Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin prohibeix exportar petroli als països que imposin topall als preus

Qualifica el límit al preu del petroli “una reminiscència colonial”

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat avui un decret en el qual prohibeix a partir de l’1 de febrer de 2023 exportar petroli a aquells països que apliquin un topall als preus del cru rus.

La mesura, que respon al topall de 60 dòlars per barril imposat al cru rus per la Unió Europea, el G7 i Austràlia a causa de la campanya militar russa a Ucraïna, s’aplicarà fins a l’1 de juliol.

En el cas dels productes derivats del petroli, la data en la qual s’introduirà la prohibició la decidirà el govern rus, encara que no serà mai abans del pròxim mes de febrer.

El decret precisa que Rússia no complirà amb els subministraments de petroli amb destinació a persones físiques o jurídiques en casos de contractes que incloguin “de manera directa o indirecta” mecanismes de fixació de límits al preu. “La prohibició s’aplicarà durant totes les fases del subministrament fins al comprador final”, subratlla.

Les mesures s’adopten “a causa de les accions inamistoses i que es contradiuen amb la legislació internacional” adoptades pels EUA, països estrangers i altres organitzacions, assenyala el document. Afegeix que l’objectiu del decret és salvaguardar els interessos nacionals de Rússia.

Al mateix temps, especifica que el president rus es reserva la possibilitat d’introduir excepcions a través d’una “decisió especial”.

La setmana passada Putin va qualificar el topall dels preus com “una reminiscència colonial”, encara que va negar que Rússia vagi a perdre diners per això. “Estan acostumats a robar. Però el món ha canviat i difícilment l’aconseguiran fer avui dia”, va dir.

A més, va advertir que limitar artificialment els preus pot “destruir” el mercat energètic internacional, ja que una reducció de la inversió en el sector pot reduir els subministraments, la qual cosa faria que els preus es disparin, amb el que pagarien precisament els que volen introduir aquests mecanismes.

Prèviament, Rússia va advertir que podria reduir l’extracció de petroli entre un 5 i un 6% al començament del pròxim any. “Estem disposats a reduir parcialment les extraccions. A principis del pròxim any la nostra reducció pot ser d’entre 500.000 i 700.000 barrils diaris”, va dir el viceprimer ministre rus, Alexander Novak, a la televisió pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona