Guerra a Gaza
Estats Units presenta una resolució a l’ONU que demana un “alto el foc immediat”
El Consell de Seguretat votarà la proposta divendres
El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha confirmat aquest dijous que els Estats Units (EUA) han presentat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides (ONU) una resolució en la que per primera vegada demanen un “alto el foc immediat” a la Franja de Gaza.
Blinken ho ha anunciat durant una entrevista amb el canal saudita Al Hadath, en la que ha reiterat el suport de Washington a Israel i al seu “dret a defensar-se, per evitar que mai més es torni a repetir un 7 d’octubre”. Però ha afegit que també “és imprescindible” protegir els civils “que estan en perill i pateixen tan terriblement” i proporcionar’ls-hi ajuda humanitària.
El cap de la diplomàcia dels EUA ha subratllat que aquest alto el foc aniria “vinculat amb l’alliberament dels ostatges” en mans de Hamàs. Però aquest punt ja no apareix a l’última versió del text com una condició prèvia, com sortia als primers esborranys.
Durant més d’un mes han circulat fins a sis versions diferents de la resolució fins arribar al que sembla un text de consens. Queda per veure si la proposta aconsegueix el suport de nou països del Consell de Seguretat i cap dels cinc membres permanents la veti, les dues condicions necessàries per aprovar qualsevol resolució. “Esperem que molts països hi donin suport”, ha desitjat Blinken.
El portaveu de la missió dels EUA a l’ONU, Nate Evans, ha avançat en declaracions a la CNN que la resolució se sotmetrà demà a la votació del Consell de Seguretat.
El paràgraf clau del text de Washington assenyala que és “imperatiu un alto el foc immediat i sostingut per protegir els civils de totes dues parts, permetre el lliurament d’assistència humanitària essencial, alleujar el patiment humà (...) i fer costat als esforços diplomàtics per garantir l’alto el foc en connexió amb l’alliberament de tots els ostatges”, segons recull l’agència Efe.
Washington s’ha oposat a tres resolucions prèvies d’altres països que també demanaven un alto el foc immediat. La diplomàcia nord-americana va criticar detalls com que no recollien el dret d’Israel a defensar-se o que no condemnaven Hamàs com a organització “terrorista”. També va argumentar que un alto el foc permetria el rearmament del grup islamista palestí hegemònic a Gaza.
En la resolució que ara impulsen, els Estats Units intenten obtenir el suport unànime de tots els membres amb al·lusions explícites a la protecció dels civils, l’accés d’ajuda humanitària, l’oposició a alterar el map de Gaza amb “corredors de seguretat” i el rebuig al desplaçament forçós de població civil.
Altres conceptes, com la petició als Estats membres perquè “intensifiquin els seus esforços per suprimir el finançament al terrorisme, incloent restriccions al finançament de Hamàs”, tenen més difícil assolir el consens.