Política

Àfrica

Pas enrere per a les dones de Gàmbia

El Parlament examina una llei per tornar a legalitzar la mutilació genital femenina, prohibida el 2015

Islamistes radicals han presentat la polèmica proposta, pendent de la votació definitiva a la cambra

Activistes com Dialla Diarra Dos temen que, si s’aprova, altres països puguin seguir l’exemple gambià

“És una pràctica molt cruel que condemna les dones i la seva llibertat sexual i reproductiva”

Les alar­mes per la vul­ne­ració dels drets humans es van encen­dre el mes pas­sat a Gàmbia amb la tra­mi­tació d’un pro­jecte de llei al Par­la­ment per tor­nar a lega­lit­zar la muti­lació geni­tal feme­nina (MGF), una pràctica pro­hi­bida en aquest país de l’Àfrica occi­den­tal des del 2015. Qua­ranta-dos dels 47 mem­bres pre­sents a la cam­bra (on només s’hi asse­uen cinc dipu­ta­des) van votar a favor de la ini­ci­a­tiva, pro­mo­guda per isla­mis­tes radi­cals amb l’objec­tiu de rever­tir la llei que pro­hi­beix la muti­lació.

El text, apro­vat en pri­mera lec­tura, és ara en mans d’un comitè per a la intro­ducció d’esme­nes, abans de tor­nar a la cam­bra per a la votació final, que es podria pro­duir d’aquí dos o tres mesos. Les asso­ci­a­ci­ons de drets humans locals han con­dem­nat enèrgi­ca­ment els intents de reins­tau­rar l’MGF tot lamen­tant que l’apro­vació del pro­jecte de llei inva­li­da­ria dècades de lluita per posar fi a un ritual ances­tral que els seus defen­sors vin­cu­len a la tra­dició islàmica i a la puresa, però que, a la pràctica, suposa una agressió al cos de la dona amb ris­cos per a la seva salut física i psi­cològica, una vio­lació dels seus drets humans i un mètode de con­trol de la sexu­a­li­tat impo­sat pel patri­ar­cat ja abans de com­plir el pri­mer any de vida.

L’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) inclou en la defi­nició de MGF tots aquells pro­ce­di­ments que, de manera inten­ci­o­nal i per motius no mèdics, alte­ren o lesi­o­nen els òrgans geni­tals feme­nins. Segons l’ONU, actu­al­ment hi ha més de 230 mili­ons de nenes i dones arreu del món que han estat vícti­mes d’alguna mena de muti­lació geni­tal, prin­ci­pal­ment a l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana i als estats àrabs, tot i que aquesta pràctica té lloc també en alguns països d’Àsia, Europa de l’Est i Amèrica Lla­tina i entre les comu­ni­tats d’immi­grants d’Europa, els EUA, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda.

Aquesta xifra, alerta l’ONU, pot aug­men­tar “tenint en compte que, en gene­ral, els països on es con­cen­tra l’MGF estan expe­ri­men­tant un gran crei­xe­ment demogràfic ”. Així, al vol­tant de 68 mili­ons de nenes s’enfron­ten a la muti­lació geni­tal feme­nina el 2030 si no es fan més esforços per impe­dir-ho. En cas de donar llum verda al polèmic pro­jecte, Gàmbia es con­ver­ti­ria en el pri­mer estat del món a aixe­car una pro­tecció legal con­tra l’MGF i obri­ria la porta a d’altres a imi­tar l’exem­ple. “Si Gàmbia aprova aquesta llei, tots els països islàmics, euro­peus, afri­cans pro­va­ran també de fer-ho”, alerta Dia­lla Diarra, de l’Asso­ci­ació de Dones Sud­sa­ha­ri­a­nes de Banyo­les Legki Yakaru (dona d’avui). Víctima ella mateixa de MGF, Dia­lla coneix bé aquest ritual perquè de nena havia acom­pa­nyat l’àvia, que prac­ti­cava la muti­lació a altres dones. “Per a mi era una cosa accep­tada i nor­ma­lit­zada, fins que vaig arri­bar aquí”. Ori­ginària de Mali, Dia­lla ha tre­ba­llat durant més de trenta anys amb la comu­ni­tat gam­bi­ana de la capi­tal del Pla de l’Estany. Des de l’asso­ci­ació, intenta infor­mar i cons­ci­en­ciar sobre l’MGF, sobre­tot de con­seqüències com ara infec­ci­ons o dolors deri­vats de cesàries obli­ga­des per la muti­lació. Tot i adme­tre que, gràcies a la feina de les orga­nit­za­ci­ons giro­ni­nes, s’ha avançat en cons­ci­en­ci­ació, “encara falta moltíssima feina per fer”. “Per exem­ple, ens cal apro­fun­dir el tre­ball amb pares de països afri­cans, ense­nyar-los que l’MGF no té res a veure amb la cir­cum­cisió i que té con­seqüències físiques, psi­cològiques i morals”. “És una pràctica molt cruel que con­demna les dones i afecta la seva lli­ber­tat sexual i repro­duc­tiva”.

Dia­lla denun­cia també altres pràcti­ques asso­ci­a­des a l’MGF com ara el matri­moni forçós, la poligàmia o els abu­sos sexu­als. Per això, fa una crida a tots els pares i mares gam­bi­ans perquè “obrin la ment i donin valor a la vida de la dona afri­cana”.“Som dones, mares, éssers humans. Tenim el mateix dret que els homes a gau­dir del nos­tre matri­moni i la nos­tra sexu­a­li­tat”, afirma, tot negant que l’MGF sigui cap pre­cepte religiós. “No estem en con­tra de l’Islam, sinó de l’MGF perquè s’imposa a la nos­tra salut i a la nos­tra lli­ber­tat.”

A l’Estat espa­nyol, apro­xi­ma­da­ment una de cada tres dones ori­ginària de països on es prac­tica l’MGF viu a Cata­lu­nya, segons dades del Mapa de la Muti­lación Geni­tal Feme­nina en España 2021, de la Fun­dació Wassu i la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona. Són 25.000 dones prin­ci­pal­ment del Sene­gal, Gàmbia, Nigèria, Ghana i Mali. En el cas de Gàmbia, Cata­lu­nya con­cen­tra el 77% de les dones gam­bi­a­nes resi­dents a l’Estat.

230
milions
de nenes i dones són actualment o han estat víctimes d’alguna mena de mutilació genital arreu del món, principalment a l’Àfrica subsahariana i als estats àrabs, segons dades del Fons de Població de les Nacions Unides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.