Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lavrov denuncia pressions d’Occident a Àfrica i Llatinoamèrica per Ucraïna

El ministre rus continua la seva gira per Àfrica abans de la segona cimera Rússia-Àfrica que se celebrarà al juliol

El ministre rus d’Afers exteriors, Serguei Lavrov, ha denunciat aquest dimecres a Luanda “pressionis” d’Occident a països d’Àfrica, Llatinoamèrica i Àsia en relació amb la guerra de Rússia contra Ucraïna.

El cap de la diplomàcia russa ha fet aquestes declaracions després d’una audiència amb el president d’Angola, João Lourenço, que ha tingut lloc aquest matí i ha durat més d’una hora, en el marc d’una gira africana que li ha portat ja a Sud-àfrica i Eswatini (antiga Swazilàndia).

“Hem discutit detalladament les nostres relacions bilaterals i tenim la intenció i la disposició recíproca de desenvolupar-les en diversos àmbits i així ho farem, malgrat les pressions il·legítimes dels EUA i els seus socis”, ha declarat Lavrov als periodistes després de l’audiència.

El ministre ha traslladat al mandatari angolès la postura del seu país sobre Ucraïna i ha destacat que hi havia proves de “pressió sense precedents sobre diversos països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina en aquest sentit”.

El març de 2022, en l’Assemblea General de l’ONU, Angola es va abstenir de condemnar a Rússia per la invasió d’Ucraïna, posició que va canviar en una segona votació l’octubre de 2022, quan el país africà va votar a favor de la condemna.

Aquest mes, Lourenço ha instat Rússia a “un alto el foc definitiu i incondicional per a crear l’ambient de negociació necessari” que posi fi al conflicte armat, del qual es complirà un any el febrer vinent.

En aquest context, Lavrov ha reafirmat “la importància d’un diàleg regular, franc i de confiança” entre Rússia i Angola, en declaracions fetes en una roda de premsa amb el seu homòleg angolès, Téte António.

Amb António, el cap de la diplomàcia russa ha abordat “les activitats d’Occident que estaven establint les bases per a utilitzar Ucraïna com a instrument per a una guerra híbrida total contra el nostre país”. En aquest sentit, el titular rus d’Afers exteriors ha acusat Occident d’“estar usant Ucraïna per a llançar clarament polítiques colonials contra la població de parla russa a Ucraïna”. “Per a prevenir aquesta política il·legal i antirussa del règim ucraïnès, per a no permetre amenaces directes a la Federació Russa (...), estem duent a terme l’operació militar especial” contra Ucraïna, ha al·legat Lavrov.

El cap de la diplomàcia russa ha visitat Angola abans que se celebri el juliol vinent a Sant Petersburg la segona cimera Rússia-Àfrica, els preparatius de la qual ha abordat avui amb el govern angolès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona