Política

Lourdes Borrell

Alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat (PSC)

“Exigim una tercera parada del tramvia a Sant Feliu”

“M’encantaria que fessin cas a l’alcalde Collboni, però que demanés també que es resolgui poder creuar el riu Llobregat amb transport públic”

“Ja ho vaig dir a la consellera Simó: escola d’hostaleria, sí; posar-hi diners, no. El projecte no perilla si la conselleria hi posa els seus diners”

Haurem d’acabar fent concerts en llocs tancats i fent pagar entrada per evitar aldarulls
Exigim una inversió a la depuradora perquè nosaltres també puguem fer aigua regenerada
Sant Feliu de Llo­bre­gat està immers en el procés de cobri­ment de les vies del tren, una obra rei­vin­di­cada des dels anys vui­tanta. Es man­te­nen els ter­mi­nis d’aca­ba­ment pre­vis­tos?
Els ter­mi­nis con­ti­nuen sent els matei­xos, el 2025. Estem immer­sos en un moment impor­tant, però no és només per l’obra del cobri­ment, que no fem nosal­tres, sinó també pel nou pla­ne­ja­ment. La nos­tra feina ara és desen­vo­lu­par un pla de mobi­li­tat, perquè amb el cobri­ment can­via tota la mobi­li­tat de la ciu­tat, i deci­dir tot el que anirà al quilòmetre i mig per sobre de la via coberta –per sota són tres quilòmetres–. No ens podem per­me­tre que ens passi com a Vila­franca del Penedès, que lla­vors sí que és una llosa de ciment. No hi ha cap ciu­tat euro­pea de la nos­tra mida que pugui trans­for­mar un quilòmetre i mig al mig de la ciu­tat. Som un pre­ce­dent a Europa. I no cons­trui­rem per cons­truir, sinó que ho farem ser­vir també de labo­ra­tori per a la resta d’Europa d’inno­vació social i digi­tal.
El juny pas­sat un acti­vista va ocu­par l’edi­fici de l’estació, del 1854, per inten­tar evi­tar que es tirés a terra. El van desa­llot­jar al gener i avui l’estació ja no exis­teix. Era insal­va­ble?
Les obres s’han retar­dat sis mesos per l’estació, però la maquinària no ha mar­xat de la ciu­tat i ha con­ti­nuat tre­ba­llant en un altre punt. L’edi­fici de l’estació era insal­va­ble des del 2010, d’inici, perquè és el pou d’atac. A més, era un edi­fici del segle XIX que no tenia ni fona­ments. Quan es va fer una relació d’ele­ments a recu­pe­rar –perquè no era un ender­ro­ca­ment a l’ús, sinó un des­man­te­lla­ment orde­nat per poder sal­var els ele­ments que s’havia deci­dit que es podien sal­var–, ens vam tro­bar que no hi havia res amb con­sistència. No hi havia res de pedra.​Recordem que era un edi­fici que no era de l’Ajun­ta­ment, sinó d’Adif. Ells van fer un des­man­te­lla­ment orde­nat i tot això ho paguen ells. El novem­bre del 2021 la ciu­ta­da­nia va votar en una con­sulta que no volia una rèplica de l’estació, sinó que a la nova estació hi hagués un memo­rial per expli­car com era.
Es cobrei­xen les vies, però després hi pas­sa­ran les del tram­via.
Sí, estem tre­ba­llant amb l’Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità en el traçat. El traçat tant del cobri­ment com del Tram­baix és el mateix que el 2010, quan jo era alcal­dessa, que va que­dar atu­rat quan va entrar Artur Mas a gover­nar Cata­lu­nya i Mari­ano Rajoy a gover­nar Espa­nya. Si l’un no hi posava els diners, l’altre tam­poc. L’Estat n’havia de posar el 50%, segons el con­veni sig­nat ori­gi­nal­ment. Actu­al­ment som l’únic cobri­ment que paga al cent per cent l’Estat. Com em va dir una vegada l’ante­rior direc­tor de Renfe, som un pre­ce­dent difícil d’expli­car a altres llocs. Com ho expli­ques a l’Hos­pi­ta­let o a Mont­cada i Rei­xac? Ara estem exi­gint una ter­cera parada del tram­via perquè després pugui con­nec­tar cap a Molins de Rei. La pri­mera, a l’estació Sant Feliu Cen­tre; la segona, que es dirà Salut-Can Maginàs, i la ter­cera, que seria San­son-Palau de Justícia. Crec que és un gran avan­tatge tenir una ter­cera parada.
L’alcalde de Bar­ce­lona, Jaume Coll­boni, dema­nava recent­ment a la Gene­ra­li­tat 3.000 mili­ons d’euros per allar­gar el metro en dife­rents direc­ci­ons, una de les quals, fins a Esplu­gues. Va que­dar curt?
Ja en aque­lla època en què estava d’alcal­dessa [2010/11] es par­lava de poder tenir la línia de metro per con­nec­tar Cor­nellà cap a les plat­ges.
