PRÒXIM ORIENT
Països àrabs i islàmics condemnen la visita de Ben Givir a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem
Alerten també sobre les greus repercussions que pot comportar aquesta “mesura unilateral”
Els països àrabs i islàmics han condemnat “enèrgicament” la visita que el nou ministre israelià de Seguretat Nacional, l’extremista Itamar Ben Gvir, ha fet aquest dimarts a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, i han advertit contra les conseqüències d’aquesta “mesura unilateral”.
La Lliga Àrab, integrada per 22 països, ha responsabilitzat en un comunicat al govern del nou primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de “les conseqüències d’aquestes pràctiques i plans d’extrema dreta i les repercussions sobre Palestina, la regió i la pau mundial, inclosa la possibilitat de desencadenar una guerra religiosa”.
El secretari general de la Lliga, Ahmed Aboul-Gheit, ha subratllat a la nota que la visita “es produeix en el context de l’inici de la implementació del programa extremista i de l’agenda d’assentaments del govern de Netanyahu, amb tot el que aquest programa implica en termes d’encendre la situació a Jerusalem i la resta dels territoris ocupats d’una manera molt perillosa”.
Una postura similar ha expressat l’Organització de la Cooperació Islàmica (OCI), amb 57 estats membres, que ha condemnat en un altre comunicat la “provocació” de Ben Gvir, i ha instat la comunitat internacional a que “posi fi a aquestes violacions israelianes que alimentarien el conflicte religiós, l’extremisme i la inestabilitat”.
L’Esplanada de les Mesquites és sagrada tant per a musulmans —alberga la important mesquita d’Al-Aqsa i el Dom de la Roca, on el profeta Mahoma va pujar al cel—, com per a jueus, que en diuen Mont del Temple perquè creuen que s’hi va aixecar el Segon Temple.
La visita de Ben Gvir ha estat condemnada també per Jordània i Egipte, que van signar la pau amb Israel el 1979 i 1994, respectivament, així com per l’Aràbia Saudita, país amb el qual Netanyahu aspira a aconseguir alguna entesa similar als rubricats fa dos anys amb la Unió dels Emirats Àrabs Units i Bahrain.
“El Regne (d’Aràbia Saudita) condemna aquestes pràctiques provocatives”, que “obstaculitzen els esforços internacionals per a la pau” a l’Orient Mitjà, ha assenyalat un comunicat del Ministeri d’Exteriors saudita.
La nota ha reiterat la posició de Riad que “dona suport a l’establiment d’un Estat palestí independent sobre els territoris ocupats (per Israel) el 1967, amb la seva capital a Jerusalem Est”.
Per la seva banda, el ministeri d’Afers Estrangers jordà ha qualificat la visita com “una flagrant i inacceptable violació del dret internacional i de l’statu quo històric i jurídic a Jerusalem i els seus llocs sagrats”, i ha considerat que es tracta d’un “acte de provocació” i condemnable” que “adverteix d’una escalada més gran i representa una tendència perillosa”.
En un comunicat separat, el ministeri d’Afers Estrangers egipci ha expressat el seu “rebuig total a qualsevol mesura unilateral”, i ha advertit contra “les repercussions negatives d’aquestes mesures sobre la seguretat i l’estabilitat als territoris ocupats i la regió, i sobre el futur del procés de pau”.