Política

Corea

Pyongyang afirma disposar d’un dron nuclear submarí que pot provocar tsunamis

El règim nord-coreà assegura que l’arma va superar amb èxit un assaig realitzat entre dimarts i dijous a la badia Hongwon

Seül avisa que el Nord “pagarà per les seves provocacions temeràries”

El règim de Corea del Nord ha revelat que ha provat amb èxit un dron submarí que pot provocar un “tsunami radioactiu” rere les línies enemigues.

La nova arma estratègica, denominada Vehicle Autònom Subaquàtic Haiel (UUV Haiel, per les seves sigles en anglès) ha estat desplegada aquesta setmana per realitzar un assaig davant la costa del comtat de Riwon, a la província de Hamgyong del Sud, segons detalla aquest divendres l’agència oficial nord-coreana KCNA.

La mateixa font assegura que dijous a la tarda l’ogiva de prova va esclatar a l’objectiu simulat establert en aigües de la badia de Hongwon després de navegar durant 59 hores i 12 minuts a una profunditat d’entre 80 i 150 metres per la mar de l’Est.

Pyongyang assegura que la prova ha verificat totes les especificacions “tàctiques i tècniques” i ha confirmat la “fiabilitat i seguretat” de l’aparell i ha “confirmat plenament la seva capacitat d’efectuar un atac letal”.

Segons explica l’agència, “la missió de l’arma nuclear estratègica subaquàtica és infiltrar-se de manera furtiva a les aigües operacionals [de l’enemic] i provocar un tsunami massiu radioactiu amb una explosió submarina que destrueixi grups d’atac navals i els principals ports operacionals de l’enemic”. El dron, afegeix, pot ser desplegat “a qualsevol costa o port o ser remolcat per un vaixell”.

La nova arma que Pyongyang assegura haver provat és similar als drons submarins nuclears Posidó que Rússis afirma haver desplegat fa uns mesos, si bé el secretisme amb el que s’han desenvolupat no en permet conèixer els detalls.

El dron submarí nord-coreà es va començar a desenvolupar i ha estat sotmesa a 50 proves de diferents tipus, a 29 de les quals hi ha assistit personalment el líder nord-coreà, Kim Jong-un. El seu desplegament operatiu es va decidir al darrer ple del Partit dels Treballadors, el passat desembre.

L’assaig coincideix amb les maniobres militars a gran escala que Seül i Washington realitzen aquest dies al sud de la península, i que Pyongyang considera una “provocació”.

El règim justifica que el “desafiament contra la seguretat” del país que suposa els “exercicis de guerra persistents” del Sud, Estats Units i els seus “fanàtics” aliats, “requereix que Corea del Nord tingui elements dissuasius de guerra més forts” per “preservar la pau”.

Vídeos dels míssils

La televisió estatal nord-coreana ha emès avui vídeos on es veu per primera vegada el llançament i vol dels seus míssils de creuer estratègics.

KCTV ha difós les imatges dels coets Hwasal-1 i Hwasal-2 (fletxa, en coreà) que van ser llançats dimecres passats a prop de Hamhung, a la província de Hamgyong del Nord, al nord-oest del país.

Kim Jong-un va estar present a la prova. De fet, el llançament es va fer des de la platja privada de la seva residència als afores de la ciutat.

Fins ara els mitjans nord-coreans només havien publicats fots d’aquests projectils en ple vol.

Reacció de Seül

El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, ha replicat aquest divendres que el Nord “pagarà per les seves provocacions temeràries”.

“El nostre govern i el nostre Exèrcit reforçaran de manera dràstica el sistema sud-coreà de tres eixos, enfront dels avenços i les provocacions de míssils del Nord, i reforçarà la cooperació de seguretat amb Estats Units i el Japó”, ha avisat Yoon, en referència a l’estratègia que inclou defenses antimíssils, una plataforma d’atacs preventius i plans per decapitar el règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.