Política

Von der Leyen arriba a Ucraïna per parlar de l’adhesió del país a la UE

La presidenta de la Comissió aprofita el Dia d’Europa amb una visita que defineix com a “simbòlica” però també “molt pràctica”

També s’abordarà l’aplicació “estricta” de sancions a Rússia

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha arribat aquest dimarts a Kíev per “preparar el terreny” amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenksi, de cara a l’inici de les negociacions d’adhesió del país a la Unió Europea. La visita de Von der Leyen s’escau en el Dia d’Europa, per la qual cosa la presidenta de la Comissió l’ha qualificada de “simbòlica”. Amb tot, també creu que la seva estada serà “crucial i molt pràctica”, ja que es parlarà de l’adhesió i també de l’aplicació “estricta” de les sancions a Rússia, segons declaracions recollides per l’agència Efe.

Es tracta de la cinquena visita de la cap de l’executiu europeu d’ençà de la invasió russa el febrer del 2022. Des del seu compte de Twitter, Von der Leyen ha mostrat la seva satisfacció: “És bo tornar a ser a Kíev, on els valors que apreciem es defensen cada dia”, ha escrit . A més, considera que és un lloc “molt escaient” per celebrar-hi el Dia d’Europa.

La Comissió Europea elaborarà aquest estiu un informe preliminar sobre els avenços de Kíev en les reformes que exigeix Brussel·les per a l’adhesió d’Ucraïna a la Unió. Més tard, al desembre, es redactarà una anàlisi més completa

Un dels punts que centrarà la visita de la presidenta de la Comissió serà la pressió sobre Rússia en forma de sancions, que s’aplicaran “de forma estricta”, de manera que no hi quedin “llacunes” en les restriccions. En aquest sentit, Zelenski va reclamar fa pocs dies a l’Haia la creació d’un tribunal especial per castigar els crims de l’agressió russa.

Altres qüestions de les converses entre Von der Leyen i els dirigents ucraïnesos seran el lliurament de municions i “un important suport financer”, per garantir que Rússia reti comptes “pel seu crim d’agressió”. En el primer cas, la UE s’ha compromès a lliurar un milió d’obusos a Ucraïna els pròxims dotze mesos, cofinançats pels Vint-i-set amb 2.000 milions d’euros. Pel que fa al suport financer, Kíev ja ha informat que l’any que ve haurà de menester almenys 18.000 milions d’euros, la mateixa quantitat que la UE lliurarà enguany. La Unió ha de decidir com es finançarà aquest paquet, una negociació que s’haurà de dur a terme sota la presidència espanyola durant el segon semestre.

Rússia llança quinze míssils

Hores abans de l’arribada de Von der Leyen a Kíev, l’aviació russa va llançar una quinzena de míssils de creuer contra la capital ucraïnesa. Els projectils van ser interceptats per defenses antiaèries abans de completar la seva trajectòria, de manera que no van causar víctimes o danys materials, segons ha informat en el seu canal de Telegram l’administració militar de Kíev.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA