”, ha assenyalat Feliu. “La reforma és un avenç per a la repressió i la criminalització dels moviments socials en general i, especialment, del moviment independentista”, ha volgut deixar clar la presidenta de l’Assemblea, minuts abans de l’inici de la manifestació de l’ANC contra aquesta reforma del Codi Penal. Feliu ha lamentat l’absència d’Òmnium Cultural. “Em sap greu, espero que a la propera hi siguin”, ha etzibat Feliu amb brevetat.

Feliu considera que la reforma del Codi Penal que incorpora el delicte de desordres públics agreujats és “molt preocupant” per a l’independentisme i per això ha parlat de la necessitat de la manifestació entre Pla de Palau i la plaça de Sant Jaume. “No podem tolerar que aquesta reforma vegi la llum i encara menys gràcies a un pacte amb el Govern de la Generalitat”, ha afirmat la presidenta de l’ANC, que insisteix que la derogació de la sedició i la reforma del delicte de desordres públics agreujats només busca “augmentar la repressió contra l’independentisme a través de l’ordenament jurídic i facilitar l’extradició dels exiliats”.

“El mateix govern espanyol afirma que serà així i el propi projecte de llei diu que pren la jurisprudència que hi ha sobre el delicte de sedició”, ha recordat Feliu. “I evidentment es refereix a la sentència del procés”, ha puntualitzat la presidenta de l’ANC, que ha posat sobre la taula les terminologies que es fan servir en el redactat. “Es parla d’obstrucció a les vies públiques, intimidació sobre persones o coses, ocupació d’edificis, provocació i conspiració, i de multituds idònies”, ha enumerat Feliu. “Tot el llenguatge està pres de la sentència del procés, per penalitzar més còmodament els fets de l’1 d’octubre i posar-ho negre sobre blanc al Codi Penal”, ha conclòs la líder de l’ANC.

Crítiques al govern i al diàleg amb l’Estat

Feliu ha remarcat que amb la reforma del Codi Penal s’ha volgut “enganyar” la societat catalana però ha assegurat que “no se n’han sortit”. “Han volgut fer un discurs triomfalista, dient que per fi s’aboleix la sedició com ja havia demanat el Consell d’Europa. El que no pot ser és que per la porta del darrere se’ns intenti enganyar, i a vegades amb la connivència del Govern d’aquí, venent-ho com un triomfalisme”, ha carregat.

La dirigent de l’entitat independentista ha aprofitat per carregar contra el diàleg amb l’Estat i ha denunciat que la negociació és “falsa”. També ha reclamat al govern que totes les seves accions “s’encaminin cap a la independència”. “Per això hi va haver un 52% de vot independentista a les eleccions, no per fer pactes que augmentin la repressió”, ha etzibat.

A banda de Feliu a l’acte també hi ha participat el vicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona i membres de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Meridiana Resisteix, els CDR i la Plataforma Antirrepressiva de Barcelona i Ponent, amb Adrián Sas i Clara Borrero de representants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona