El PSC endureix la recta final de l’acord per al pressupost
Romero diu que no s’avança i exigeix que s’accepti sencer el seu document de peticions
Vilagrà replica que s’ha accelerat i sosté que projectes extrapressupostaris no poden condicionar el pacte
La recta final de la negociació pressupostària encara es farà feixuga. Malgrat que els uns i els altres admeten que probablement la setmana vinent es podrà tancar un acord, el PSC ha endurit la seva posició en els últims dies –almenys, de cara enfora– i ahir es va plantar per exigir al govern que, si vol tenir pressupost, haurà d’acceptar sencer el document de peticions que va posar sobre la taula al principi de les converses, que ja va fer públic la setmana passada i que inclou qüestions que l’executiu considera extrapressupostàries i sense prou consens ara, com ara el desencallament del Hard Rock, la ronda del Vallès i l’ampliació de l’aeroport del Prat. “Han d’acceptar totes les mesures perquè hi hagi un acord”, va deixar clar la portaveu Alícia Romero a la sortida d’una nova reunió al Parlament amb les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i d’Economia, Natàlia Mas. “Ara la responsabilitat és en el govern, és qui ho ha d’encaixar”, va advertir, tot assegurant que ells ja han fet un esforç per prioritzar punts al document, i no pensen cedir.
Romero va assegurar que no s’han produït avenços significatius en les trobades d’aquesta setmana, a falta que el govern trobi un “encaix” a les seves propostes. A més, ahir al principi de la reunió va expressar la seva decepció perquè l’executiu hagués filtrat dilluns que ja estan d’acord en 147 punts i un 87% del document socialista, fet que ella va negar, com va negar que les seves peticions pugin a 3.000 milions per a enguany i uns 5.000 en total, ja que les limita a uns 2.600 milions ara i 3.000 en total d’aquí al 2030. “En tot cas l’acord ha de ser d’un paquet de mesures, deixem de parlar de percentatges i d’enredar”, va etzibar. Avui al matí tenen previstes no una sinó dues reunions més, ara a Palau, ja que una segona serà més tècnica per aclarir la proposta socialista sobre els ingressos i el sostre de despesa. En tot cas, les parts no creuen que es tanqui cap acord avui, ja que a més dels tres grans projectes tampoc hi ha entesa tancada en altres aspectes educatius o d’infraestructures. A més, Romero va reiterar altres exigències com ara que enguany no s’obrin més delegacions a l’exterior o no s’implanti el pla pilot de renda bàsica, per destinar els recursos a altres qüestions que considera més prioritàries. Malgrat això, tot fa pensar que l’acord final és tan sols qüestió de dies i no passarà de la setmana vinent.
En aquest sentit, la posició rígida mostrada ahir pel PSC s’interpreta des del govern com una última maniobra negociadora per marcar territori i obtenir algun darrer rèdit, ja que el relat de l’executiu continua sent ben diferent. La mateixa Vilagrà va explicar després de la reunió, en una visita a l’Alt Penedès, que la trobada havia estat “profitosa” i s’havia “avançat i accelerat la negociació”, per la qual cosa es va mostrar “optimista” que es tanqui el pacte en els pròxims dies, i que la setmana que ve mateix –que ja es va habilitar expressament– es pugui aprovar el projecte de pressupost i entrar al Parlament. La consellera, que al matí a Efe ja va descartar que el govern ho fes sense un acord tancat i va fer una nova apel·lació a la responsabilitat dels partits per no dilatar més les converses, va relativitzar l’enuig del PSC per haver esbombat les xifres, ja que “ningú es pot ofendre per explicar una realitat pressupostària clara”. Vilagrà va insistir a tancar la porta a les demandes extrapressupostàries del PSC, ja que toquen elements “clau i complexos”. “Tenim propostes sobre aquests temes i les posarem sobre la taula quan toqui, però no es pot condicionar la negociació del pressupost a un tema sobre el qual encara hi ha molts serrells a parlar i a discutir”, va concloure, en al·lusió al fet que requereixen treballs tècnics, exigències mediambientals i consensos territorials.
Pressions de fora al PSC
Per si de cas, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, va voler advertir ahir que el seu acord ja tancat amb el govern “ha de mantenir-se intacte”, ja que rebutgen el Hard Rock, una de les qüestions que no figuren en el pacte escrit però sí en l’acord tàcit a què van arribar. “Els votants del PSC no entendrien que el seu líder tombi un pressupost que ens fa avançar per un projecte de sagnia i ludopatia”, va piular Albiach. També la UGT es va afegir ahir a les pressions, per exigir un pressupost “ja” que implanti aspectes com ara l’increment pactat amb ells i altres agents socials del 8% en l’indicador de la renda de suficiència. El secretari general a Catalunya, Camil Ros, va lamentar que es va tard perquè es podria haver aprovat ja al desembre, i va demanar als partits que “apartin la calculadora electoral tàctica i agafin la dels drets socials”: “Si canvien de calculadora arribaran a un acord segur.”
LES FRASES
Junts veu un escull que no s’obrin més delegacions
Vilagrà, entretant, va assegurar ahir que la negociació “està oberta” en paral·lel amb Junts i que no renuncia a arribar a un acord a quatre bandes, després que la portaveu del govern, Patrícia Plaja, digués dimarts que han arribat ja a acords en més d’una cinquantena de punts, i la mateixa portaveu de Junts, Mònica Sales, avancés un preacord amb el govern per posar 80 milions més en el foment del català. Segons Vilagrà, si bé aquesta setmana no s’han vist amb Junts ni hi tenen cap reunió prevista, està oberta la “possibilitat de veure’s”.
Això sí, el fet que Plaja admetés que el govern no té previst enguany obrir noves delegacions a l’exterior a fi de consolidar les creades el 2022 –que és una de les peticions del PSC–, no ha agradat gens als exsocis. Ahir, l’exconsellera Victòria Alsina va denunciar la “paràlisi” en l’acció exterior, ja que la seva successora, Meritxell Serret, ja va deixar entreveure al novembre que no figurava en els seus plans enguany obrir noves delegacions, tot i que ahir el Departament va matisar que no ho descarta. Alsina, en tot cas, va recordar que ella tenia previst obrir quatre delegacions més el 2023 –a la Xina, l’Índia, Israel i una altra per a Colòmbia, el Perú i l’Equador–, així com pressupost per estudiar arribar a sis de noves. Per això ho troba una “renúncia” als interessos nacionals de Catalunya, que “dificulta” un acord pressupostari. A més d’això, Alsina va recordar ahir a l’ACN que mantenen discrepàncies de fons en tres grans punts més: els mateixos grans projectes que reclama el PSC, la petició que es deflacti la inflació en l’IRPF i avenços en l’eix nacional. I és que Junts voldria que es concretessin partides per reduir la dependència de l’Estat de les estructures polítiques i econòmiques, però el govern ho vol cenyir a l’acord de claredat que ha plantejat.