Política

guerra a gaza

Arrenca un Ramadà a l’ombra de la guerra a la Franja

L’absència d’una treva fa témer nous brots de violència a Cisjordània i Jerusalem Est

El mes del Ramadà ha començat aquest dilluns a l’Aràbia Saudita, els territoris palestins i a la majoria dels països musulmans sense l’esperada treva a la Franja de Gaza, on més de trenta mil persones han mort en els més de cinc mesos de guerra i s’ha informat d’almenys 25 infants morts per desnutrició. S’esperava que les negociacions per a un alto el foc amb la mediació de Qatar, Egipte i els Estats Units donessin fruits abans de l’inici del Ramadà, però no ha estat possible i es temen ara nous brots de violència a Cisjordània i Jerusalem Est.

Hamàs pretén que el cessament de les hostilitats sigui permanent, condició a la qual Israel es nega. Tel-Aviv demana, a més, una llista d’ostatges encara amb vida, petició a la qual la milícia palestina respon que no pot facilitar-la sense una treva prèvia. El gran temor és que Israel compleixi amb l’amenaça d’assaltar la ciutat de Rafah, on hi ha refugiats un milió i mig de desplaçats gazians, durant el mes del Ramadà, tal com va advertir fa unes setmanes el ministre del gabinet de guerra, Benny Gantz. La invasió de Rafah amenaça amb un nou bany de sang a la Franja. Almenys 31.112 persones han mort a la Franja de Gaza i 72.760 han resultat ferides des del 7 d’octubre passat, quan Israel van llançar la seva ofensiva sobre l’enclavament palestí en resposta a l’atac de Hamàs al sud d’Israel, que va deixar 1.200 morts i unes 240 persones van ser segrestades per la milícia palestina, de les quals més d’un centenar han estat alliberades.

“Pel poble de Gaza, el Ramadà comença quan la fam extrema s’estén, el desplaçament continua i la por i l’angoixa prevalen enmig d’amenaces d’una operació militar a Rafah”, va escriure aquest diumenge a la xarxa social X Philippe Lazzarini, cap de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (Unrwa). Els gazians pateixen la falta d’aliments a causa del setge israelià a l’enclavament i al fet que durant la invasió l’exèrcit israelià ha atacat terres de conreu i prohibit la pesca tradicional, segons denuncien els organismes de l’ONU.

Per pal·liar la greu crisi humanitària un primer vaixell de l’ONG catalana Open Arms en col·laboració amb la nord-americana de World Central Kitchen, fundada pel xef José Andrés, té previst transportar 200 tones d’aliments a Gaza per alleujar la fam a l’enclavament palestí. El vaixell havia de salpar diumenge, però ha hagut de retardar la sortida. L’embarcació es troba al port xipriota de Làrnaca a l’espera de salpar. El portaveu del govern de Xipre, Konstantinos Letymbiotis, ha dit aquest dilluns a l’agència de notícies de l’illa que el moment exacte de la sortida del vaixell no es farà pública per “raons de seguretat” i ha parlat també de “dificultats tècniques”. El retard en la sortida del vaixell posa en relleu la complexitat d’entregar ajuda a Gaza pels mitjans no convencionals. Però, tot i la catastròfica situació humanitària Israel manté el bloqueig i l’ajuda humanitària continua entrant en comptagotes.

L’absència d’una treva a l’inici del Ramadà fa témer un esclat de violència a Cisjordània i Jerusalem Est. Israel ha desplegat vint-i-tres batallons de l’exèrcit a territori de la Cisjordània ocupada, la qual cosa ha estat interpretada com una provocació per les autoritats palestines, mentre que diumenge al vespre la policia israeliana va impedir a centenars de joves palestins l’accés a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem Est per a la seva primera oració del Ramadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.