Política

estat francès

Protestes massives pel Primer de Maig

Centenars de milers de persones es van manifestar ahir arreu de l’Estat francès amb motiu del Primer de Maig en una nova mostra de descontentament amb el govern del president Emmanuel Macron i, especialment, contra la seva reforma de les pensions. Segons la CGT, prop de 550.000 persones van omplir els carrers de París (2,3 milions a tot l’Estat) en una manifestació que, ja des dels primers compassos, va derivar en nombrosos enfrontaments amb la policia i aldarulls. Els números del Ministeri d’Interior van ser, com sempre, sensiblement inferiors. El govern francès va comptar 782.000 manifestants a tot l’hexàgon i 112.000 a la capital.

Els primers incidents a la capital francesa es van produir menys d’una hora després que comencés la manifestació a la plaça de la República, a les dues del migdia. Com en anteriors protestes hi va haver un gran nombre de danys: aparadors rebentats, així com contenidors i mobiliari urbà incendiats. La Prefectura de Policia va practicar centenars de detencions i almenys 108 agents van resultar ferits. El Ministeri de l’Interior va mobilitzar un total de 12.000 policies i gendarmes a tot l’Estat per fer front als incidents, 5.000 dels quals a París.

A Madrid, la manifestació va estar marcada per la imminència de la campanya electoral del 28-M. Diversos dirigents de la coalició de govern a l’Estat espanyol, entre els quals sis ministres, van pressionar la patronal per pactar un augment dels salaris. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va fer una crida a la patronal perquè tanqui de manera “immediata” amb els sindicats un acord que serveixi de guia en les negociacions salarials, mentre que la ministra María Jesús Montero va recordar que alguns sectors empresarials han tingut “rècord de beneficis”.

A Itàlia, la primera ministra, Giorgia Meloni, va desfermar la polèmica en fer un Consell de Ministres en dia festiu, fet que es va interpretar com una provocació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona