Política

FRANCESC MANRIQUE AUMATELL

CAP DE L’OPOSICIÓ A TORELLÓ (CUP)

“Cal avançar per tal que a dintre Torelló hi hagi cada vegada menys vehicles”

Considera que cal treballar perquè la gent vagi cada vegada més a peu o utilitzi sistemes de transport més sostenibles

Lamenta que sovint només es parli de creació de llocs de treball però molt poc de millorar les condicions dels llocs que ja hi ha

Per desgràcia, la normalitat de moltes famílies significa estar en situació de pobresa energètica
Hem perdut l’oportunitat d’avançar tant en termes de mobilitat com de reciclatge

El cap del segon partit a l’Ajuntament de Torelló, Francesc Manrique, aquest any celebra els deu anys de la CUP a la població i està satisfet del que ha aportat en aquest mandat en polítiques socials, culturals i d’igualtat.

Quina ha estat la qüestió que més ha marcat la legislatura?
Allò que ens ha preocupat més en aquest mandat ha estat la pandèmia, que ha provocat una crisi a tots els àmbits, tant sanitària com social i econòmica... per poder garantir a la gent de Torelló tots els drets i sobretot perquè les persones i les famílies amb més vulnerabilitat tinguessin el suport de l’Ajuntament.
I en la gestió municipal?
Quan s’està a l’oposició no tens una influència tan directe sobre el que es pot i el que no es pot fer. Sobretot des de l’àrea de Benestar Social, canvia molt si hi estàs implicat de manera directa. Des de fora hem proposat el màxim d’ajudes a totes les persones que ho necessiten i això ha anat en diversos sentits, des del moment que hi havia l’esclat més fort de la pandèmia, en què les empreses havien de fer ERTO o havien d’estar temporalment tancades, que vam proposar una sèrie d’ajuts econòmics, tant a autònoms, empreses treballadors... com un cop va tornar la normalitat i treballar per fer propostes per ajudar les famílies en tots els àmbits.
Algunes de concretes?
El primer any que es va fer un casal d’estiu vam proposar que es donessin ajudes perquè cap infant es quedés sense poder accedir al casal, perquè era la primera vegada que els nens es podien socialitzar després d’un any en què no hi havia hagut col·legi, i perquè tothom pogués tornar a aquests espais sense que ningú no en quedés fora... També amb les beques per a les activitats extraescolars, perquè des de l’Ajuntament ningú no quedés exclòs de cap servei ni de cap dret. I hem aconseguit que s’aprovessin força coses en aquest sentit.
Entenc que per a vostès ha estat una prioritat.
Aquesta hauria d’haver estat la prioritat absoluta i encara ho hauria de continuar essent, perquè segurament encadenarem la crisi de la covid amb una crisi energètica, de subministraments bàsics, en la qual la gent no es podrà permetre pagar l’electricitat, el gas o la calefacció a l’hivern i això és un tema que ens preocupa. Les institucions es van bolcar a ajudar, però quan han passat els mesos de crisi més extrema ens n’oblidem. Certament, moltes famílies han pogut tornar a la normalitat, però, per desgràcia, la normalitat de moltes altres significa estar en situació pràcticament de pobresa energètica, que gran part dels seus recursos se’n van amb els subministraments bàsics, en l’electricitat, la calefacció i l’habitatge.
Què el satisfà més de la col·laboració amb l’equip de govern?
Treballar des de l’oposició sempre costa. L’ideal per a nosaltres seria poder governar, evidentment, per poder dur a terme tot el nostre programa polític. Sovint ens trobem que s’han tirat endavant propostes que han estat idea nostre, però pel fet de no poder-les executar directament nosaltres, aquestes propostes no acaben sent del tot com voldríem, perquè una cosa és la idea que s’aprova i l’altra com aquesta idea s’acaba desenvolupant i executant. Estem molt contents dels avenços que s’han pogut fer amb propostes nostres en l’època de la pandèmia o en passos que s’han fet en temes com la reindustralització de l’aigua. I també estem molt contents d’haver pogut tirar endavant el projecte de l’illa cultural del Club.
Com està aquest projecte?
Nosaltres teníem molt clars els usos, que és que l’escola de músics i l’escola d’arts plàstiques havien d’anar en un mateix espai, que aquest espai s’havia d’aprofitar perquè hi haguessin espais de creació cultural, hi hagessin bucs d’assaig, espais per oferir concerts, espectacles teatrals, xerrades, presentacions de llibres... L’equip de govern hi volia emplaçar només l’escola de música, i és en el lloc on ells volien però és amb tots els usos que volíem nosaltres i, per tant, ha estat un bon acord perquè tots dos hem aportat coses al projecte i s’haurà pogut sumar una biblioteca i una sala d’exposicions. Això crearà sinergies i tothom que viu el món cultural tindrà ara un espai on trobar-se i desenvolupar-lo.
I sobre l’espai feminista?
L’altre espai que encara està en creació però que nosaltres creiem que pot ser molt important és l’espai feminista, que havíem reivindicat sempre. L’Ajuntament tenia un pressupost per polítiques d’igualtat de 7.500 euros i hem aconseguit que aquest pressupost s’augmenti a 45.000 euros. No es tracta només de diners, sinó que hem aconseguit que hi hagi una tècnica només treballant per polítiques d’igualtat. La nostra idea és que tot això pugui ser un espai a partir del qual es creïn les polítiques i les dinàmiques per aconseguir tenir un Torelló molt més avançat en termes d’igualtat i feminisme. I tot i que l’espai físic encara no existeix, això ja està en marxa. Les polítiques socials, les culturals i les polítiques d’igualtat són els tres temes en què hem incidit més i en què estem més contents del que hi hem aportat.
En quins temes hi veu més mancances?
De les qüestions que estem més descontents és segurament de tot el que no s’ha fet en termes de mobilitat. Creiem que el poble està absolutament igual que fa tres anys. Amb una crisi ambiental com la d’ara, cal avançar i treballar perquè la gent vagi cada vegada més a peu o utilitzi sistemes de transport més sostenibles, fins i tot transport públic. Cal avançar i ser valent perquè a dintre Torelló hi hagi cada vegada menys vehicles. A part, creiem que a Torelló hi ha faltat molt més lideratge en el sentit que el poble s’erigís com epicentre de l’R3, de poder tenir una segona estació de la Garrotxa. Per sort, Torelló està ben connectat gràcies al tren però és un servei molt deficitari i ajudaria molt que l’estació de Torelló pogués servir realment per a la Garrotxa fins i tot creant aquesta segons estació de la qual es parla i així garantir que tots els trens que ara arriben fins a Vic ho poguessin fer fins aquí. Un dels punts en que s’ha anat a menys ha estat en el serveis de bus. La línia de busos exprés de Vic a Barcelona funciona molt bé, però si vols anar de Torelló a Barcelona i no vas a buscar el bus a Vic és un servei molt lent, que cada cop menys gent utilitza. Serveix per connectar el municipi amb Sant Vicenç, Sant Pere, Manlleu i amb Vic, però s’hauria de reinventar per oferir millor servei amb més freqüències i més rapidesa.
Què n’opina del sistema de recollida de deixalles?
En aquest tema s’hauria hagut de fer molt més. S’ha optat pel sistema de contenidors amb xips, però nosaltres som partidaris del sistema de porta a porta. A part que es recicla molt més, també surt molt més barat. Creiem que si s’ha optat pels contenidors amb xips és únicament per un argument electoral. I això voldrà dir que a mitjà termini, vull dir d’aquí tres, quatre o cinc anys, el servei de deixalles de Torelló s’encarirà molt.
Considera que ha estat una manera d’evitar polèmica?
La qüestió de la mobilitat i el porta a porta de les deixalles són dos temes que a tot arreu s’estan fent, i sempre tenen grups de la població que hi son reticents, i l’equip de govern no els ha tirat endavant per no haver de polemitzar. Això és el que em sap greu, que per por d’aquesta polèmica, per populisme, a Torelló hem perdut l’oportunitat d’avançar tant en termes de mobilitat com en termes de reciclatge.
Torelló aposta pel Carnaval com un focus d’atracció i de desenvolupament del poble. Com ho valora?
El Carnaval és l’esdeveniment més important de Torelló. Un estudi d’impacte econòmic amb xifres espectaculars ho demostra. Es calcula que hi participen 9.100 dels habitants de Torelló, el 65% de la població, més 8.800 persones de la comarca i 4.100 de la resta de Catalunya. Això fa que hi hagi una despesa efectiva de 221.093 euros que es fan en l’àmbit local, i l’increment de l’activitat de producció en l’economia de Torelló a conseqüència del Carnaval és de 790.654 euros. Per cada euro de despesa pública que es destina hi ha un impacte sobre la producció de 8,5 euros, i el Carnaval genera 9,7 llocs de treball directe. Pretenem que el Carnaval creixi més encara, sense que es desbordi, i no només aquella setmana, sinó durant tot l’any. L’Ajuntament ha comprat la nau de les carrosses, una despesa molt alta per una nau que s’utilitza quatre mesos a l’any. Era indispensable per als carrossers, però creiem que ara era el moment de construir una nau nova que tingués utilitat durant tot l’any i pogués revertir més al municipi. Hauria permès crear una escola de carrossers, fer cursos de formació professional, cursos d’oficis...
Quins sectors econòmics creu que caldria potenciar?
Cal donar suport a totes les empreses de Torelló, siguin del sector que siguin, i cal afavorir que se n’instal·lin més. Però també cal fer una aposta pel comerç perquè, al final, el comerç crea comunitat i fa poble. I més enllà de donar suport a les empreses i als comerços, cal impulsar l’economia social i solidària. Moltes vegades parlem només de creació de llocs de treball i parlem molt poc de millorar les condicions dels llocs de treball que ja hi ha. Cal oferir molts més incentius a les empreses perquè ofereixin unes condicions de treball més bones, per tal que la gent de Torelló tingui una vida digna i llocs de treball estables.
Francesc Manrique es presentarà a les pròximes municipals?
Aniré a la llista però no en llocs per entrar. Ja hi he estat vuit anys i faré un pas al costat perquè és bo el relleu en la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.