Metsola demana als països de la UE que enviïn míssils de llarg abast i caces a Ucraïna
La presidenta del Parlament Europeu ha instat a “honorar no només amb paraules, sinó amb acció” el “sacrifici” que el poble ucraïnès ha patit l’últim any
“Quan el món pensa en Ucraïna pensa en David vencent Goliat”. ha assegurat
“Ucraïna és Europa i el futur de la seva nació és a la Unió Europea”, ha incidit
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola ha demanat aquest dijous als països de la Unió Europea que enviïn a Ucraïna “els míssils de llarg abast i els caces” que el país “necessita per protegir la llibertat”.
Des d’una sessió especial del Parlament Europeu amb el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, Metsola ha instat a “honorar no només amb paraules, sinó amb acció” el “sacrifici” que el poble ucraïnès ha patit l’últim any: assegurant “un comerç més senzill i amb el procés d’adhesió al més ràpid possible” i “amb fons, ajuda a la reconstrucció i entrenament per a les tropes”.
“Amb equipament militar i els sistemes de defensa que necessiteu per guanyar. Ara, els Estats membres han de considerar amb rapidesa i com a següent pas aportar els míssils de llarg abast i els caces que necessiteu per protegir la llibertat”, ha dit Metsola, un missatge aplaudit pels eurodiputats.
La presidenta de l’Eurocambra ha assegurat que “quan el món pensa en Ucraïna pensa en David vencent Goliat” i ha aplaudir que, malgrat el conflicte, el país hagi seguit exportant els seus productes agrícoles i hagi enviat recursos i personal a les zones afectades pels terratrèmols a Turquia i Síria.
“Aquí no necessita convèncer ningú de com n’és d’essencial donar suport a Ucraïna, als que estan donant les seves vides, de donar suport als valors que defensem amb mesures concretes i assegurar la victòria i una pau real, així com rendició de comptes per a tots els que han comès crims de guerra”, ha assegurat Metsola.
“Ucraïna és Europa i el futur de la seva nació és a la Unió Europea”, ha incidit la presidenta de l’Eurocambra, que ha demanat “una resposta proporcional” a una “amenaça existencial”.
Metsola va ser la primera dels líders europeus a visitar Kíiv després de l’inici de la guerra l’abril de l’any passat, mentre que Zelenski ja s’ha dirigit a l’Eurocambra per videoconferència dues vegades, abans de tornar a fer-ho avui: la primera l’1 de març del 2022, pocs dies després de la invasió, i la segona al desembre per agrair el premi Sàkharov a la llibertat de consciència atorgat per la institució al poble ucraïnès.
Hongria critica l’enviament de tancs occidentals a Ucraïna
El govern hongarès ha criticat avui l’enviament de tancs a Ucraïna per part de països occidentals, ja que considera que aquesta estratègia podria augmentar el perill que Europa s’involucri en el conflicte armat. “No sabem si aquesta estratègia no és perillosa des del punt de vista que podria involucrar a Europa en la guerra”, ha dit el ministre hongarès de Governació, Gergely Gulyás davant la premsa en ser interrogat sobre l’enviament de tancs a Ucraïna per a donar suport a la seva lluita contra Rússia.
El ministre ha reiterat que Hongria condemna l’agressió russa, “malgrat el que diu la premsa internacional”, i va advocar de nou per l’inici de negociacions de pau.
En aquest sentit, ha afegit que l’enviament d’armes a Ucraïna allarga la guerra i va afirmar que “evitar una guerra mundial és una responsabilitat de tots”.
El govern hongarès que encapçala l’ultranacionalista Viktor Orbán és considerat com el millor aliat de Moscou a la Unió Europea (UE) i s’ha negat a enviar armes a Ucraïna.
Orbán va assegurar avui en Twitter, abans de l’inici de la cimera dels líders de la UE, en la qual també va participar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que “Hongria continuarà donant suport humanitari i financer a Ucraïna”.