Jutges per la Democràcia acusa de “servilisme” la part del CGPJ que ha forçat el ple sobre l’amnistia
Acusen els jutges del PP d’”enfangar la judicatura en la confrontació partidista”
Sumar lamenta que “vuit membres amb mandat vençut fa cinc anys es permetin criticar una llei que encara no existeix”
Jutges per la Democràcia ha fet una dura crítica als vuit vocals del CGPJ que han forçat un ple per aprovar una declaració institucional contra la llei d’amnistia. “Transmeten una penosa imatge de servilisme”, ha dit l’associació progressista a través d’una piulada a twitter en que ha recordat que els 8 vocals “designats pel PP saben que no tenen competència per informar sobre projectes o proposicions de llei” i que malgrat això “no els importa enfangar a la judicatura en la confrontació partidista”.
🔴Los 8 vocales del #CGPJ designados por el @ppopular saben que no tienen competencia para informar sobre proyectos o proposiciones de ley, pero no les importa embarrar a la judicatura en la confrontación partidista
— Juezas y Jueces para la Democracia (@JpDemocracia) November 2, 2023
➡️Transmiten una penosa imagen de servilismo
Avui mateix els vocals Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Francisco Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez, José María Macías, Nuria Díaz i Ángeles Carmona han presentat la petició de reunió extraordinària al president del CGPJ, Vicente Guilarte, sense esperar a conèixer el text. Únicament s’han filtrat alguns detalls del preàmbul que fan referència a la Constitució i a l’Estat de Dret i fan referència a que l’objectiu és afavorir i garantir la convivència de Catalunya.
Però sense tenir accés al contingut de la norma ii abans que aquesta hagi estat registrada, els vocals han fet la seva petició tal com ja van anunciar ahir i el ple ja ha estat convocat per al proper dilluns a les set del vespre. L’actuació no només ha estat criticada per Jutges per la Democràcia sinó també per altres vocals del mateix CGPJ que han dit sentir-se commocionats per la iniciativa. Fonts jurídiques han manifestat a EFE que consideren el get com “una incitació a la revolta i a un cop d’Estat dels jutges” tractant d’”intervenir obertament en la política”.
Les mateixes fonts han informat a EFE que es tracta d’”un pas sense precedents” i que la iniciativa és “d’extrema gravetat”, “inadequada” i “obertament fora de lloc” perquè “atempta contra la separació de poders”.
Ara bé, les fonts veuen “impossible” que aquesta iniciativa tiri endavant. No creuen que els vuit conservadors arribessin a sumar cap suport i menys del president que “ha de guardar la posició institucional”.
El coordinador de Jutges per la Democràcia a Catalunya, Carlos Pascual, considera que els vuit vocals del CGPJ s’estan “extralimitant” perquè “estan intervenint en el debat polític”. En una entrevista a RAC1 Pascual ha criticat que es posicionin en contra d’una llei que encara no està redactada: “És poc rigorós i poc adequat, per una alta institució de l’Estat, posicionar-se sobre un projecte que està a l’aire i que encara no existeix”, ha etzibat. Ha defensat la feina dels 5.000 jutges i jutgesses que hi ha a la judicatura i ha avisat que el fet que l’òrgan que els representa es posicioni políticament afecta “la feina i la imatge de la justícia”.
Pascual ha remarcat que el poder judicial no ha d’entrar en qüestions polítiques: “Hem de respectar les nostres competències i no intervenir com un agent més en el debat polític”, ha assegurat després de destacar que “les opinions que puguin tenir els jutges i jutgesses sobre si l’amnistia procedeix, no han d’interferir en la seva feina”.
També el diputat de Sumar,Enrique Santiago, ha estat dur amb els vocals del CGPJ i ha titllat de “filibusterisme parlamentari” la proposta de reforma del Senat del PP. “El que més preocupa és l’actitud beligerant de sector vinculats al poder judicial”, ha dit Santiago, que ha lamentat que “vuit membres amb mandat vençut fa cinc anys es permetin criticar una llei que encara no existeix”. I ha recordat que en les amnisties fiscals dels anys 1984, 1991 i 2012 el CGPJ “no va organitzar cap campanya de beligerància”. Santiago ha recomanat als jutges que “compleixin la Constitució i dimiteixin d’inmediat per facilitar una renovació bloquejada des de fa cinc anys”. Pel que fa a les crítiques dels vocals conservadors que la llei orgànica sobre l’amnistia és el finald e la democràcia, Santiago els ha acusat d’estar “fora de la realitat”, “tenir mala intencionalitat” o posar-se a “fer una activitat política que no els pertany”.
També la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha acusat els vuit vocals de ser ells els que incompleixen la Constitució per no haver “tingut el gest de dignitat de dir que marxes” i possibilitar així la seva renovació.
La renovació dels vocals del CGPJ està pendent des de l’any 2018. Hi hagut diferents moments en què semblava que era possible un acord per fer-ho possible. La última una mica abans que el PSOE aprovés els indults, el que va fer que el PP bloquegés novament la renovació.