Política

Eleccions 23-J

Campanya d’estiu

Les eleccions del 23-J tornaran a posar sobre la taula projectes encallats durant anys a la demarcació i que ni els governs socialistes ni els populars han sabut impulsar

Els partits sobiranistes s’enfronten al toc d’atenció que els va fer l’electorat en les passades municipals

Tímid tret de sortida a aquesta nova cursa electoral

Quan tot just hem digerit la campanya de les municipals entrem de ple en un nou esprint electoral, amb la temporada estival en dansa i anuncis de calorada abstencionista i d’un xàfec ultraconservador. Previsions i enquestes no són, però, referents fiables del que realment pot acabar passant. L’experiència més recent ens ho ha demostrat. I, en aquest sentit, les eleccions al Congrés i al Senat d’aquest 23 de juliol arriben en un moment amb molts factors variables.

La campanya que ja està en marxa hauria de ser una oportunitat, a les comarques gironines, per posar sobre la taula els deutes històrics que arrossega l’Estat amb el nostre territori i que els successius governs socialistes i populars han estat incapaços de desencallar. Parlem d’eterns clàssics com l’N-II, l’Arxiu Provincial, la reurbanització de la plaça Espanya de Girona o l’estació del TAV a l’aeroport, entre altres. Veurem fins a quin punt s’imposa el debat d’idees i propostes davant una tendència cada cop més inherent a la política que deriva cap a la dialèctica de poc contingut de fons.

D’altra banda, aquestes eleccions són també una oportunitat per a l’independentisme per calibrar el seu pes a la demarcació. En les passades eleccions estatals el domini va ser indiscutible i aclaparador, ja que van assolir quasi un 60% dels vots, una xifra rècord i en dinàmica ascendent. En les passades municipals, però, la reculada d’ERC, principalment, però també la de Junts, van ser un crit d’atenció de l’electorat, malgrat que continuen sent l’opció majoritària dels gironins. No són comparables uns comicis locals amb uns de generals, és evident. Però el toc d’atenció està fet i el fantasma de l’abstenció planarà tots aquests dies de campanya i serà un dels rivals als quals ERC, Junts i la CUP hauran de fer front.

Aquest 23 de juliol a la demarcació estan en joc sis places al Congrés i quatre al Senat. Ara mateix tant ERC com Junts tenen dos diputats i dos senadors, mentre que el PSC i els comuns disposen d’un sol diputat cadascun. Els resultats del 10-N del 2019 es van caracteritzar per un frec a frec entre ERC i Junts. Els republicans van aplegar el 25,9% dels vots, mentre que els juntaires el 24,8%. Com a tercera opció, el PSC (14,8%) i els comuns van aconseguir finalment representació (9,5%) en una nit electoral en què l’escó va estar en mans de la CUP (8,9%) durant unes hores.

Veterans i cares noves

Pel que fa als caps de llista, repeteixen Montse Bassa a ERC i Marc Lamuà al PSC. La resta s’estrenen, podríem dir. En el cas de Junts, fan una aposta forta per Marta Madrenas, l’exalcaldessa de Girona, que substitueix Mariona Illamola. Per la seva part, Sumar-En Comú Podem presenta a la demarcació de Girona Júlia Boada, que rellevarà l’ara diputada Laura López. Per part del PP, la veterana Concepció Veray assumeix el repte de recuperar la representació gironina dels populars al Congrés. Pel que fa a la CUP, Mireia Vehí (que el 2019 era candidata per Barcelona) encapçalarà la llista a la demarcació gironina. I el PDeCAT aposta per Pol Pérez com a número 1.

La campanya electoral va donar el tret de sortida ahir, tímidament, amb actes de petit format. Junts va presentar el cartell de Madrenas amb el lema Ja n’hi ha prou, amb una foto de família amb la resta d’integrants de la candidatura a la plaça U d’Octubre de Girona. “No falcarem cap govern ni cap president d’un partit espanyol”, va dir Madrenas. Pel que fa a ERC, es va fer una penjada de cartells a la plaça Catalunya de Girona en què Bassa va afirmar: “Ens ho juguem tot i hem de tornar a demostrar que les comarques gironines som independentistes.” El socialista Marc Lamuà va fer una trobada amb càrrecs electes municipals i militants i va assegurar que són unes eleccions “que determinaran si vivim en un món en què la llibertat continua sent possible o bé es produiran involucions incomprensibles i doloroses”. En canvi, Concepció Veray, durant l’acte de descoberta del cartell, va sostenir que concentrar el vot en el PP “garanteix derogar el sanchisme i posar Girona a l’agenda de prioritats del govern espanyol”. Finalment, Júlia Boada (Sumar-En Comú Podem) va destacar que la seva campanya girarà entorn de la transició verda justa com a eina per lluitar contra les desigualtats socials.

6
diputats
corresponen a Girona. Actualment, ERC i Junts tenen dos escons cadascun i els altres dos se’ls reparteixen el PSC i els comuns
4
senadors
electes tenen totes les demarcacions i s’elegeixen per sufragi universal lliure. És a dir, els electors els elegeixen nominalment (no voten una llista sencera)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.