Política

La justícia polonesa decidirà al gener sobre la detenció del periodista basc Pablo González

Fa prop d’un any que està detingut en un centre penitenciari del país sense una acusació formal

En aquest temps el tribunal ha prorrogat diverses vegades la presó provisional de l’informador

La justícia de Polònia decidirà a principis del 2023 sobre la situació del periodista basc Pablo González, que fa prop d’un any que està detingut en una presó d’aquest país sense una acusació formal.

Així ho ha indicat aquest dimecres el tribunal d’apel·lacions de Rzeszów (al sud-est del país), que ha fixat per al proper 10 de gener la vista sobre la reclamació presentada per la defensa de González a propòsit de la decisió de prorrogar la detenció preventiva del periodista.

El 24 de novembre passat un tribunal de rang inferior a Przemysl (al sud-est de Polònia) va prorrogar per tercera vegada la presó de González, que al febrer farà un any que està detingut a l’espera de judici i sense acusació formal contra ell.

El 28 de febrer del 2022 González, que té doble nacionalitat espanyola i russa, va ser detingut pels serveis interns de seguretat polonesos (ABW), que va acusar el periodista de treballar per als serveis secrets de l’exèrcit rus (GRU).

Després de la detenció de González, l’oficina de premsa del coordinador dels serveis secrets polonesos va indicar que el periodista va fer servir la seva condició d’informador per moure’s lliurement per Europa i altres parts del món, incloses zones en conflicte militar.

En aquella ocasió, el tribunal regional de Rzeszów va admetre la petició de l’acusació d’enviar el periodista a la presó preventiva durant tres mesos durant la investigació del cas.

Els advocats del periodista han presentat fins ara una reclamació cada vegada que aquest tribunal ha decidit prorrogar la presó preventiva, sense èxit.

Per la seva banda, la família de González al·lega que la detenció va ser un error per part dels serveis polonesos de seguretat.

Segons la parella del periodista, Oihana Goiriena, González va ser detingut per tenir doble nacionalitat. L’informador, que cobria al costat de la frontera amb Ucraïna l’arribada de refugiats des d’Ucraïna per la invasió russa d’aquest país, va néixer a Moscou i és nét d’un dels coneguts com a ‘nens de la guerra’, enviats a la Unió Soviètica durant la Guerra Civil espanyola.

González va rebre el nom de Pavel Rubtsov, encara que la seva mare li va canviar per l’actual quan van marxar al País Basc després de divorciar-se del seu pare.

Durant la major part del seu període a la presó González ha estat mantingut en condicions estrictes que només li han permès comunicar-se amb la família per via postal.

El 22 de novembre passat l’equip d’advocats del periodista, encapçalat pel lletrat Gonzalo Boye, va comunicar que un dia abans el detingut va poder ser visitat per primera vegada per la seva parella, que va dir haver-lo trobat “bé, físicament i mentalment”.

La visita a la presó de Radom, on està detingut González, va durar dues hores i es va produir en presència d’un funcionari dels ABW polonesos.

En tots aquests mesos, el cas de González ha suscitat l’atenció de nombroses institucions internacionals.

Al novembre Antoine Bernard, responsable de la secció internacional de Reporters sense Fronteres (RSF) va enviar una carta al ministre polonès i fiscal general polonès, Zbigniew Ziobro, en què li va demanar que la fiscalia no demanés una pròrroga de la detenció preventiva.

Abans, l’Associació Pro Drets Humans d’Espanya (APDHE) va instar el govern espanyol i les institucions de la Unió Europea a actuar en defensa dels drets de González i a favor de la llibertat de premsa.

Al març, les federacions europea i internacional de periodistes van assegurar que l’arrest de González significa un atac a la llibertat de premsa i contra la democràcia i va demanar el seu alliberament al govern polonès.

L’acusació polonesa rebutja comentar detalls de la investigació oberta per “la naturalesa, l’objecte i el secret de les diligències preparatòries, així com per les activitats operatives i de procediment” obertes en relació amb el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La UE proposa negociar amb el Regne Unit un acord per facilitar la mobilitat dels joves

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona