Política

El Parlament català obliga a consensuar la cúpula de TV3

El legislatiu aprova la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals negociada entre el tripartit i CiU, després d’anys de converses

El ple del Par­la­ment va apro­var ahir la nova llei de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA), que ha estat con­sen­su­ada entre el tri­par­tit i CiU, i que obli­garà a la pràctica a con­sen­suar la cúpula de TV3 i dels mit­jans de comu­ni­cació de la Gene­ra­li­tat. La nova nor­ma­tiva, que ha estat ela­bo­rada per una ponència con­junta del legis­la­tiu català, treu com­petències al govern en aquesta matèria, i en canvi pre­cisa que el pre­si­dent de la CCMA haurà de ser ele­git per una majo­ria de dos terços de la cam­bra cata­lana. Això com­porta almenys una necessària entesa entre CiU i el PSC.

Igual que suc­ce­eix amb el pre­si­dent de la Cor­po­ració, el con­sell de govern de l’orga­nisme serà ele­git també per una majo­ria de dos terços. En total en for­ma­ran part final­ment 12 mem­bres, que seran desig­nats després que el Con­sell Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC) els pro­posi “i en veri­fi­qui la idoneïtat”.

El paper del CAC
En aquest procés, el Par­la­ment enviarà al CAC la llista de can­di­dats a for­mar part del con­sell de govern i aquest orga­nisme haurà d’eme­tre després un informe de cada aspi­rant, con­cre­ta­ment de la seva capa­ci­tat i idoneïtat per ocu­par el càrrec. Mal­grat que es creï la figura de pre­si­dent del con­sell de govern, la llei manté la figura del direc­tor gene­ral de la CCMA, només en fun­ci­ons tècni­ques. Aquest serà nome­nat pel con­sell de govern per mitjà d’una con­vo­catòria pública prèvia “entre pro­fes­si­o­nals amb pres­tigi i com­petència reco­ne­guts”.

Amb aquests can­vis els par­tits han inten­tat un model des­po­li­tit­zat dels mit­jans de comu­ni­cació de la Gene­ra­li­tat, tra­ient tot el paper al govern, si bé el model dependrà final­ment de la nego­ci­ació entre les for­ma­ci­ons polítiques. Arri­bar a aquest punt d’acord ha cos­tat anys. Per això també la llei fixa que els mem­bres del con­sell de govern tin­dran un man­dat de sis anys, de la mateixa manera que el pre­si­dent, i que cada tres anys es reno­va­ran la mei­tat dels càrrecs. Això des­lliga aquests càrrecs de cada legis­la­tura.

Com a fruit de la nego­ci­ació que van man­te­nir al juny els grups de PSC, ERC i ICV-EUiA amb el de CiU, el con­sell de govern haurà d’apro­var per una majo­ria de dos terços el con­tracte pro­grama i el nome­na­ment del seu direc­tor gene­ral. Altres deci­si­ons relle­vants, com l’apro­vació dels pres­su­pos­tos, es podran apro­var en canvi per majo­ria sim­ple en una ter­cera votació si és impos­si­ble fer-ho per una majo­ria de dos terços en els dos pri­mers intents.

La nova llei obliga a des­ti­nar un mínim del 6 per cent d’ingres­sos a finançar pel·lícules i sèries d’ani­mació euro­pees i cata­la­nes. També fixa que el català és la llen­gua ins­ti­tu­ci­o­nal dels mit­jans de la Gene­ra­li­tat, cosa que hi va fer votar en con­tra el PP i Ciu­ta­dans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.