Entenc que no renun­cieu que arribi el metro a Sant Feliu.
No, no. Tot el que sigui trans­port públic sos­te­ni­ble, ho he dit sem­pre: tot. Però en aquells moments hi va haver la dis­cussió que Tram no perquè era molt a l’inici d’ins­tau­rar-lo i hi havia hagut alguns acci­dents. La gent li tenia por i ente­nien que el metro era el millor. Nosal­tres no hi renun­ciem. La pri­o­ri­tat ara és el tram­via, perquè és el que està apro­vat, és el que té l’assig­nació econòmica per poder-se exe­cu­tar i tam­poc no renun­ci­a­rem al pro­jecte del Tram per un altre en què no se sap ni què es farà, sabent, a més, que els pro­jec­tes tri­guen a fer-se rea­li­tat. Recor­dem que per al cobri­ment hi va haver un con­veni des del 2006.
Quin any ima­gina el metro a la ciu­tat?
No tinc la bola màgica. M’encan­ta­ria que fes­sin cas a l’alcalde Coll­boni, però que demanés també que es resol­gui poder cre­uar el riu. Al Baix Llo­bre­gat tenim difi­cul­tats de moure’ns per tra­ves­sar-lo. Per anar a Sant Boi has d’anar pri­mer fins a plaça d’Espa­nya. És una de les coses que pri­mer s’hau­rien de resol­dre: poder cre­uar el riu. També afecta la for­mació pro­fes­si­o­nal: hi ha FP que estan a la part nord de la comarca, d’altres que només es fan al delta o a Sant Boi. Està mal dis­tribuïda i neces­si­tem una bona mobi­li­tat a la comarca. La pri­o­ri­tat és que el que tenim ara apro­vat es rea­litzi i tenir la ter­cera parada de tram perquè després no siguem un tap nosal­tres.
A part del tram­via, en el nou pas­seig que es gua­nyarà a sobre de la llosa del cobri­ment, què més hi ha d’anar?
En aquest pas­seig hi haurà més espai espor­tiu, el Palau Muni­ci­pal d’Esports Juan Car­los Navarro és dels anys vui­tanta i també ha de créixer. Redis­tri­bui­rem l’habi­tatge, hi haurà zona verda i hi anirà el nou CAP Ram­bla, que es tras­llada, i dins d’aquest CAP hi haurà un CUAP [cen­tre d’urgències d’atenció primària], perquè els CUAP no es fan sols, han d’estar dins d’un CAP.
ERC deia que el CUAP, amb vostès al govern, estava en perill.
No està en perill res. El 2008 hi havia un con­veni amb la Gene­ra­li­tat per a l’ampli­ació del CAP El pla segons el qual nosal­tres pagàvem més de 3 mili­ons d’euros i després ens ho retor­na­ven, però ja hi tindríem un CUAP. Va entrar a gover­nar ICV amb Con­vergència i van tren­car el con­veni i des d’aquell moment no hi ha CUAP. L’altre CAP que tenim és el Ram­bla, amb els espe­ci­a­lis­tes, que ate­nen gai­rebé 140.000 per­so­nes, perquè ve gent de fora de Sant Feliu. L’edi­fici actual té man­can­ces i vam dir de fer el nou CAP Ram­bla i que fos també CUAP. No hi havi­a­cap perill: la qüestió és que havíem fet la donació de l’espai molt engan­xat al Juan Car­los Navarro. A la con­se­lle­ria de Salut no li sem­blava bé que estigués tan engan­xat i que l’entrada d’urgències al CUAP estigués per sota les pis­tes de bàsquet. Vaig estar dema­nant al con­se­ller una reunió des que vaig entrar d’alcal­dessa i fins que no me la va donar no en vam poder par­lar. Fins i tot vaig con­vi­dar-hi ERC i els comuns. Dels dos, van venir els comuns a escol­tar-ho. Vam que­dar que ho mouríem uns metres cap a l’altre cos­tat sense can­viar la cessió d’espai. I poder entrar a les urgències per baix, per un car­rer que hem de fer nou.
Com està fun­ci­o­nant el pacte de govern amb Tots Som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu?
Bé, tran­quil, perquè la intenció no és política sinó muni­ci­pa­lista. Qui vul­gui fer alta política, que se’n vagi al Par­la­ment o al Congrés, però aquí hem de deci­dir habi­tatge social asse­qui­ble. L’ante­rior equip de govern només en va aca­bar, no en va pro­jec­tar cap més, no va fer cap edi­fici nou.
Tots Som Sant Feliu és Junts. Suposo que per això ERC diu que el PSC, amb aquest govern, s’ha dre­ta­nit­zat.
I per què ERC no ho va dir quan va fer el pacte amb ells? [Riu] El 2019 vam gua­nyar les elec­ci­ons i vaig voler reva­li­dar el pacte amb els comuns, que era el nos­tre soci de govern del 2015 al 2019. No van voler. Sense Junts, ERC i els comuns no hau­rien pogut tenir l’alcal­dia. Amb Tots Som Sant Feliu, antiga Con­vergència, anem tots a l’una pel que fa a l’habi­tatge, la mobi­li­tat, la lluita pel benes­tar de la ciu­ta­da­nia i la justícia social.
Com es viu la sequera a Sant Feliu?
Ho vivim com a tota l’àrea metro­po­li­tana. Al desem­bre gastàvem 162 litres per per­sona i dia comp­tant-hi empre­ses i ara estem en 145. Al desem­bre, dels qua­tre pous de reserva que tenim, ens obli­ga­ven a tirar l’aigua al riu de dos, i ho con­ti­nuem fent, perquè hi hagi aigua al riu i perquè la depu­ra­dora de Sant Joan Despí pugui fer aigua rege­ne­rada. Ara ens han dit que hem de donar aigua de la nos­tra depu­ra­dora a la part dreta del riu per al cul­tiu. És a dir, no estem mala­ment. Donem aigua perquè hi hagi reg al parc agrari a Sant Vicenç dels Horts. Gràcies a la sequera del 2008 es va fer la inversió del Prat. Nosal­tres anem al Prat cada dia a reco­llir una cuba d’aigua per nete­jar el terra i els con­te­ni­dors. Això ha fet que estal­viem un 60% d’aigua de boca. No estem mala­ment, però tenint una depu­ra­dora com tenim, exi­gim una inversió perquè nosal­tres també puguem fer aigua rege­ne­rada i que la puguem tenir con­nec­tada. Això faria que no ens haguéssim de des­plaçar cada dia al Prat. El pro­jecte ja està fet, però cal començar-lo.
En la Festa de Tar­dor hi va haver alda­rulls. Tem que es puguin repe­tir?
Després de Molins de Rei anàvem nosal­tres, i no en un cap de set­mana nor­mal, sinó de cinc dies, qua­tre nits. Vaig dema­nar al con­se­ller d’Inte­rior, Joan Ignasi Elena, que portés les dota­ci­ons necessàries. Van venir la Brimo, els ARRO i els drons que vaig dema­nar. Vam estar tre­ba­llant con­jun­ta­ment per evi­tar que hi hagués con­flic­tes. L’únic que hi va haver va ser el tren­ca­ment dels vidres d’una botiga, però el dron va fun­ci­o­nar i els van engan­xar. Cap on anem? Després d’aquí, en altres fes­tes que hi ha hagut també s’han regis­trat alda­rulls. Hem de tre­ba­llar després de la pandèmia sobre què s’entén per anar de festa. Anys enrere es pagava per anar a un con­cert, vam demo­cra­tit­zar els con­certs perquè tot­hom hi pogués anar sense pagar, i al final hau­rem d’aca­bar tenint enve­lats per una banda i con­certs en llocs tan­cats fent pagar entrada per l’altra, no per una qüestió econòmica, sinó per con­tro­lar les per­so­nes que hi acce­dei­xen.
I l’escola d’hos­ta­le­ria, que peri­lla?
No. Els únics que hem por­tat sem­pre l’ampli­ació de l’escola d’hos­ta­le­ria som el PSC, des del 2011, però el que no farem és pagar 2,3 mili­ons d’euros (1.150.000 que ens per­ta­nyen del pla de sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal de l’Àrea Metro­po­li­tana i 1.150.000 de les arques de l’Ajun­ta­ment). No. Quan es fa una escola d’hos­ta­le­ria o un ins­ti­tut, la con­se­lle­ria és sem­pre qui ho paga. Aquí se’ls feia un favor enorme: ter­reny i edi­fi­cació ja estan fets, feu només la part de dins. Ja vaig dir a la con­se­llera d’Edu­cació, Anna Simó: escola d’hos­ta­le­ria, sí; posar-hi diners, no. Ha de ser un tema seu. Si veu que en aquest espai ha de posar més diners que en un altre espai, tenim un altre ter­reny. No peri­lla si la con­se­lle­ria hi posa els seus diners. [No consta al pro­jecte de pres­su­post de la Gene­ra­li­tat per al 2024.]
I què passa amb la moneda local?
El mateix. Si mires el pro­grama muni­ci­pal del PSC, la moneda local soc jo. ERC no ho por­tava. El que hem fet aquest Nadal ha estat un èxit, però jo sem­pre he anat en con­tra de començar la casa per la teu­lada. D’això ens en va ense­nyar molt Santa Coloma de Gra­me­net. Perquè la gent ho enten­gui, cal començar a tre­ba­llar amb les esco­les, les asso­ci­a­ci­ons i l’àrea de comerç. Com que hi va haver uns diners d’Europa, l’ante­rior govern va voler apro­fi­tar-los per crear la moneda local i el Nadal ante­rior hi havia un tre­net amb una cap­grossa; això no és moneda local. Moneda local és expli­car-ho, tre­ba­llar-ho amb el comerç perquè es des­car­re­gui l’apli­cació i que les enti­tats dema­nin una part de la seva sub­venció en moneda local, o que els fun­ci­o­na­ris puguin dema­nar una part del sou en moneda local. Però això tri­garà el seu temps, no és d’un dia per l’altre perquè tens uns diners d’Europa. És un tre­ball estruc­tu­ral.

El perfil

La primera alcaldessa toca totes les tecles

Si tenim jazz a Barcelona i va venir Louis Armstrong o Lionel Hampton és per Alfredo Papo Papo, remarca l’alcaldessa de Sant Feliu, que li va dedicar la seva tesi doctoral. Lourdes Borrell és pianista, va estudiar música al Liceu. Nascuda a Mataró el 1961, als divuit anys es va traslladar a Esplugues i el 1989 ja la trobem vivint a Sant Feliu. Va crear i dirigir una escola de música i arts i la van anar a buscar per incorporar-la a la llista del PSC el 2007. “No formava part de cap partit, m’ho vaig pensar molt perquè venim d’una família de refugiats a França”, recorda. No sabia ni en quin número de la llista aniria. La van posar de 7 i aquell mateix mandat va acabar d’alcaldessa perquè així ho va voler tot el grup municipal, la primera alcaldessa de la ciutat (desembre 2010-juny 2011): “Vaig ser alcaldessa sense ser afiliada, m’hi vaig afiliar després, quan vaig passar a l’oposició.” Hi va estar de 2011 a 2015, quan va pactar amb ICV. El 2019 va ser la primera dona a guanyar les eleccions, però un pacte d’ERC i els comuns li va impedir governar. Fins l’any passat, que va tornar a guanyar i va arribar a un acord amb Tots Som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu. Ha tocat totes les tecles: ha passat per totes les responsabilitats de govern, però se li il·luminen els ulls quan parla de Cultura. Se la veu especialment orgullosa de la presència a la ciutat de l’escultor Jaume Plensa, que hi té el taller des de fa 32 anys: “Totes les escultures que hi ha al món, des de Chicago, el Japó i Alemanya, es fan aquí. I tenim un Plensa a la plaça de la Vila.” El cor dels arbres són tres escultures que abracen tres dels arbres de la plaça amb els noms de grans compositors musicals pel cos. Ni fet expressament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia