Política

Europa

El Consell d’Europa alerta del retrocés democràtic al continent

La secretària general del CdE adverteix de les traves a la llibertat d’expressió

L’informe anual de la institució destaca el “profund impacte” de la guerra d’Ucraïna al continent

El Consell d’Europa (CdE) ha fet una crida a tots els Estats membres a treballar per “revertir el retrocés democràtic” que amenaça el continent.

En l’informe anual de l’organització, publicat aquest divendres, la secretària general del CdE, Marija Pejcinovic Buric, destaca els obstacles a la llibertat d’expressió.

En concret, Pejcinovic Buric alerta de l’augment de la “violència” i la “intimidació” contra els periodistes, amb tàctiques que van des de la vigilància o la detenció fins a les demandes per evitar que facin la seva feina. “Els esforços desplegats pels Estats membres per adoptar marcs jurídics i polítics favorables, millorar la seguretat dels periodistes i augmentar la transparència i la viabilitat dels mitjans han quedat tapats en certs casos per augment de la violència, l’assetjament i la ingerència en la feina dels periodistes”, diu l’informe.

També denuncia la utilització del sistema legal en alguns països per soscavar l’oposició política i l’acció de la societat civil, com lleis que limiten el dret de protesta, l’excessiu ús de la força contra els manifestants o les traves financeres o burocràtiques a les ONG.

L’informe constata l’augment del discurs de l’odi en un entorn polític “polaritzat”, tant a Internet com al carrer, i que sovint va dirigit a les dones, a minories o grups vulnerables.

Pejcinovic Buric avisa que malgrat els esforços realitzats, en alguns Estats encara existeixen “serioses amenaces” per a la independència judicial.

Malgrat tot, subratlla que “aquestes tendències negatives no es troben arreu” i assenyala que cal reconèixer “l’evolució positiva” en alguns estats membres, com la ratificació al 2022 de la Convenció d’Istambul contra la violència de gènere per part de més països, com Ucraïna, Moldàvia i el Regne Unit. També ressenya els avenços en la protecció dels menors i els esforços en la lluita contra els discursos d’odi.

L’informe posa l’accent en el “profund impacte” de l’agressió “brutal i il·legal” de Rússia a Ucraïna en la geopolítica europea. “L’agressió contra Ucraïna ha provocat un patiment extraordinari: centenars de milers de morts, els milions de refugiats, testimonis aterradors de tortures, violacions i pèrdues. Anhelem el retorn a la pau: una pau sostenible basada en la justícia”, desitja Pejcinovic Buric.

La secretària general del CdE insta els Estats membres a mantenir el compromís d’aplicar “els nostres valors i estàndards als nous i canviants reptes als que han de fer front les nostres societats”, com els que suposen per als drets humans la intel·ligència artificial o el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona