Política

SALVADOR BALLIU I TORROELLA

ALCALDE DE CALDES DE MALAVELLA (JUNTS)

“El golf ha estat com un taló per a Caldes, somnio que li donin la Ryder Cup”

“La venda de parcel·les ens ha permès fer moltes coses grosses i importants, com l’escola de música i l’institut, i ara ens permetrà fer la biblioteca”

“Amb el vídeo em volien fer mal i la gent em va donar suport. Cal canviar la llei per les ocupacions delinqüencials”

Per tenir un poble balneari, ben comunicat, la gent s’hi ha de sentir segura
Als terrenys de la Repsol m’agradaria fer-hi una zona balneari, amb hotels i un llac
Cal connectar les urbanitzacions amb carrils bici i portar-hi la xarxa d’aigua potable

Salvador Balliu és l’alcalde de Caldes de Malavella des de fa tres mandats i també presideix el Consell Comarcal de la Selva. Està satisfet de la transformació en positiu que ha viscut aquest poble balneari, però creu que encara queden grans projectes per encarar. Somnia que el Golf PGA Catalunya, ara Camiral Golf&Wllness, font d’ingressos important per al municipi, aconsegueixi organitzar la Ryder Cup del 2031

Com valora el mandat?
Hem tingut una pandèmia, però a Caldes ho hem portat bé. Vam organitzar un servei per ajudar la gent amb voluntaris, Protecció Civil i policia. Anàvem a buscar medecines, pagant l’Ajuntament, per a la gent que ho necessitava. Vam muntar un servei especial d’escombraries. En general la valoració d’aquests quatre anys és positiva. Hem continuat fent coses.
De què està més satisfet?
Tots els polítics diuen que hi ha dos pilars bàsics: ensenyament i seguretat. Hi hem posat les banyes. En ensenyament teníem barracons, faltaven escoles, i ara tenim un institut nou, tenim escola, una escola de música que hem inaugurat el desembre i a l’escola vella hem invertit molts diners en reparacions, tancaments, pintura. Pel que fa a la seguretat hem fet la comissaria nova de la Policia Municipal i hem posat càmeres, gairebé 300.000 euros, i no només al poble, sinó a les urbanitzacions. Hem renovat els equipaments perquè ho vam dir a la campanya que ho faríem i perquè és el que crèiem que pertocava. Tenim un poble ben ordenat.
Amb set urbanitzacions, han patit ocupacions. Són problemàtiques?
Les ocupacions han baixat molt, però molt, a Caldes. En teníem més de 80, totes a les urbanitzacions, i molt poques eren de necessitat, que aquestes les ajudem. Eren ocupacions delinqüencials. Venia gent de fora, que ens causava molts problemes al municipi i a les urbanitzacions. Hi hem posat molta mà. Ara tenim 22 o 23 cases ocupades, cases grans. Hi estem molt al damunt. La policia ha fet una bon feina i cada vegada n’hi ha menys.
Vostè es va veure implicat en una, que es va fer viral.
Sí, em van voler fer mal, però la gent em va donar suport. Tothom coneix algú a qui li ha passat. Sempre he lluitat en contra de les ocupacions. Cal canviar la llei. Cal ajudar la gent que tingui necessitat d’un sostre, però no pot ser que la mateixa llei empari qui ocupa dues o tres cases residencials i qui hi tingui una plantació de marihuana. Això passa i no hauria de passar. Treballo per canviar aquestes lleis, perquè la policia pugui actuar sense necessitat de judicialitzar-ho tot. Si han ocupat, fora. M’hi vaig trobar en la pròpia pell, una situació que no m’agradaria per a ningú. I en política, ja se sap, ho van aprofitar per demanar-me la dimissió, demanar el cap de l’alcalde. Crec que em va passar una desgràcia i em vaig haver de defensar i explicar. I la gent em va donar suport. No sé si m’ha anat bé o malament, però vaig fer el que havia de fer, que va ser defensar-me.
La seguretat el preocupa.
És clar. Per tenir un poble balneari, ben comunicat, per a mi el millor del món, la gent s’ha de sentit segura. I Caldes és un poble segur. Ens cal la policia que tenim. Hem fet un conveni amb la policia de Cassà de la Selva i Llagostera que ens funciona molt bé, que en moments determinats ens ajuden o nosaltres els ajudem i així els efectius es multipliquen.
Tenen un golf molt potent que es vol ampliar.
El golf ha estat un taló per al nostre municipi que ens ha permès fer moltes coses. Potser pel caire empresarial que tinc, però la venda de parcel·les del golf que teníem per aprofitament ens ha permès fer moltes coses. Ara farem una biblioteca que serà molt ben aprofitada. Ens ha permès fer l’escola de música, l’institut.... Els darrers anys el poble ha canviat totalment. Falten moltes coses, però se n’han fet de grosses i d’importants. Aposto perquè ens donin la Ryder Cup, la tercera competició més gran del món després dels jocs olímpics i els mundials de futbol. Mou una quantitat de gent impressionant i posaria Caldes de Malavella en el món. Afeccionats americans i anglesos volen i encara voldrien venir més a jugar a Caldes. Això representa uns canvis urbanístics i l’ampliació del golf. Parlem dels millors camps d’Europa i el de Caldes és el millor. Amb sistemes de reciclatge d’aigua modèlics. Aprofiten tota l’aigua de la depuradora. No consumeix aigua i aigua sense sentit. Ens faria molta il·lusió que vingués la Ryder Cup.
Té el projecte de la biblioteca, que no agrada a l’oposició per massa gran.
És biblioteca i centre cultural i sí que és molt gran, però també hi ha d’anar-hi la ràdio municipal, despatxos per a entitats i ens resol una sèrie de mancances del municipi. Tenim un ajuntament, el vell, que està caient i cal fer-hi alguna cosa. Cal ampliar la biblioteca i tant per tant fer-ho tot nou. Tenim subvencions importants, superiors al 50%. Ha de tirar endavant.
Què li queda per fer?
Volem la biblioteca, l’obra més gran que s’haurà fet a Caldes de Malavella. Vetllar per les subvencions que han d’arribat i procurar que als ciutadans de Caldes tot això no els costi ni un euro. Els diners vindran de la venda d’una parcel·la del golf. I així tindrem tots els equipament a Caldes nous i de primera qualitat. Queden encara, però, molts carrers per asfaltar, quilòmetres i quilòmetres.
I els terrenys de la Repsol?
El Butano, allà on envasaven les bombones fa uns trenta anys, va decidir tancar. Aquell solar va quedar abandonat. En el planejament general es va dir que es podien fer naus industrials, zona comercial i d’oficines, però ningú no ho ha desenvolupat. Ara una empresa ho va comprar i va demanar fer-hi un pàrquing de camions provisional, per dos anys. En el municipi no va agradar i vam suspendre la llicència. Què passa? Aquesta gent no ho va fer malament ni a nosaltres ens agradava, però el neguit del poble ho va fer parar. El més maco no és fer-hi un pàrquing de camions. Tampoc fàbriques. Hem de trobar una cosa que sigui agradable a l’entrada del municipi venint de l’N-II. És una zona inundable, freda, ensopida, al llindar de les vies del tren.... Aquesta gent que es queixa tampoc no recorda el que hi havia i que vam fer desmuntar després de negociar amb Repsol. Nosaltres vam mirar de comprar el terreny perquè hi ha un pou d’aigua mineromedicinal i ara, després d’una etapa de querelles i enrenous, hem aconseguit que Mines la declari minera i medicinal i ara ens han de donar l’aprofitament. Que cal fer-hi?Un balneari, potser, amb l’aprofitament a favor de l’ajuntament. Ara, els terrenys són d’una empresa privada. Els volíem i vam fer una oferta que Repsol no va acceptar.
Vostè què hi faria?
Si es dona una carambola, una zona balneària, amb jardins, amb un llac al mig, amb sortidors. I tenim l’aigua termal. Això lliga molt bé, però per fer-ho necessitem més hotels. La Ryder seria perfecte. Si acaba venint, a Caldes es necessitaran més hotels i aquella zona es revalorarà. Penso en dos balnearis i un centre termal al mig, del qual l’ajuntament també es beneficiés. Una entrada al poble amb jardins i zona hotelera.
Com van les relacions amb balnearis i embotelladores?
Sempre han estat molt bé. A vegades hi ha coses com aquestes en les quals discrepem, però són gent amb qui es pot parlar. Tenim molt bones relacions.
Hi ha problemes de trànsit?
La Generalitat té la reserva del terreny per fer una variant, però va per llarg. De fet, per a una rotonda que fa temps s’ha d’enllestir, fa mesos que esperem i el canvi de govern a la Generalitat ho ha enlentit tot. La rotonda és a l’entrada del Caldes, a l’altura del Butano, i ha de donar accés a les urbanitzacions del Llac dels Cignes, que hi viuen més de mil persones, i cap a Can Solà i l’entrada del poble. És un punt negre de la xarxa viària de Catalunya, amb petits accidents. I cal fer-la, està tot aprovat i adjudicat i el que han de fer és portar les màquines.
Ha fet equip de govern amb una regidora del PSC.
He de dir que no tinc cap queixa de l’oposició. I em vaig buscar un bon aliat al govern, amb la regidora del PSC treballem colze a colze.
Què n’espera, de les eleccions?
No faig previsions perquè la política és dolenta i perversa i no justifica les hores que hi passes. És un examen que hem de passar cada quatre anys, vinc amb els deures fets, però falten coses per fer que només s’entenen com no fetes per culpa de la burocràcia, que només coneixes si estàs a dins. Vols fer una cosa i fins que l’executes passen mesos i mesos. Has de fer papers, projectes, licitacions. Massa burocràcia que ens ofega. Secretaris i tècnics manen molt. La voluntat és tirar endavant i si jo fos a casa meva faria el doble de coses amb el mateix temps, però a la política hem passat d’un extrem a l’altre.
Què li queda per fer?
Les connexions amb les urbanitzacions amb carrils bici o a peu, i portar la xarxa d’aigua potable a les urbanitzacions on encara falta. I la biblioteca. Ens cal. En dotze anys que fa que estic en el càrrec hem fet depuradores, clavagueres, coses que no són agradables però són absolutament necessàries. Hem substituït cablatge elèctric. Caldes s’està posant al dia. Anem al doble de velocitat d’altres municipis. S’han fet grans obres a les urbanitzacions i al nucli.
De què està més content?
Quan passo per davant dels llocs i penso el que va costar fer coses que ara veus fetes. Crec que he fet bona feina, amb el cap, amb seny i això és un consol. Vam canviar el clavegueram d’una zona que s’inundava, i saps el que va costar, i t’acabes dient: aquí vam fer una gran obra.
El veig satisfet.
Estem orgullosos del que ha canviat Caldes per a bé. I de la seva gent. També hem tingut diners per fer-ho. El golf hi ha ajudat molt perquè una parcel·la se subhasta a 1.400.000 i tenim un 10% d’aprofitament. Vam ajudar a canviar la llei perquè aquests cèntims abans només es podien dedicar a habitatge social. Nosaltres hem comprat pisos per a l’Ajuntament. Hi hem destinat cèntims, però també vam incidir perquè la venda de patrimoni pogués anar a comprar patrimoni per l’ajuntament. I això és el que fem: l’escola de música al costat de l’escola ve d’aquí.
Hi ha problemes d’habitatge?
Hi ha problemes d’habitatge per a la gent jove com a tots als municipis. La Colau, a Barcelona, ha comprat 50 pisos. Nosaltres, dos: però en proporció hem fet més nosaltres que ells. Estem fent bones coses. Hem comprat un hostal per fer una plaça al mig del poble. Fa un mes, la casa dels gegants. Això es fa gràcies al fet que tenim la capacitat de subhastar les parcel·les i amb els cèntims pots crear patrimoni a favor del nostre municipi. Amb seny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia