Política

POLÍTICA

Els diputats de la CUP al Parlament s’activen per Medinyà

Cornellà i Vinyets exposen els treballs perquè el poble torni a ser municipi, en un acte públic

Una esmena a la futura llei de Memòria Democràtica podria restituir la independència medinyanenca

Els diputats del grup de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Parlament de Catalunya s’han activat perquè Medinyà torni a ser un municipi independent –ara forma part de Sant Julià de Ramis–. Aquesta tarda, Dani Cornellà i Montserrat Vinyets han exposat els treballs del seu grup perquè pugui ser restituïda la condició de Medinyà com a municipi, que el franquisme va derogar el 1972.

Els dos parlamentaris han estat aquesta tarda al local social de Medinyà per exposar com la CUP i altres grups al Parlament treballen per aprovar la Llei de Memòria Democràtica, que incorporaria la restitució de Medinyà. A través d’aquesta via, pretenen que Medinyà tingui una autonomia plena i torni a disposar d’un ajuntament propi. L’advocada Vinyets ha recordat que l’informe del despatx Salellas, que han elaborat Benet Salellas i Pau Camps, permet “perfilar i detallar les esmenes a la llei de memòria democràtica que es vol aprovar al Parlament”.

“Restituir el municipi de Medinyà serà un dels punts al nostre programa electoral a aquestes eleccions”, ha expressat Dani Cornellà en l’acte al local social de Medinyà. Cornellà va ser alcalde de Celrà i podria encapçalar la llista cupaire per Girona en les eleccions del 12 de maig. “En la següent legislatura s’ha arribar a un consens amb altres forces polítiques i treballar junts per aconseguir l’objectiu. Per exemple, que sigui un punt del programa dels partits”, ha dit.

“Optimistes i prudents”

En l’acte també hi han participat els dos regidors del grup Som Poble 1972-Amunt, vinculat a la CUP, Arnau Casademont i Guillem Trias. Som Poble 1972 ha demanat l’estudi al despatx Salellas per tal de trobar noves vies. “Som optimistes i prudents perquè la llei del Parlament no contradiu la llei de Memòria Democràtica aprovada al Congrés [el juliol del 2022]”, ha explicat Casademont. Al costat dels dos regidors també hi era l’antic edil Ricard Farrés, que ha recordat la lluita del poble en la dècada passada. Farrés ha agraït la feina feta i té clara una cosa. “Cal seguir picant pedra”.

Gràcies a una llei anterior aprovada al Parlament de Catalunya, del 4 de juny del 2015 al 28 de setembre de 2017, Medinyà va tornar a tenir ajuntament propi, En aquell període, es va constituir una comissió gestora, presidida per Montse Garcia, que va treballar per concórrer a les eleccions municipals posteriors. Però el Tribunal Suprem va acceptar un recurs del PP i l’autonomia medinyanenca se’n va anar en orris, un cop més.

Recentment l’ajuntament de Sant Julià i Ramis ha aprovat una moció a favor de la restitució de Medinyà com a poble, igual que han fet, entre d’altres institucions, la Diputació de Girona. Properament Som Poble 1972 durà el mateix text a pobles veïns, com ara Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls i Celrà, entre d’altres. L’alcalde de Cervià, Guillem Surroca, present en l’acte d’avui, ha donat suport a la reivindicació.

En les eleccions del 28 de maig de l’any passat, ERC va obtenir majoria absoluta (5 regidors), Som Poble 1972 va obtenir dues actes, igual que Junts i el PSC, una..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries