Política

Junts perd un diputat, però té la clau per investir Sánchez

Nogueras adverteix que no li tremolarà el pols i no farà president el líder del PSOE “a canvi de res”

Montañola s’estavella i el Partit Demòcrata, superat pel Pacma, desapareix del Congrés

Junts per Catalunya retrocedeix un diputat, però és necessària per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. “La nostra prioritat és Catalunya, no la governabilitat de l’Estat espanyol, no ens mourem ni un mil·límetre”, va alertar la cap de llista, Míriam Nogueras. Junts posarà preu a la presidència del dirigent socialista. En campanya, Nogueras es va comprometre a investir només el candidat que transferís a la Generalitat la competència per organitzar referèndums. “No em tremolarà gens ni mica el pols a l’hora de continuar mantenint la posició, nosaltres no farem president Pedro Sánchez a canvi de res”, va alertar, en al·lusió a ERC.

La candidata va llançar d’entrada un dard directe a Gabriel Rufián, que minuts abans havia presunit d’haver quedat com a primera força del bloc independentista malgrat haver perdut sis escons. “Nosaltres sí que hem entès el resultat”, va etzibar Nogueras.

Malgrat la posició de força, Junts va igualar ahir els set escons de l’abril de 2019, que va ser el pitjor resultat del seu espai, però aleshores la candidatura va rebre més de 500.000 vots (12%), mentre que ara n’ha obtingut al voltant de 400.000 (11,2%), menys que mai. Respecte al novembre de 2019 n’ha perdut uns 130.000.

Tanmateix, Nogueras disposa d’un altre eximent: era la primera vegada que Junts es presentava al Congrés com a partit, lliure del Partit Demòcrata, que ha quedat arrasat. Els set diputats seran 100% seus. Al cap i a la fi, la formació del president Carles Puigdemont tenia quatre escons; els altres quatre eren del PDeCAT.

Una altra lectura del resultat és que Junts ha perdut la tercera posició a Catalunya. No ha arribat a fer el sorpasso a ERC malgrat el fort retrocés de Rufián. Tot i quedar empatada en escons amb Sumar i amb ERC, ha obtingut menys vots que comuns i republicans, i fins i tot que el PP. El diputat que ha retrocedit correspon a la demarcació de Barcelona.

Si alguna cosa ha confirmat el 23-J és que la nostàlgia de CiU és una fal·làcia. El candidat del PDeCAT-Espai CiU, Roger Montañola, s’ha estavellat a les urnes. I això tot i que gaudia dels drets electorals. Ha quedat escombrat per darrere del Pacma. Montañola va reconèixer la derrota: “No és que ens hagi anat malament, ens ha anat molt malament. Personalment, assumeixo tota la càrrega d’un resultat electoral que és molt lluny de qualsevol de les expectatives que teníem.” El cap de llista del partit de David Bonvehí, que no disposava ni del suport del president Artur Mas, va adduir la dificultat de fer campanya amb només 16.000 euros.

LA FRASE

Nosaltres sí que hem entès el resultat
Míriam Nogueras
Líder de Junts al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt