Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’avió privat on viatjava Prigojin s’estavella en el centre de Rússia

El cap del grup de mercenaris Wagner va publicar recentment un vídeo assegurant que es trobava en algun país d’Àfrica

L’avió privat Embraer on viatjava el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, es va estavellar ahir dimecres en el centre de Rússia, molt a prop de la localitat de Kuzhenkino, que es troba a uns 350 quilòmetres de Moscou. En el sinistre van morir els seus deu ocupants.

Segons va informar l’agència d’aviació civil, Rosaviatsia, en l’Embraer-135 viatjaven set passatgers, entre ells Prigojin i la seva “mà dreta”, Dmitri Utkin, antic oficial de la intel·ligència militar russa (GRU), a més de 3 membres de la tripulació.

La catàstrofe aèria va tenir lloc a la regió central de Tver quan l’avió que s’havia enlairat de Moscou es dirigia a Sant Petersburg.

De moment, es desconeixen les causes del sinistre, encara que alguns mitjans i canals de Telegram treballen amb diverses versions, des d’un atemptat amb bomba per orde del Kremlin a un míssil de la defensa antiaèria russa o un atac amb drons enemics (ucraïnesos).

Prigojin, que va protagonitzar fa exactament dos mesos una fallida rebel·lió armada contra el Kremlin, va aparèixer per última vegada aquest dilluns quan va suggerir en un vídeo que havia tornat a Àfrica per a fer que Rússia sigui “encara més gran en tots els continents”.

Cossos carbonitzats

Els serveis d’emergència van informar l’agència oficial RIA Nóvosti que en la zona del sinistre s’han trobat els cadàvers dels deu ocupants que viatjaven en l’avió, tres tripulants (el comandant, un segon pilot i una hostessa) i set passatgers.

Segons la premsa local, els cossos estan totalment carbonitzats, així que serà probablement necessari realitzar una prova d’ADN per a confirmar la seva identitat.

A part de Prigojin i Utkin, els altres cinc passatgers serien també membres del grup de mercenaris, que va reprendre recentment les seves operacions en el continent africà.

Rosaviatsia va subratllar que l’avió tenia tots els permisos en regla i feia el seu vol després de rebre al seu degut moment l’autorització oficial per a la utilització de l’espai aeri.

En el vídeo publicat pel diari digital Gazeta.ru es pot veure com l’aparell es precipita sobtadament en un descampat, no lluny d’uns habitatges rurals, després del que es produeix una forta explosió.

Segons el diari RBC, les autoritats estudien tres versions: una errada de pilotatge, un problema tècnic o una intervenció exterior.

Diferents testimonis oculars asseguren haver sentit dues explosions i que l’Embraer va explotar en l’aire. Segons algunes informacions, els pilots de l’avió privat mai van donar el senyal d’alarma, per la qual cosa es dedueix que els seus ocupants van morir probablement en ple vol.

El Comitè de Recerca de Rússia ha incoat un cas penal sobre violació de les regles de seguretat a l’hora d’operar un aparell de transport aeri.

“Quan Prigojin es va detenir a 200 quilòmetres de Moscou i de sobte va fer marxa enrere, va signar rabent i voluntàriament la seva pena de mort”, va comentar Mijailo Podoliak, assessor de la Presidència ucraïnesa, al diari digital Meduza.

La catàstrofe aèria va tenir lloc exactament dos mesos després que Prigojin es revoltés contra el Kremlin (23-24 de juny), rebel·lió en la qual va arribar a prendre durant unes hores una de les ciutats més importants del sud de Rússia, Rostov del Do.

L’accident també va tenir lloc just el mateix dia en què mitjans oficials van confirmar el cessament com a cap de les Forces Aeroespacials de Serguei Surovikin, general conegut pels seus estrets llaços amb Prigojin i que va desaparèixer de l’escena pública un cop sufocada la revolta armada de Wagner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.