Unió Europea
L’Eurocambra suprimeix TikTok dels seus dispositius mòbils
El Comitè de les Regions i el Consell Econòmic i Social també ordenen desinstal·lar l’aplicació, abans del 15 de març
La Xina acusa la UE de no “respectar” l’economia de mercat
Ja són cinc les institucions europees que veten l’aplicació de vídeos TikTok per motius de ciberseguretat, seguint els passos dels Estats Units i el Canadà.
El Parlament Europeu (PE), el Comitè de les Regions (CdR) i el Consell Econòmic i Social (CESE) s’han afegit aquest dimecres a la decisió de retirar la popular plataforma de vídeos curts dels dispositius mòbils corporatius, com ja havien fet a finals de febrer la Comissió Europea (CE) i el Consell de la Unió Europea (UE).
El CdR i el CESE han requerit al seu personal que desinstal·li el programari de l’empresa xinesa ByteDance abans del 15 de març. El PE ha anunciat que la suspensió de TikTok s’aplicarà el dia 20. A partir d’aquest dia, tampoc es podrà accedir al web de TikTok des d’ordinadors portàtils i de sobretaula de la seva xarxa. L’eurocambra ha recomanat també als seus funcionaris treure l’aplicació dels seus aparells personals.
La Xina ha reaccionat reclamant a la UE que “respecti els principis de l’economia de mercat i la competència” i que “deixi d’utilitzar la sobirania nacional com a pretext”.
La portaveu del ministeri xinès d’Exteriors, Mao Ning, ha retret als vint-i-set que malgrat declarar-se “com el mercat més obert del món, ha adoptat els darrers temps mesures restrictives contra empreses d’altres països. “La UE hauria de fer coincidir les seves paraules amb les seves accions”, ha etzibat.
Després que la setmana passada la CE i el Consell anunciessin el veto a TikTok, l’empresa xinesa va manifestar la seva “sorpresa” perquè l’executiu comunitari no els havia contactat prèviament ni “ofert cap explicació”.