Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin prepara els propers passos a Ucraïna amb el comandament dels seus exèrcits

Kíiv creu que Rússia llançarà una gran ofensiva a principis de l’any vinent

El president rus va admetre la setmana passada que la campanya es podria allargar en el temps

El president rus, Vladímir Putin, ha preparat els pròxims passos a donar en el camp de batalla a Ucraïna amb la plana major dels Exèrcits que combaten al país veí.

“Camarades oficials, avui escoltarem els comandants en cada flanc operatiu. M’agradaria conèixer les seves propostes sobre les nostres accions a curt i mitjà termini”, va assegurar Putin durant una reunió extraordinària del comandament operatiu conjunt de les tropes desplegades a Ucraïna, a la qual va assistir personalment ahir divendres, segons ha informat avui el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

En companyia del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l’Estat Major, Valeri Gueràsimov –molt criticats pels replegaments dels últims mesos–, Putin va escoltar diversos informes sobre la marxa de l’“operació militar especial” i va departir per separat amb els comandants.

La passada setmana Putin va admetre que la campanya militar a Ucraïna podria prolongar-se en el temps, però va aplaudir com a èxits l’annexió de quatre regions ucraïneses –tot i que Moscou no les controla en la seva totalitat– i va destacar l’Azov s’ha convertit en un mar interior rus.

Diversos alts càrrecs ucraïnesos han expressat aquests dies que malgrat les retirades a les regions de Khàrkiv i Kherson, el líder rus no ha renunciat als objectius inicials de la seva “operació militar especial” a Ucraïna i que els bombardejos aeris massius dels últims mesos són només una brutal maniobra de desgast. De fet, sospiten que el Kremlin prepara una gran ofensiva a principis del 2023 i no descarten que l’Exèrcit rus intenti de nou prendre la capital, Kíiv.

En la mateixa línia, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha opinat aquesta setmana que “Rússia s’està preparant per a una llarga guerra” i s’ha mostrat convençut que Putin “llançarà noves ofensives”. I és que Stoltenberg no veu indicis que Putin hagi renunciat al seu objectiu de “controlar Ucraïna”.


Més tancs i artilleria per fer fora els russos del país
“No dubto que tornaran [els russos] ha avançar cap a Kíiv”, ha comentat el cap de l’Estat Major ucraïnès, Valeri Zaluzhni, a The Economist. El militar ha considerat que el pitjor escenari és que l’ofensiva cap a la capital es produís al gener i el menys dolent, al març.

Zaluzhni ha admès que la mobilització russa, encara que desorganitzada i criticada a cas, ha “funcionat” i ha permès al Kremlin donar un descans a les tropes que portaven més temps en combat a Ucraïna. “El zar els ha dit que vagin a combatre i combatran. He estudiat les dues guerres txetxenes. Va ser igual”, ha assenyalat.

El comandament ucraïnès ha advertit que encara que les tropes russes “no estiguin molt ben equipades”, poden “representar un problema per nosaltres”.

Segons ell, Ucraïna necessita 1.500 tancs, blindats i peces d’artilleria, ja que en cas contrari l’Exèrcit només podrà defensar-se i mai podrà expulsar l’enemic del seu territori. “Tenim prou gent. No necessito centenars de milers [de mobilitzats]. Necessito recursos. Rebo el que rebo, però és menys del que necessito. Amb aquests recursos no puc llançar noves operacions de gran magnitud, encara que ara estigui preparant una”, ha dit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA