Política

Àfrica

Inestabilitat a l’est del continent

Duel d’armats al Sudan

La lluita pel poder entre el líder de l’exèrcit i el dels paramilitars de les RSF empeny el país cap a la confrontació civil

Van col·laborar plegats en la caiguda del dictador Omar al-Bashir i en el cop d’estat posterior per frenar la transició democràtica

Entre Àfrica i el Pròxim Orient, a l’estat sudanès hi conflueixen interessos geopolítics

Les RSF provenen de la temuda milícia dels ‘janjaweed’, autores de les massacres de Darfur

Fa quatre anys, una revolta civil va enderrocar Omar al-Bashir, el dictador islamista que governava des de feia gairebé tres dècades el Sudan. L’exèrcit va col·laborar en la caiguda de Bashir i, poc després, va firmar un pacte per compartir el poder amb la coalició de partits opositors que havia forçat el canvi de règim amb protestes al carrer.

Fins que va fer marxa enrere. El procés que s’havia engegat i que havia de culminar amb un govern democràtic va ser interromput l’octubre del 2021 per un cop d’estat militar encapçalat pel general Abdel Fattah al-Burhan i el cap del grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo, un antic senyor de la guerra conegut també com a Hemeti.

El govern civil de transició instaurat al país després de la revolució de 2019 va ser deposat i substituït per un de militar, dirigit pels dos líders colpistes: Al-Burhan, com a president de facto, i Hemeti, com el seu número dos. Però les desavinences no van tardar a aparèixer pel rumb polític del país i per qui havia de dirigir el nou exèrcit unificat –un cos que havia d’integrar els aproximadament 100.000 homes que formen les RSF– i els seus arsenals. La rivalitat entre les dues principals forces armades del Sudan per obtenir el poder no va deixar de créixer fins s desembocar en l’escalada d’aquest cap de setmana, en un conflicte que ja ha causat un centenar de morts i que amenaça d’estendre’s per la regió. Uns mesos abans, i sota la pressió diplomàtica internacional per restablir la transició democràtica avortada pel cop d’estat del 2021, l’exèrcit i les RSF havien firmat un acord amb representants civils per tornar-los el poder. El pacte era massa ambigu i no va aconseguir desactivar la crisi política. Mentrestant, el líder paramilitar s’anava desmarcant de l’exèrcit fins que el març passat va acusar públicament Burhan de resistències a cedir el poder als civils i de connivència amb els antics governants islamistes. Els analistes hi veuen un intent de rentar la imatge criminal de les RSF, responsables de la sagnant repressió contra els manifestants pacífics de la revolta del 2019 contra Bashir que havien acampat davant la seu de l’exèrcit per reclamar un govern civil. La intervenció va causar centenars de morts i desenes de violacions.

Perill de desbordament

Al capdavant de les temudes milícies janjaweed –sinònim d’atrocitats–, Hemeti va participar en la repressió de la revolta de Darfur, on també va lluitar el seu rival Al-Burhan, en les files de l’exèrcit. Les matances sistemàtiques a Darfur, investigades com a genocidi pel Tribunal Penal Internacional, van causar 300.000 morts i 2,7 milions de desplaçats. Més tard, Bashir va convertir els janjaweed en una força paramilitar i va donar rang militar als seus líders, mentre els enviava a esclafar més rebel·lions internes i a les guerres del Iemen i Líbia. A l’empresa militar, Hemeti hi sumava els lucratius ingressos per l’exportació d’or extret de manera il·legal.

Sense ajuda internacional, afectat per l’escalada dels preus alimentaris i de l’energia provocada per la guerra d’Ucraïna, la situació creada al Sudan fa témer que les turbulències polítiques degenerin en una guerra civil i arrosseguin els estats veïns, com ara Etiòpia, el Txad i el Sudan del Sud.

Encaixat entre el mar Roig, la regió del Sahel i la Banya d’Àfrica, el país, ric en recursos naturals, també ha estat sota el focus de la geopolítica. Durant el mandat d’al-Bashir, Rússia va desplegar la seva influència al Sudan fins el punt d’obtenir el vistiplau de les autoritats per construir una base naval a la costa del mar Roig.

Però, amb la caiguda del dictador, els EUA i els aliats europeus van disputar el domini rus de la zona –infiltrada per les milícies Wagner–, sota permanent inestabilitat política. A cavall entre l’Àfrica i el Pròxim Orient, les portes del Sudan també s’han obert a la influència de potències regionals com ara l’Aràbia Saudita –les dues forces han lluitat del cantó de Riad en la seva guerra contra el Iemen– i els Emirats Àrabs Units, i també l’Egipte del general Al-Sisi.

9,3
milions
de persones han rebut ajuda alimentària de l’ONU al Sudan durant els últims anys. El país ha estat castigat per la crisi econòmica i la fam.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona