Política

Orient Mitjà

La Unió Europea demana contenció a Israel per evitar una escalada a l’Orient Mitjà

Els líders dels Vint-i-set aposten per sancionar l’Iran per l’atac del passat dissabte

Alguns països demanen incloure la Guàrdia Revolucionària a la llista de grups terroristes

Els líders de la Unió Europea (UE) han demanat aquest dimecres “contenció” a Israel en la seva resposta a l’atac perpetrat el passat dissabte per l’Iran, que va llançar més de 300 míssils i avions no tripulats contra l’Estat hebreu.

En declaracions a l’arribada a la cimera extraordinària del Consell Europeu que se celebra avui i demà a Brussel·les, i que té la situació internacional i la competitivitat europea com a principals punts de l’agenda, diversos caps d’Estat i de govern comunitaris han condemnat l’agressió iraniana però han apel·lat a totes les parts perquè evitin una escalada que es podria estendre a tota la regió.

“Accions que vagin més enllà de la contenció poden tenir conseqüències dramàtiques”, ha advertit el primer ministre belga, Alexander De Croo, que ha qualificat d’“inacceptable” el bombardeig iranià de represàlia contra Israel per l’atac de l’1 d’abril al consolat de Teheran a Damasc.

El canceller alemany, Olaf Scholz, també ha demanat evitar una escalada al Pròxim Orient. Scholz ha subratllat que és una bona notícia que Israel es pogués comptar amb els seus aliats per defensar-se de l’atac i ha assenyalat que és “important utilitzar aquest moment per a una desescalada i que Israel aprofiti aquest èxit per a la seva posició”.

El seu homòleg irlandès, Simon Harris, ha avisat que una escalada del conflicte podria provocar “una catàstrofe significativa i un vessament de sang de milions de persones en una regió que ja és inestable”. “Una escalada no beneficia a ningú”, ha coincidit el nou primer ministre portuguès, Luis Montenegro, que com Harris s’estrena al Consell Europeu.

De la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat un alto el foc a Gaza perquè l’ajuda humanitària arribi a la Franja. Tant Sánchez com Harris han insistit en la necessitat de reconèixer l’Estat palestí.

Més sancions

Molts líders han apostat per expandir les sancions contra l’Iran pel seu atac “temerari i a gran escala” contra Israel, en paraules del mandatari irlandès.

Segons l’esborrany de la trobada, els Vint-i-set aposten per demanar “noves mesures restrictives contra l’Iran”, sobretot en àmbits relacionats amb la fabricació d’avions no tripulats i míssils. La indústria militar iraniana ja ha rebut sancions pel subministrament de drons a Rússia utilitzats en la guerra contra Ucraïna.

Abans de la reunió, en la cimera de la família liberal, el president francès, Emmanuel Macron, també ha defensat ampliar les sancions contra l’Iran pels míssils i els drons que es van fer servir en l’atac contra l’Israel. “El nostre deure és ampliar les sancions”, ha dit.

Alguns socis, com Bèlgica, també han demanat actuar contra la Guàrdia Revolucionària iraniana. De Croo ha manifestat el seu interès per copsar quina és la posició dels altres Estats membres sobre aquesta possibilitat, que només es pot implementar si ho demana una autoritat nacional d’un Estat membre, una cosa que no ha passat fins ara.

En aquest sentit, Scholz ha obert la porta a incloure el cos d’elit del règim dels aiatol·làs en la llista de grups terroristes de la UE si els serveis jurídics de la Comissió Europea ho avalen. L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, va dir ahir que després de la reunió dels ministres d’Exteriors que estudiarà si existeix alguna altra possibilitat legal al dret comunitari per poder aplicar la mesura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL