Política

unió europea

La CE obre un expedient a Polònia per la llei per investigar la influència russa en anteriors governs

Brussel·les tem que sigui instrumentalitzada contra l’oposició per l’actual executiu

La Comissió Europea (CE) ha passat de les paraules als fets i ha decidit iniciar un procés d’infracció contra Polònia per la llei que estableix la creació d’una comissió per investigar la suposada influència russa en els governs entre el 2007 i el 2022, una norma que genera preocupació a l’executiu comunitari pel seu possible ús contra l’oposició. De fet, l’oposició polonesa denuncia que la llei està feta mida per perseguir el principal líder opositor i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk.

L’ACN explica que la decisió d’iniciar un procés d’infracció contra Varsòvia per aquesta normativa, coneguda a Polònia com a lex Tusk, l’ha anunciat el vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis en la roda de premsa posterior a la reunió de comissaris. Segons ha precisat la portaveu de l’executiu comunitari Dana Spinant, la carta s’enviarà aquest dijous.

L’ACN recorda que el comissari de Justícia, Didier Reynders, ja havia expressat que tenia “dubtes” de la legalitat de la iniciativa perquè, va argumentar, dona molts poders a un òrgan administratiu que podria inhabilitar persones per a càrrecs públics i, per tant, “reduir els seus drets”. Donald Tusk, cap de l’oposició polonesa i exprimer ministre del país, va qualificar divendres passat de “caça de bruixes que viola la Constitució” la comissió que investigarà la suposada influència russa en els governs que va presidir entre el 2007 i el 2014.

La comissió tindrà poders extraordinaris per escorcollar, interrogar i castigar qualsevol persona que hagués ocupat un càrrec públic durant aquells anys, així com per inhabilitar càrrecs públics i retirar la immunitat a tots aquells que trobi culpables.

L’abast d’aquestes investigacions i la seva possible instrumentalització contra l’oposició política ha generat una gran polèmica en l’escena política polonesa i tant la UE com el govern dels Estats Units han expressat “preocupació” per les conseqüències que la comissió pugui tenir per a la democràcia de Polònia, informa l’agència Efe.

Tusk, considerat un dels principals objectius de la llei, ha estat acusat reiteradament pel govern polonès de ser “un agent prorús”. L’expresident del Consell Europeu no dubta a atorgar un caràcter polític a la investigació, que coincideix a més amb les eleccions parlamentàries en el país a la tardor a les quals es presenta Tusk.

Més de 300.000 persones, segons estimacions independents, es van manifestar diumenge passat a Varsòvia contra la política del govern conservador polonès i aquesta nova llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.