Política

nacions unides

L’ONU elegeix l’Aràbia Saudita per presidir l’òrgan sobre els drets de les dones

Riad, denunciat per violar els drets de les dones, aconsegueix la presidència sense l’oposició de cap dels 45 estats que formen part de l’organisme

L’Aràbia Saudita presideix des d’aquest dijous i durant un any la Comissió de la Condició Jurídica de la Dona, el fòrum de les Nacions Unides, l’òrgan encarregat de promoure la igualtat de gènere i els drets de les dones, tot i que el país ha estat denunciat reiteradament per no respectar-los.

En la reunió plenària celebrada a Nova York aquesta matinada –hora catalana–, els 45 estats que formen part d’aquesta la comissió de l’ONU han elegit l’ambaixador saudita davant l’ONU, Abdulaziz Alwasil, com a nou president de l’organisme.

El candidat de Riad, que tenia el suport dels estats de l’Àsia-Pacífic, no ha trobat oposició. Ha estat escollit per aclamació, és a dir, quan s’ha preguntat si algun estat membre s’hi oposava s’ha fet el silenci administratiu. Ningú ha dit res. I, entre els estats que formen part d’aquesta comissió i han guardat silencia, l’Estat espanyol.

Les organitzacions de defensa dels drets humans han mostrat la seva indignació per l’elecció de l’Aràbia Saudita per presidir la comissió sobre igualtat de gènere de l’ONU. Un país, on les dones poden conduir un cotxe des de fa només set anys. A més, a l’Aràbia Saudita, on governa de facto el príncep hereu, Mohamed Bin Salman, la llei obliga les dones a rebre permís de l’home per casar-se o obeir el marit.

En la seva pàgina web, Amnistia Internacional (AI) recorda que la llei de l’estatut personal de l’Aràbia Saudita de 2022 “aclamada per les autoritats com un pas cap al progrés i la igualtat, de fet consolida la discriminació de gènere en tots els aspectes de la vida familiar, des del matrimoni fins al divorci, la custòdia dels fills i l’herència i no protegeix les dones de la violència de gènere”. Afegeix que el primer Codi Penal de l’Aràbia Saudita al qual Amnistia Internacional va tenir accés a través d’un esborrany filtrat, tindria “conseqüències catastròfiques addicionals” per a les dones del país, ja que concedeix immunitat processal penal als autors dels “crims d’honor”, no tipifica com a delicte la violació conjugal, però sí les relacions sexuals consensuals fora del matrimoni.

A més, les defensores dels drets humans en el regne àrab s’enfronten a persecucions i a destacades activistes pels drets de les dones se’ls han imposat prohibicions de viatjar i altres restriccions a la seva llibertat d’expressió, segons l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.