Política

orient mitjà

L’exèrcit israelià encercla Khan Younis, on perd 24 soldats

És la xifra més gran de baixes a les files de l’exèrcit d’Israel en un sol dia des de l’inici dels combats

L’exèrcit israelià ha anunciat aquest dimarts que ha completat l’encerclament de Khan Younis, la principal ciutat del sud de la Franja de Gaza.

Els intensos combats en el que també és un dels principals bastions de Hamàs a l’enclavament palestí han suposat un dels cops més durs patits fins ara per a Israel, que avui ha reconegut la pèrdua d’almenys 21 soldats en un mateix incident dilluns a la tarda a Gaza. Tres militars més han mort en els combats de dilluns amb els milicians de Hamàs. És la xifra més alta de baixes a les files de l’exèrcit israelià en un sol dia des de l’inici de la campanya militar a l’enclavament palestí.

L’incident més mortífer, segons informa el diari israelià Haaretz i també l’agència Efe, es va produir a l’est de la Franja, prop de la comunitat fronterera de Kissufim, on, segons l’exèrcit israelià, les seves tropes operaven per destruir estructures de Hamàs. El portaveu de les Forces de Defensa d’Israel, el contraalmirall Daniel Hagari, ha explicat que milicians palestins han disparat un míssil RPG (granada propulsada per coet) contra un tanc mentre els soldats preparaven explosius per destruir unes cases. De manera simultània, una explosió va provocar l’esfondrament de dos edificis de dos pisos, que va atrapar els militars eren en el seu interior, segons ha detallat Hagari.

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha admès avui en un comunicat que “ahir vam patir un dels dies més difícils des de l’esclat de la guerra”. El polític ha anunciat l’obertura d’una investigació interna a l’exèrcit sobre la tragèdia per “aprendre les lliçons necessàries i fer el que calgui per protegir les vides dels nostres combatents”. Netanyahu ha promès que “no deixarem de lluitar fins a la victòria total”.

Setge a Khan Younis

L’exèrcit israelià manté un ampli atac al sud de Gaza i aquest matí ha assegurat que la seva 98a Divisió ha aconseguit encerclar Khan Younis. El Tsahal ha afirmat que, en l’últim dia, les seves tropes han mantingut combats “cos a cos” amb les forces de Hamàs i han “eliminat desenes de terroristes”. Durant l’operatiu, els soldats han localitzat “coets preparats per al llançament, instal·lacions militars, boques de túnels i nombroses armes”.

La Mitja Lluna Roja Palestina ha acusat Israel d’efectuar bombardejos al voltant de l’hospital Al Amal, on s’hi refugien unes tretze mil persones, segons les xifres de Nacions Unides. L’ONG ha informat que almenys un civil ha mort pel foc de drons israelians i dotze més han patit ferides de diversa consideració. La portaveu de l’entitat, Nebal Farsakh, ha denunciat des de Ramal·lah que “la comunitat internacional ha fallat a l’hora d’oferir protecció als civils i al personal humanitari i sanitari a Gaza”.

El passat 1 de desembre, després del final de l’única treva pactada en més de tres mesos de guerra, l’ofensiva terrestre es va desplaçar cap al sud de Gaza. El principal camp de batalla és la ciutat de Khan Younis, on Israel creu que els líders de Hamàs s’amaguen en una àmplia xarxa de túnels. Els més buscats són Yahya Sinuwar, el líder de l’organització a l’interior de la Franja, i el seu cap militar, Mohamed Deif, considerats tots dos els cervells de l’atac sorpresa de la milícia palestina al sud passat 7 d’octubre al sud d’Israel.

Des d’aleshores han mort almenys 535 militars israelians, dos-cents dels quals mentre participaven en la invasió de la Franja. L’exèrcit israelià va llançar una campanya militar contra l’enclavament palestí en represàlia per l’atac dels milicians de Hamàs, en el qual 1.200 persones van morir i unes 240 van ser agafades d’ostatges i dutes dins de la Franja. Les autoritats palestines, segons informen les agències, han confirmat 25.300 morts pels atacs israelians, la majoria dones i nens, als quals cal sumar 360 palestins morts més a Cisjordània per operacions de les forces de seguretat israelianes i per atacs de colons israelians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia