política
Estrada enfoca el 12-M com un plebiscit entre la “submissió” a l’Estat i un “nou rumb”
Estrada critica el “negacionisme climàtic” del PSC, Junts i ERC, i la “subsidiarietat” de la política catalana a l’espanyola
La CUP aposta per dur l’ecologisme i l’activisme al Parlament, i tots els candidats tenen perfils combatius que destaquen en les grans lluites i la defensa del territori
La candidata de la CUP a les eleccions catalanes, Laia Estrada, ha plantejat aquesta tarda el 12-M com un “plebiscit” on caldrà escollir entre la “submissió a l’Estat” i una política “dependent d’allò que ens digui” que representa segons ella un model de “negacionisme climàtic”, o l’aposta per un “nou rumb de país” que defensi drets i condicions de vida dignes. Així ho ha defensat en l’acte de presentació de les llistes cupaires, en què ha lamentat que aquesta legislatura el Parlament s’ha convertit en una institució “subsidiària de la política espanyola, de manera que s’ha abandonat qualsevol agenda social pròpia i de país i s’ha acabat aparcant la independència”. En el mateix sentit, ha criticat que el govern ha “seguit al peu de la lletra les prioritats dels grans empresaris”, s’ha fet seva “l’agenda del retrobament amb Espanya” i Foment del Treball i el PSC han “marcat el ritme de tota la legislatura”.
“En aquestes eleccions es decideix si la patronal catalana i l’Estat segueixen aplicant el programa d’empobriment, de desmantellament dels serveis públics, de destrucció del territori; o si plantem cara a les seves propostes per defensar el dret a l’habitatge, uns serveis públics de qualitat i per fer front a l’augment de preus de la cistella bàsica i a l’encariment de la vida”, ha proclamat. Segons Estrada, així, el 12-M està en joc “si la política catalana continua sent subsidiària d’aquestes taules de diàleg i dels intercanvis de cromos dels diferents governs, o si es pren la iniciativa per desplegar una agenda social pròpia i de país, d’acord amb les necessitats de la majoria social”.
Les llistes han estat ratificades per la militància en consultes telemàtiques els últims dies, un procés en què han participat més de 900 militants, segons ha explicat la formació en un comunicat. La proposta i la metodologia de conformació i aprovació dels primers noms han estat efectuades per la Comissió de Llistes Nacional, que ha recollit els suggeriments de totes les assemblees territorials de la CUP. A més d’Estrada, que ja era diputada i que s’ha significat per la seva lluita contra el Hard Rock i contra la “impunitat” del complex petroquímic de Tarragona, s’ha situat com a a número 2 Laure Vega, coneguda per la seva defensa del feminisme, l’antifeixisme i el dret a l’habitatge, així com de la renda bàsica universal, i que també era diputada des de fa uns mesos, quan va agafar el relleu a l’anterior cap de llista, Dolors Sabater. Segueixen Vega l’exdiputada Pilar Castillejo, el diputat Xavier Pellicer i l’activista cultural i social David Caño. En el cas de Tarragona, els candidats són el geògraf, exdiputat i activista antinuclear Sergi Saladié i Eloi Redón, de la plataforma Aturem Hard Rock; a Lleida, els dos primers són el portaveu de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, i Mercè Cortina; i a Girona, el fins ara president de la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament, Dani Cornellà, també implicat en la lluita ecologista i a favor de la pagesia, i la també diputada Montserrat Vinyets. Amb aquests noms, la CUP assegura que ha reforçat “clarament” en llocs de sortida els perfils ecologistes i que també destaquen per la seva militància en la defensa dels serveis públics, l’habitatge i la lluita antirepressiva i independentista, amb la voluntat de dur al Parlament tot d’experts i activistes que prioritzen la defensa del territori i la necessitat d’un “canvi radical” de model.