Política

La fiscalia demana que condemnin dos joves de Lleida que van pintar un mural polític

POLÍTICA

El ministeri fiscal ha sol·licitat aquest dimarts una condemna de sis dies de treballs per a la comunitat a dos joves de Lleida, Gerard S. i Daniel A., per haver pintat un mural "polític" on en nom de l'Assemblea de Joves de Lleida (AJLL) volien commemorar els 300 anys de la caiguda de la ciutat a mans de les tropes borbòniques.

Durant el judici que ha tingut lloc al jutjat d'instrucció número 1 de Lleida, els dos joves han reconegut ser els autors materials del mural, situat al mur de contenció del turó de Gardeny al costat del passeig de Ronda, però han matisat que no es tractava d'un grafit qualsevol sinó d'una expressió de caràcter polític. En aquest sentit, els dos joves han considerat que el judici s'ha celebrat pel contingut polític del mural i no per cap altra cosa i han criticat la Paeria perquè "no els agraden aquestes accions" i les persegueix de forma judicial.
La defensa dels dos joves n'ha demanat l'absolució perquè ja han rebut una sanció administrativa de 300 euros cadascun que els ha imposat la Paeria, ja que el mur és de la seva propietat. Així mateix, el lletrat ha insistit que el delicte que se'ls imputa, "deslluïment d'un bé públic", no s'adequa a l'acció que van cometre els nois perquè "deslluir vol dir treure lluentor" i ha al·legat que el mur estava més brut abans de fer la pintada que després.

En aquest sentit, la defensa ha afegit que els joves estaven reivindicant un motiu polític sobre uns fets que són verídics, com és la caiguda de la ciutat de Lleida davant les tropes borbòniques l'any 1707. Això no obstant, la fiscal ha matisat que no a tots els veïns de la ciutat els agrada veure aquest tipus de missatges escrits a les parets i ha assenyalat que si els joves volien fer un acte reivindicatiu el podrien haver portat a terme, però sense pintar la paret i fent ús d'un llençol o una pancarta, per exemple.

El lletrat de la defensa també ha demanat que en cas que la sentència no sigui absolutòria els joves només siguin condemnats a dos dies de treballs per a la comunitat.

La vista també ha comptat amb la declaració de tres agents de la Guàrdia Urbana que el dia dels fets van procedir a la detenció i identificació dels dos nois. Les declaracions dels agents de la Urbana i dels joves han diferit, ja que segons el cos policial només van ser dos vehicles els que van portar a terme la identificació i posterior detenció, i segons els acusats van ser un total de cinc les dotacions que s'hi van desplaçar: dos cotxes patrulla, dos de la policia secreta i un furgó d'atestats.

Els dos joves han comptat amb el suport d'una desena de membres de l'AJLL que s'han col·locat a la baixada de l'edifici del Canyeret amb una pancarta on es podia llegir el mateix lema que al mural que van pintar però amb l'afegit que la repressió judicial no els aturarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.