Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El Kremlin diu que “l’important està per arribar” en la seva campanya a Ucraïna

Els prorussos afirmen haver destruït cinc brigades ucraïneses a Soledar i Kíiv anuncia la mort d’un centenar de soldats de Moscou

Segons el govern ucraïnès, el Kremlin omple el front de gent a manca d’equipament

El Kremlin ha afirmat aquest dijous que el més “important” encara està “per arribar” en la seva campanya militar a Ucraïna

“No és temps de parar i fregar-se les mans, l’important està per arribar”, ha assegurat en una roda de premsa el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, a l’hora de comentar els avenços russos a la ciutat ucraïnesa de Soledar, on es lliuren intensos combats entre les tropes dels dos països.

El portaveu del Kremlin ha volgut destacar l’actuació de les forces de Moscou en aquest disputat enclavament a l’est d’Ucraïna. “A Soledar s’ha fet un treball gegantí, són accions absolutament desinteressades i heroiques. I no només a Soledar, sinó en moltes zones on continuen les operacions ofensives”, ha dit.

Peskov ha puntualitzat que l’exèrcit rus encara té “molta feina per davant” a Ucraïna i encara ha d’alliberar tot el territori de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, annexionades per Moscou al setembre passat.

Els mercenaris russos del grup Wagner, principal força d’assalt a Soledar, van afirmar dimecres que tota la localitat estava sota el seu control, malgrat que continuen els combats urbans. Per contra, Kíiv nega que la ciutat hagi caigut en mans russes, cosa que suposaria la primera gran victòria russa al Donbass des de fa sis mesos.

En el seu discurs nocturn, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha negat la captura d’aquesta localitat, que tenia 10.000 habitants abans de la campanya militar russa. Segons ell, Rússia fingeix la consecució d’assoliments bèl·lics a Soledar per obtenir el suport de la seva ciutadania a la guerra.

“Però la lluita continua. La direcció de Donetsk resisteix. I ho fem tot, sense aturar-nos ni un sol dia, per enfortir la defensa ucraïnesa”, ha reivindicat.


Guerra informativa
Les autoritats prorusses de Donetsk han assegurat aquest dijous que cinc brigades ucraïneses han estat destruïdes a Soledar

“Allà [a Soledar] han estat aniquilades unes cinc brigades. Aquesta informació és bastant objectiva, però crec que la xifra final de pèrdues serà una mica més gran, perquè aquestes baixes no inclouen els mercenaris. N’hi havia forçà allà”, ha afirmat Ian Gagin, assessor de Denís Puixilin, líder en funcions de l’autoproclamada república popular de Donetsk, a la cadena de televisió Rossiya-1.

El fundador del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha anuncia aquesta nit al seu canal de Telegram que els mercenaris de l’empresa militar privada que lluiten a Soledar han matat uns 500 soldats.

“Una vegada més vull confirmar el complet alliberament i neteja del territori de Soledar de les unitats de l’Exèrcit ucraïnès. Els civils han estat evacuats, els combatents de les Forces Armades d’Ucraïna, que no volien rendir-se han estat destruïts”, ha assegurat el xef de Putin. “Han estat abatudes unes 500 persones. Tota la ciutat està plena de cadàvers de soldats ucraïnesos. No es pot parlar de cap corredor humanitari. Hem començat a netejar les mines”, ha afegit Prigojin.

De la seva banda, l’Estat Major General de les Forces Armades d’Ucraïna ha afirmat avui que els soldats ucraïnesos han matat en un sol atac més de cent combatents russos a l’àrea de Soledar. “Això ha estat possible gràcies al treball coordinat de les Forces d’Operacions Especials, artillers i forces de míssils”, ha indicat el comandament militar ucraïnès, citat per l’agència Ukrinform.

Segons aquesta font, les Forces d’Operacions Especials van “detectar una concentració enemiga a diversos llocs” i s’hi va “dirigir l’artilleria per derrotar l’enemic, i també es va utilitzar un sistema de míssils tàctics Tochka-U en un dels emplaçaments”.

Com a resultat, més d’un centenar de soldats russos han estat eliminats i dues metralladores i dos morters han estat destruïts, segons el comunicat militar.

Segons l’Estat Major ucraïnès, les tropes russes concentren els seus esforços en accions ofensives en la direcció de Bakhmut i la lluita per Soledar continua.

Carn de canó

La viceministra ucraïnesa de Defensa, Hanna Malyar, ha explicat aquest dijous que davant l’escassetat d’equipament i subministraments, Rússia està reforçant les tropes al camp de batalla.

“A manca d’equipaments militars tècnicament preparats, el Kremlin utilitza activament els recursos humans per aconseguir l’èxit al camp de batalla”, ha escrit Maylar, segons cita Ukrainska Pravda.

Segons ella, “a data de 10 de gener d’enguany, les tropes d’ocupació russes, inclosa la reserva operativa, consta al voltant de 280 formacions”, enfront de les 250 de la setmana passada.

“L’enemic rota unitats dins de l’agrupació regional de tropes al territori de Bielorússia”, ha detallat. Segons la intel·ligència de Defensa d’Ucraïna, el comandament de les Forces Armades russes reforça l’agrupació de tropes al territori d’Ucraïna. En concret, les tropes russes s’incorporen des dels camps d’entrenament de Bielorússia i Rússia cap a la zona de combat i les zones frontereres.

“L’enemic continua concentrant els seus principals esforços a la regió de Donetsk. La major activitat de l’enemic s’observa en les direccions de Bakhmut, Liman i Avdiivka”, ha precisat Malyar. La viceministra ha admès que “la situació a les zones de combat continua sent difícil”.

En el seu últim informe, l’Institut d’Estudis de la Guerra (ISW) assenyala que la incapacitat de Rússia per fer front a l’escassetat de municions probablement dificultarà la capacitat de les forces russes per mantenir les operacions ofensives a l’est d’Ucraïna el 2023.

El think tank nord-americà també afirma que fonts russes “reconeixen cada vegada més que l’escassetat de municions i subministraments de Rússia està obstaculitzant decisivament la capacitat d’avenç de les forces russes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona