Política

MIQUEL ROSELLÓ LASHERAS

PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ A GAVÀ (ERC)

“Suplir l’Albert Massana és molta responsabilitat però treballo bé sota pressió”

“L’equip de govern vol construir 5.000 habitatges en el darrer corredor biològic del Baix Llobregat i nosaltres el volem mantenir com sigui”

“Tenim ganes de fer les coses d’una altra manera; si guanyem un o dos regidors serà un gran triomf”

L’alcaldessa actual ven menys fum que l’anterior però el model del PSC no varia: maó i formigó
El fet que el govern tingui majoria no li dona potestat per passar de la resta dels grups polítics

Tècnic de disseny des de fa 35 anys, el procés el va fer saltar del sofà al carrer. Voluntari social i activista dels animals, la sobtada mort d’Albert Massana el març del 2021, aleshores líder de la formació, va empènyer Miquel Roselló (1968) a assumir les regnes d’ERC a Gavà i ara en liderarà la candidatura el 28-M.

De quina manera us va afectar la pèrdua de l’Albert Massana i què en destacaria?
Ens vam quedar trasbalsats perquè era una persona que t’obria moltes portes, molt afable i riallera. T’ajudava, era molt participatiu, reivindicatiu, treballador, eficient i conegut per tothom. Va deixar un buit molt gran.
T’has d’aixecar perquè el teu partit continua treballant dins l’Ajuntament, no pots quedar-te amb els braços caiguts. Ens vam reunir el número 3, que era jo, i la 2, la Marta Jiménez, i em van proposar que em posés al capdavant del partit.
Com ho va assumir?
No n’ets del tot conscient, és una responsabilitat molt gran perquè ets la veu, la imatge i el referent exterior, però treballo bé sota pressió.
Primer va governar la Raquel Sánchez i després la Gemma Badia. Són tarannàs diferents?
Cadascú aplica el seu criteri però darrere hi ha el partit. Trobo l’alcaldessa actual més directa i no tan venedora de fum com l’anterior, però a l’hora de la veritat el PSC ha d’obtenir uns objectius i té un model de ciutat.
En què es basa?
Ho hem vist en els últims pressupostos de la Generalitat: es basa en el creixement a partir de maó i carreteres: et diuen que són ecologistes però t’estan farcint de vies de circulació com la B-40 i volen ampliar l’aeroport de Barcelona, et diuen que defensen la terra amb el parc agrari de Gavà i volen fer-hi un hub agroalimentari, que seria posar ciment i estructures edificables a la terra. Ens hi oposem.
Quin és el vostre model?
Per descomptat defensem l’entorn, la terra i el medi ambient, i hi ha alternatives; per exemple en el tema de l’aeroport no cal ampliar la tercera pista i eliminar espais naturals que estan protegits en l’àmbit europeu; a Catalunya hi ha poca distància entre capitals, i aeroports a cada ciutat que podem intercomunicar amb trens d’alta velocitat. Quan van fer la urbanització de Gavà Mar el govern es va posar com a promotor per vendre les bondats d’aquella urbanització i als veïns els deien que el soroll que haurien d’aguantar no seria superior al que pot fer un raspall elèctric dental; quan ve la ministra de Transports el seu argument és que l’ampliació de l’aeroport no implicarà més soroll, de fet els detectors de so per fer el mapa acústic no estan situats on passen els avions, és a dir, prenen dades però no són reals. Pel que fa al parc agrari, defensem que hi ha d’haver terra i no edificis, perquè a la llarga l’edifici sempre quedarà allà i el que hi ha de quedar és la terra, que és la que sempre hi ha estat. Això genera debat entre els pagesos, atès que veuen que sense el hub que els han venut estaran morts, i nosaltres creiem que a la pagesia se li ha de donar valor i per tenir-ne ha de disposar de terres. L’alcaldessa ven la moto que fa costat als pagesos però no podem comprar la idea del hub; Gavà, Viladecans i Sant Boi són ajuntaments socialistes i dels tres alcaldes el més llest és el de Viladecans, i aquest hub es faria segurament en terres de Viladecans, això costaria terres als pagesos. El PSC enfoca el creixement a còpia d’ampliar ciutats, molts edificis i serveis.
Què necessita urgentment Gavà?
Crear habitatge assequible; proposem que l’Ajuntament, any rere any, vagi adquirint habitatge, tingui una borsa d’habitatge públic i en controli els preus. També podem rehabilitar habitatges del nucli urbà que estan tancats i tenim el projecte de La Roca, que qualsevol dia petarà. I els locals comercials als quals no se’ls dona ús es podrien transformar en habitatges, és una de les necessitats que hi ha a Gavà i al Baix Llobregat. D’altra banda, en l’àmbit de l’oci va molt coix; quan jo era jove hi havia diverses discoteques al municipi i no feia falta sortir-ne, però avui no és així. És clar, entre que no tenen diners, no tenen on divertir-se, ni habitatge, estem posant bastons a les rodes a les noves generacions. I tenim polígons industrials ben comunicats amb les carreteres, podríem tenir-hi empreses que aportessin valor afegit al producte, i no només de serveis i construcció.
Al web de l’Ajuntament l’alcaldessa diu: “Gavà és la ciutat que estimo, on visc, i la vull cada dia millor. Una ciutat més justa i equilibrada, més igualitària i feminista, més verda i sostenible. Ho ha complert?
Quant a igualtat sí que hi han apostat bé, hi creuen i arrosseguen la resta, no parem de fer manifestos i concentracions. En el cas ecològic hi ha una línia vermella que no superarem mai, el Pla de Ponent: un gran projecte que volen fer en l’últim corredor biològic del Baix Llobregat, que comunica el massís del Garraf amb el delta del Llobregat; nosaltres el volem mantenir i ells, fer-hi 5.000 habitatges.
De protecció oficial?
No, en ser 258 hectàrees el 60% sembla que seran habitatges privats de les promotores i el 40%, d’espai públic, malbaraten un corredor biològic per sota del qual transcorren les rieres, que són les que abasteixen d’aigua part del delta del Llobregat i volen posar-hi formigó.
A Gavà sempre han manat els socialistes, una tendència del cinturó vermell. Algunes coses deuen haver fet bé...
El Dídac Pestaña es va trobar un Gavà per fer, hi havia molts terrenys i els urbanistes van fer una molt bona feina, reflectida en una millora de la qualitat de vida. Des d’aleshores els socialistes han tingut una manera de fer, que és que l’alcalde que surt deixa dos anys a l’alcalde que ha de venir perquè vagi fent la seva feina... A la revista de l’Ajuntament sempre hi apareixia la foto de l’alcaldessa, la Raquel Sánchez, i això encara passa més amb la nova alcaldessa. És la seva manera de fer política, i és eficient perquè t’obre la porta de molts barris i associacions atès que veuen allò que estàs fent; altra cosa és que alguns s’ho creguin i d’altres no; en aquest sentit fa poc hi ha hagut un intent de remodelació d’una avinguda i el govern municipal pensava que els veïns en quedarien molt contents, però els ha sortit el tret per la culata.
A quin projecte es refereix?
A la remodelació de l’avinguda de l’Eramprunyà; volien eliminar-hi un carril i places d’aparcament, els veïns es van unir i tenen una disputa important amb l’Ajuntament. El problema és quan comencin a baixar el nombre de regidors i altres partits comencin a pujar una mica. Tant de bo arribi el moment en què el PSC hagi de governar en coalició, i aleshores es veurà que hi ha altres opcions de portar el poble. Fer el salt serà difícil però si guanyem un o dos regidors serà un triomf molt gran, i si ells en perden un o dos, una derrota molt gran.
La suma de tots els regidors de l’oposició dona 10 i el PSC en té 11. Us deixa desarmats...
Sí, quan als plens hi entra qualsevol proposta seva ja està aprovada; ens queda la presa de posició política, fer esmenes… No es tracta de negar-te a tot, però et deixen poc marge, i com que no necessiten cap vot de l’oposició, tant els fa si hi votem a favor o en contra. Molts cops els recriminem que el fet de governar en majoria no et dona la potestat de passar de la resta; nosaltres tenim un electorat al darrere, que és gent del poble. Amb els pressupostos no ens tenen en compte, i per exemple ens els van donar quan quedaven quinze dies per a la seva aprovació inicial. Demanar que aquests pressupostos t’incloguin alguna cosa que vols a canvi d’un sí és agosarat perquè aquell pressupost ja està dat i beneït, i no creiem que a canvi d’un sí ens hagin de donar un caramelet, no és això. Diuen que aquests pressupostos són de la ciutat, però són els seus pressupostos.
El pla metropolità de rehabilitació energètica de l’habitatge està en marxa. Què implica?
En unes ordenances municipals vam proposar la incentivació d’instal·lacions solars als habitatges però són noves i cares, i els primers usuaris que podran instal·lar-ne seran gent amb diners, tot i que et rebaixin un 50% de l’IBI durant tres anys i hi hagi ajuts de la Generalitat. Fa molt temps vam proposar calderes de biomassa als ajuntaments; hi ha altres municipis que han apostat per l’energia ecològica, se la produeixen ells mateixos i és un estalvi important. A Gavà tenim la part frontal de l’Ajuntament amb plaques fotovoltaiques i estan molt bé però tenim un mercat antic on van instal·lar unes plaques solars al sostre que van costar uns 600.000 euros i estan aturades perquè la companyia que les havia de connectar se’n va anar en orris. Caldria instal·lacions de biomassa, aprofitaríem tots els boscos que tenim, que estan molt bruts, els estius són secs i hi ha risc d’incendi a la muntanya.
A peu de carrer teniu sensacions de millora electoral?
Tenim bones sensacions i contactes que ens veuen ben situats perquè tenim un projecte de ciutat, som quatre regidors que coneixem molt bé el poble i tenim ganes de fer les coses d’una altra manera.
De quina?
Apostant per l’habitatge i revitalitzant culturalment el poble, fer-lo atractiu per a tothom, que ningú necessiti marxar-ne perquè ho tingui tot: concerts, teatre, música, tallers, circuit de restauració... Donem suport als grups ecologistes del poble, tenim bon tracte amb Gavà Mar, associació contrària a l’ampliació de l’aeroport, i de fet la redacció final dels pressupostos inclou moltes coses que ells van aportar; escoltem la ciutadania i portem les seves peticions on calgui... Has de comptar amb la gent, i això falla a l’equip de govern actual perquè com que té majoria no li fa falta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.