Política

El govern avisa que ignorarà la moció contra el túnel del TGV aprovada al Parlament

Com si sentissin ploure. La moció aprovada avui pel Parlament de Catalunya quedarà en un calaix: tot i que el text insta el govern de la Generalitat a demanar al govern estatal suspendre el projecte i buscar alternatives per evitar el pas del TVG per sota la Sagrada Família, poc després de la votació diverses veus del tripartit ja han deixat clar que tot plegat no tindrà cap efecte.

ERC ha reconegut que ha votat a favor de la moció de mala gana. Els republicans han trencat la unitat de vot per ser "coherents" amb la línia seguida pel seu grup a l'Ajuntament de Barcelona, actualment a l'oposició. Ara bé, el portaveu del seu grup parlamentari, Joan Ridao, ha qualificat el text que ell mateix ha votat -impulsat per CiU- de "capciós, trampós i malintencionat". També ha assegurat que la cohesió del govern de la Generalitat no es ressentirà d'aquest episodi perquè el govern català "no té competències" en el traçat del tren d'alta velocitat, que és cosa del ministeri de Foment.

Paral·lelament, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha assegurat que "el govern no promourà cap tipus de canvi" arran de la moció. Nadal entén que cal "continuar en els processos de caràcter administratiu presos per altres administracions", en relació amb el traçat del TGV al seu pas per Barcelona, "fent honor a acords de governs anteriors".

El conseller ha volgut deixar clar que "el govern de Catalunya no revocarà cap acord que hagin pres en el passat els governs de Pujol, del PP i de l'Ajuntament de Barcelona" en relació al TGV. Així, ha recordat el pacte signat per aquest traçat, tot i que CiU ara se'n desdiu adduint que ja no s'hi inclou una estació al passeig de Gràcia.

El responsable de Política Territorial de la Generalitat ha recordat declaracions de l'exministre de Foment, Francisco Álvarez Cascos, dient que "el túnel del carrer Mallorca no afectarà la Sagrada Família", i unes altres de l'exconseller Felip Puig dient que "la Sagrada Família no corre perill i el túnel farà el seu recorregut per sota del carrer Mallorca i no per sota del temple". Unes afirmacions, ha dit, de juny del 2002.

A més, Nadal ha recordat que l'obra "la fa una altra administració" i que ha estat "tramitada, projectada, licitada i adjudicada i en aquests moments és una obra a punt de començar". Així, el conseller ha dit que el Govern "subscriu que pugui començar" per tal que l'alta velocitat connecti les estacions de Sants i la Sagrera, perquè posteriorment arribi a França.

La moció, presentada per CiU, ha estat aprovada per 84 vots a favor i 49 en contra -els de PSC i ICV-EUiA-.
En concret, la moció expressa el "rebuig" del Parlament "a l'actual traçat del TGV al seu pas per la ciutat de Barcelona i manifesta que qualsevol pas soterrat ha de fer-se a una velocitat de 50 km/h i amb una voluntat expressa d'eliminar vibracions".

Així mateix, el text aprovat insta el govern català a assolir que el govern espanyol estableixi "una moratòria en l'execució del túnel del TGV amb el traçat abans esmentat i a buscar les alternatives que permetin aconseguir un consens polític i social a la ciutat de Barcelona".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Protestes a Israel pels nous mesos d’ofensiva bèl·lica a la Franja

barcelona
estat francès

La participació a les legislatives es dispara a la tarda fins al 59,71%

barcelona

Antimonàrquics recorden a la FPdGi i la Casa Reial el dret de protesta

LLORET DE MAR
estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona
parlament europeu

La nova aliança d’Orbán reuneix els suports per constituir-se com a grup

barcelona
política

Illa vol resoldre el problema de l’habitatge amb ERC i els comuns

barcelona
política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona