Política

estat espayol

El CIS torna a posar el PSOE en primera posició

En el baròmetre fet abans de l’inici de la campanya electoral, els socialistes amb Sumar superarien el PP i Vox

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de juliol, fet entre el 30 de juny i el 5 de juliol, just abans de l’inici de la campanya del 23-J, torna a situar el PSOE com a primera força amb una estimació de vot del 31% de les paperetes. Són 1,4 punts més que el PP, que es quedaria amb el 29,6% dels vots. Darrere seu se situaria Sumar, que es mantindria com a tercera força amb el 15,5% dels vots, i Vox continuaria en el quart lloc amb l’11,7% de les paperetes.

El bloc dels actuals socis de govern –PSOE i Sumar– aconseguiria més percentatge de vot, un 46,5%, que no la suma de PP i VOX, que obtindria un 41,3% dels suports.

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, ERC seria la cinquena formació amb més vots de tot l’Estat, amb un 1,7%, i Junts la vuitena, amb l’1,1%. La CUP assoliria el 0,6% dels vots.

Al País Basc, hi hauria sorpasso. La formació de l’esquerra independentista basca EH Bildu s’imposaria al PNB. Els abertzales serien sisens a tot l’Estat amb l’1,2% dels vots, i el PNB els setens amb l’1,1%.

Informa l’ACN que les dades del baròmetre del CIS de juliol contrasten amb les que el mateix centre va difondre el 5 de juliol com a estudi preelectoral de les generals, que situava el PP en primera posició amb el 31,4% dels vots i una forquilla d’entre 122 i 140 escons, seguit del PSOE amb el 31,2% i entre 115 i 135 diputats. En canvi, explica l’agència, encaixen amb el baròmetre regular del mes de juny, on els socialistes ocupaven la primera posició. Si es comparen les dades del CIS de juny i les del juliol, el PSOE ha perdut només dues dècimes d’estimació de vot, perquè hauria passat del 31,2% al juny al 31% al juliol. Segons el CIS, el PP encara ha perdut més vots, perquè passa del 30,7% al juny al 29,6% al juliol, 1,1 punts de davallada. Per darrere, Sumar hauria incrementat en més d’un punt la intenció de vot. La formació de Yolanda Díaz passa del 14,3% dels vots al juny al 15,5% al juliol, 1,2 punts més. També puja Vox, que passa del 10,6% dels vots al juny a l’11,7% al juliol, 1,1 punts més.

Pel que fa a les formacions catanes, ERC hauria perdut una dècima i passaria de l’1,8% al juny a l’1,7% al juliol; Junts cauria molt més, i segons el CIS passaria de l’1,6% d’estimació de vot a tot l’Estat al mes de juny, a un 1,1% al juliol, mentre que la CUP recuperaria una dècima i passaria del 0,5% al juny al 0,6% al juliol.

Pel que fa a les formacions basques, el CIS apunta que EH Bildu superaria el PNB. La formació abertzale passaria de l’1,1% al juny a un 1,2% dels vots a tot l’Estat, mentre que el PNB mantindria l’1,1% del juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona