Política

Estats Units

Negociació a contrarellotge per evitar la suspensió de pagaments

La secretària del Tresor situa el 5 de juny com la data límit

El president dels EUA, Joe Biden, es mostra “molt optimista” sobre la possibilitat d’un acord amb els Republicans

Els equips negociadors de la Casa Blanca i els Republicans negocien a contrarellotge per assolir un acord sobre l’ampliació del sostre de deute abans que Estats Units es vegi abocat a una suspensió de pagaments.

El líder de la majoria republicana a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, ha assegurat aquest dissabte en una atenció als mitjans en arribar al Capitoli –on es desenvolupen les negociacions– que se sent “més a prop que mai d’un acord”, tot i que “encara no ha arribat”. McCarthy ha indicat que queden “algunes coses” per acabar, però està convençut que hi haurà consens abans de la data límit.

La secretària del Tresor, Janet Yellen, va informar divendres al Congrés que la data límit serà el 5 de juny. En anteriors estimacions, el departament del Tresor havia pronosticat que el país podria veure’s abocat a un impagament l’1 de juny.

El president, Joe Biden, també s’ha mostrat confiat en arribar aviat a una entesa amb els Republicans. “Les coses fan bona cara, sóc molt optimista”, va dir divendres.

No obstant, encara que el pacte s’anunciés avui mateix, caldria esperar 72 hores per votar-lo, ja que cal deixar tres dies als legisladors per llegir-lo. Per tant, com a molt aviat es votaria el proper dimarts, 30 de maig.

Segons mitjans nord-americans, el possible acord elevaria el sostre de deute durant dos anys però imposaria límits a la despesa discrecional del govern, amb l’excepció del capítol militar o dels veterans.

El sostre de deute és la quantitat total de diner que el govern d’Estats Units està autoritzat a demanar prestat per complir les seves obligacions legals i poder pagar els beneficis de l’Assegurança Social i Medicare, els salaris militars, els interessos sobre el deute nacional, els reemborsaments d’impostos i altres pagaments

L’administració nord-americana només pot demanar préstecs fins al límit que marca el Congres, i això requereix un acord legislatiu cada vegada que cal elevar el sostre de deute per fer front als pagaments. És per això que periòdicament el país es veu abocat a l’impagament del deute.

Estats Units va tocar el passat 19 gener l’actual sostre de deute, que és 31,4 bilions de dòlars (uns 29 bilions d’euros). Des d’aleshores el govern ha hagut de recórrer a mesures extraordinàries per pagar els comptes, com suspendre alguns pagaments als fons de jubilació de funcionaris federals. Aquestes mesures només es poden aplicar fins al 5 de juny i a partir d’aquesta data l’administració haurà de suspendre pagaments si republicans i demòcrates no han arribat a un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres