Política

crisi migratòria

Desenes de morts en un nou naufragi a la Mediterrània

Almenys 59 persones, amb desenes d’infants, moren en un sinistre que podria superar el centenar de víctimes

El govern italià té retinguda la nau de Metges Sense Fronteres a prop del lloc dels fets

Pels volts de les cinc de la matinada de dissabte a diumenge, un pescador que feinejava a prop de la costa calabresa de Crotone, al sud d’Itàlia, va donar la veu d’alarma. Enmig de la foscor del mar en tempesta, va veure aparèixer trossos de fusta i cadàvers que les onades batien d’un costat a l’altre. Eren les restes de l’enèsim naufragi a les costes italianes. A bord d’una barcassa precària anaven prop de 250 persones, la majoria provinents de l’Iran, l’Afganistan i el Pakistan. Havien sortit de Smirne, a la Turquia occidental, i feia quatre dies que viatjaven amb el mar en males condicions.

A l’alba, van arribar a la platja calabresa de Steccato de Cutro més cadàvers i trossos d’embarcació, que s’havia partit per la meitat a una desena de metres de la costa a causa de la tempesta. Una vuitantena de nàufrags han sobreviscut; alguns estan ingressats a l’hospital i d’altres en un centre d’acollida. S’han localitzat una seixantena de cadàvers, entre els quals dones, criatures i un nadó de pocs mesos. Es calcula que el nombre de morts superarà el centenar, de què desenes són infants.

Els serveis d’emergència van dir que a la platja s’havien trobat “una escena apocalíptica” i l’alcalde de Cutro, Antonio Ceraso, va mostrar-se impressionat. “El mar continua portant cossos a la platja, dones i infants. És una cosa que ningú no voldria veure mai”, va dir Ceraso. La policia ha detingut un supervivent turc acusat de ser el traficant que conduïa l’embarcació.

El govern d’extrema dreta que és en el poder a Itàlia acaba d’aprovar un decret per impedir o dificultar els rescats al mar, que multa les ONG i les obliga a fer servir ports allunyats. La primera mesura ha estat contra la Geo Barents, la nau de Metges Sense Fronteres. Les autoritats tenen l’embarcació retinguda al port d’Augusta, a Sicília –no gaire lluny del naufragi de Crotone– i li han posat una multa de 10.000 euros. L’ONG considera els fets inacceptables i vol emprendre accions legals.

El govern defensa el “bloqueig naval”, terme bèl·lic aplicable només en cas de guerra per prohibir l’arribada de vaixells estrangers. La primera ministra, Giorgia Meloni, va lamentar les morts com marca el protocol, però va aprofitar per recordar la seva política migratòria, que s’oposa als rescats, i que redueix la migració a un fenomen de màfies.

Denúncia d’una ONG

Des de l’ONG italiana Emergency assenyalen que “el drama de Crotone és fruit de decisions polítiques que impedeixen vies d’accés segures i el salvament dels nàufrags”.

El govern de Meloni continuarà la croada contra les ONG, que impedeix els rescats, i hecatombes com les d’ahir a Crotone seran cada cop més freqüents. Tant si ens arribaran els cossos sense vida a la platja com si els engolirà el Mediterrani en silenci.

LES FRASES

L’absència de missions de recerca i rescat europees és un crim
Comunicat de l’ONG alemanya Sea Watch
És humanament inacceptable perquè són tragèdies evitables
Sergio Di Dato
metge sense fronteres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA