Política

ORIENT MITJÀ

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

Ha disparat almenys tres drons contra la ciutat iraniana d’Esfahan en resposta al cop directe de Teheran de dissabte passat

L’exèrcit israelià també ha colpejat Síria i l’Iraq

Israel ha llançat aquesta matinada un atac amb drons contra l’Iran a la província d’Esfahan, al centre de la república islàmica. És la resposta a l’ofensiva iraniana del cap de setmana passat contra territori israelià, que responia al bombardeig contra el seu consolat a Damasc (Síria) de l’1 d’abril. Mitjans nord-americans que citen fonts de l’Administració Biden i del govern israelià, com les cadenes ABC i la CNN o el diari The Washington Post, han confirmat l’atac de represàlia, que ha fet activar el sistema de defensa aèria de l’Iran. L’agència estatal de notícies iraniana l’IRNA també ha informat que Teheran ha tancat l’espai aeri, mesura que ja ha estat aixecada.

Els drons israelians han impactat a la província d’Esfahan, on es troba Natanz, la zona on està situada una de les instal·lacions nuclears de l’Iran, que estan “segures”. L’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica, depenent de l’ONU, ha afirmat que cap de les instal·lacions nuclears de l’Iran han patit danys en l’atac executat aquesta matinada atribuït a Israel.

Ha estat una acció militar “limitada”, segons ha comentat una font militar nord-americana a la cadena Fox. L’atac hauria tingut la intenció de demostrar a Teheran que els israelians tenen capacitat d’arribar amb les seves armes al centre de la república islàmica, segons informa aquest divendres The Washington Post. També segons mitjans nord-americans, Israel hauria informat prèviament de l’atac al govern nord-americà, el qual no l’hauria aprovat.

L’operació de càstig israeliana, no s’ha limitat només a l’Iran. Mitjans israelians com The Jerusalem Post informen també d’atacs a Síria i a l’Iraq.

Teheran insinua que no tornarà el cop

La naturalesa limitada de l’atac i la falta de reconeixement oficial de l’autoria per part d’Israel probablement donen al règim iranià arguments per no tornar el cop i evitar continuar escalant en el conflicte. De fet, l’Iran ha donat ja a entendre que no contestarà i és que no han rebut cap atac exterior. El règim iranià diu que no sap qui ha dut a terme l’atac i és que Israel no l’ha reivindicat com fa sempre quan es tracta d’un atac indirecte. Mitjans israelians com The Jerusalem Post apunten que l’atac hauria estat llançat des de dins del territori iranià i no des d’Israel. És a dir, es tractaria d’un acte indirecte o de sabotatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona