Política

Putin ordena un alto el foc de 36 hores pel Nadal ortodox

El líder rus respon a una petició del patriarca Kirill i insta Kíiv a fer el mateix

La treva serà efectiva a partir d’aquest migdia

El president rus, Vladímir Putin, va ordenar ahir un alto el foc unilateral de 36 a Ucraïna, durant la celebració del Nadal ortodox. El mandatari rus va donar instruccions al seu ministre de Defensa, Serguei Xoigu, perquè cessi el foc al llarg de tot el front ucraïnès des de les 12.00 h d’avui (hora de Moscou) fins a les 00.00 del 7 de gener, segons informa el servei de premsa del Kremlin, i va instar Kíiv a fer el mateix. És el primer cop des que va envair Ucraïna, el 24 de febrer, que el president rus ordena un alto el foc en tots els fronts.

L’anunci es va produir hores després que el cap de l’Església ortodoxa russa, el patriarca Kirill, hagués demanat un alto el foc i una treva nadalenca a Ucraïna. En un comunicat, Kirill va dir que havia apel·lat a totes les parts involucrades en el conflicte intern” per l’alto el foc, perquè les “persones ortodoxes puguin assistir als serveis de la nit de Nadal, així com del dia de la Nativitat de Crist”, que se celebra avui i demà. L’Església ortodoxa russa fa servir el calendari julià, que marca el Nadal tretze dies més tard que el calendari gregorià.

Poc abans de la decisió anunciada pel Kremlin, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, també havia mostrat al president rus durant una conversa telefònica la necessitat d’un “alto el foc unilateral” per impulsar unes negociacions de pau per posar fi a la guerra amb Ucraïna, que el líder rus va iniciar fa 317 dies.

Mikhaïlo Podoliak, una de les figures més properes al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va rebutjar la petició de Putin d’un alto el foc temporal per commemorar el Nadal ortodox. “Rússia ha d’abandonar els territoris ocupats: només així aconseguirà una «treva temporal»”, va escriure en el seu compte de Twitter. L’assessor de Zelenski prèviament havia dit que la petició del patriarca Kirill era “trampa cínica i element de propaganda”. Des de l’inici de la invasió, el 24 de febrer passat, el cap de l’Església ortodoxa russa, sancionat pel Parlament Europeu, ha negat la invasió d’Ucraïna i s’ha desmarcat de la via diplomàtica oberta per Francesc per buscar un alto el foc. Pel president dels EUA, Joe Biden, tot plegat és una maniobra de Putin “per agafar oxigen”.

En espera de l’entrada de l’alto el foc unilateral per part de Rússia –si es produís, seria la primera vegada que s’interromprien les hostilitats en el gairebé any de guerra–, les seves tropes van continuar ahir assetjant el territori ucraïnès, causant almenys la mort de quatre civils a Kherson.

LA FRASE

Rússia ha d’abandonar els territoris ocupats; només així aconseguirà una «treva temporal»
Mikhaïlo Podoliak
assessor de volodímir zelenski


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera