Política

poLítica

Els comuns volen més finançament i competències pels municipis

El municipalisme és un dels pilars de l’espai polític de Sumar En Comú Podem i, per això, el grup que encapçala Júlia Boada Danés a Girona ha marcat tres objectius clau en el marc de la descentralització política: una llei de governs locals, un nou finançament i una reorganització territorial basada en les vegueries.

Avui Sant Feliu de Guíxols escenari de l’acte ‘A favor dels nostres pobles’, on han participat Joan Mena, diputat d’En Comú Podem al Congrés; David Cid, diputat al Parlament, i Júlia Boada Danés, candidata de Sumar En Comú Podem per Girona. L’acte ha estat presentat per Jordi Lloveras, regidor de Sant Feliu i candidat al Senat de Sumar per Girona.

Sumar En Comú Podem considera que cal dotar els municipis de les competències i el finançament suficients per poder desenvolupar-les amb qualitat i des de la proximitat. La finalitat de la nova llei de governs locals és respectar les competències autonòmiques sobre règim local definides a l’Estatut d’Autonomia i que valori la figuira dels ajuntaments. Per això, els comuns proposen derogar de manera immediata la Llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i substituir-la per una Llei de Governs Locals que reforci l’autonomia local. Així mateix, s’aplicarà la gestió pública i directa dels serveis públics o mancomunats.

La segona proposta d’aquesta descentralització política és impulsar una nova llei de finances locals que doti d’estabilitat i recursos les competències assumides pels ajuntaments. Aquesta llei definiria la participació de les hisendes locals en els tributs de l’Estat i en els de les comunitats autònomes.

També cal ampliar l’espai tributari local incorporant-hi noves figures tributàries i dotant-lo de més autonomia. Es modificaria també un dels elements que més limiten l’autonomia municipal, la regla de la despesa, que no s’hauria d’aplicar als ajuntaments amb comptes sanejats i compleixin el pagament a temps als proveïdors.

Sumar En Comú Podem entén que l’organització supralocal bàsica deCatalunya ha de ser la vegueria. Per això proposa l’eliminació de les diputacions provincials i el traspàs de les seves competències i béns patrimonials a les vegueries. En aquest sentit, cal modificar via llei orgànica les delimitacions provincials actuals per ajustar-se a la llei 30/2020 de vegueries. Cal vetllar també per simplificar l’estructura administrativa i evitar així duplicitats i un mal funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia