Política

Scholz allarga la resposta a la demanda dels Leopard

Ni els EUA ni Polònia aconsegueixen desbloquejar l’entrega dels carros de combat que Ucraïna reclama amb desesperació

El nou ministre de Defensa alemany considera “prioritari” reforçar els sistemes defensius antiaeris

Ni el gran aliat transatlàntic, els EUA, ni les pressions de Polònia, Finlàndia i els països bàltics, ni tampoc les demandes desesperades del president ucraïnès, Volodímir Zelenski: res no va treure Alemanya del seu no a subministrar els tancs Leopard que Ucraïna necessita per fer front a una temuda gran ofensiva terrestre russa sobre l’est del país veí. La reunió a Ramstein –la base estatunidenca més gran d’Europa, que es troba en territori alemany– de l’anomenat Grup de Contacte per a Ucraïna es va tancar amb molts compromisos per part polonesa, canadenca, nòrdica i bàltica de més ajut, inclosos tancs de diversos models, però sense un acord respecte als Leopard.

“Ja han sentit el que ha dit el ministre alemany: no hi ha hagut una decisió respecte als Leopard”, va admetre el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, en la compareixença final davant els mitjans. Donava les gràcies repetidament a Alemanya –tercer contribuent quant a ajut militar i financer a Ucraïna, després dels EUA i el Regne Unit– i qualificava aquest país de “gran aliat”. Però en els seus gestos crispats es palesava la decepció pels resultats.

Unes hores abans que Austin, en una pausa, el ministre de Defensa alemany, Boris Pistorius, havia deixat clar que no hi havia la decisió en el sentit que espera Zelenski. Va explicar que havia “ordenat la revisió” dels tancs de què disposa Alemanya –328 unitats– com a pas previ a la presa d’una decisió. I, quant a la possibilitat d’autoritzar el lliurament d’aquests aparells als aliats que en tenen en actiu, va respondre que no s’havia arribat tampoc a un acord. Pistorius s’estrenava en el càrrec, que va assumir després de la dimissió, dilluns, de la també socialdemòcrata Christine Lambrecht. Aquesta renúncia estava precedida per un munt d’escàndols per mala gestió i imatge, a més de la ineptitud de Lambrecht per respondre al gran repte que suposa el compromís d’Olaf Scholz d’ajudar militarment Ucraïna i, alhora, posar al dia l’exèrcit alemany, mal equipat i afectat per dècades de retallades en Defensa.

Missatge de Zelenski

S’esperava molt de l’estrena de Pistorius, un socialdemòcrata amb molt de rodatge a escala del govern regional del land de Baixa Saxònia, pragmàtic i amb fama de competent. Vint-i-quatre hores abans de la reunió de Ramstein havia jurat el seu càrrec, però està clar que no es pot permetre un temps d’aprenentatge. Zelenski havia enviat el dia abans successius missatges –el darrer, en una entrevista a la televisió pública alemanya ARD– donant les gràcies als aliats occidentals, i especialment a Alemanya, pels seus sistemes de defensa antiaèria, els IRIS-T i els Patriot. Però també insistint que amb això no aturarà una ofensiva terrestre russa sobre l’est del país.

Va repetir el seu missatge ahir mateix en una intervenció virtual davant els aliats de Ramstein. La resposta de Pistorius va ser ordenar la revisió dels seus tancs, sense marcar-se ni tan sols una agenda aproximada del temps que requerirà aquesta operació.

LA FRASE

Hi ha bones raons per enviar els tancs i bones raons en contra
Boris Pistorius
MINISTRE DE DEFENSA ALEMANY

Avís sobre més ofensives russes

Redacció

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que va participar ahir en la reunió del Grup de Contacte per a Ucraïna a Ramstein (Alemanya), va dir que és “urgent” augmentar el suport a Kíiv perquè pugui recuperar el territori ocupat, davant les “noves ofensives que prepara Rússia”. El noruec va celebrar “el significatiu nou paquet de capacitats de combat” anunciat “per a l’autodefensa d’Ucraïna” a Ramstein. Stoltenberg va afirmar a la reunió de Ramstein que Moscou “no mostra senyals de preparar-se per a la pau sinó que, per contra, s’està preparant per a una llarga guerra”. Per això va insistir en la urgència d’incrementar el suport militar, “de manera que Ucraïna guanyi i alliberi territori ocupat”.

“Com la majoria de les guerres, és probable que aquesta acabi en una taula de negociació, però el que passi en les negociacions està directament vinculat al que passi al camp de batalla, així és que necessitem entregar més armes a Ucraïna ara”, hi va afegir. El cap aliat va agrair al secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, “el lideratge dels EUA a l’ hora de proporcionar ajuda militar molt significativa a Ucraïna”. També va celebrar els anuncis recents d’ajuda per part d’altres socis de l’OTAN com ara Alemanya, França, el Canadà, Dinamarca, els Països Baixos i Suècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA