Política

política

Calma després de la tempesta

L’independentisme ha anat baixant després d’assolir el pic absolut de vots el desembre del 2017

L’alta abstenció en les catalanes del 2021 va fer que es disparés en termes relatius i superés el 51%

En l’última cita amb les urnes, les espanyoles del juliol passat, no va arribar ni al 30%, ni al milió de vots

Només dos mesos i mig després de l’1-O, amb la mei­tat dels seus líders a la presó i la resta a l’exili, l’inde­pen­den­tisme va asso­lir el seu sos­tre en números abso­luts a les urnes, gai­rebé 2,1 mili­ons de vots –35.000 més que no pas sís hi havia hagut en el referèndum–, en les elec­ci­ons con­vo­ca­des el desem­bre del 2017 per Mari­ano Rajoy arran de l’apli­cació del 155 i la inter­venció de l’auto­go­vern. Amb un 80% de par­ti­ci­pació, de fet, van ser els comi­cis que més cata­lans han mobi­lit­zat, i l’inde­pen­den­tisme es va que­dar en el 47,5% del total, tot i que va man­te­nir la majo­ria al Par­la­ment amb 70 dipu­tats. Tot i bai­xar, tal com ha pas­sat històrica­ment, en les elec­ci­ons espa­nyo­les de l’abril del 2019 –en què no es va pre­sen­tar la CUP però sí un con­glo­me­rat lide­rat per Poble Lliure i Albano-Dante Fac­hin que va superar els 100.000 vots però no va acon­se­guir escó– el movi­ment va con­so­li­dar una posició de força, que igual­ment es va veure en les muni­ci­pals i també en les euro­pees de la mateixa pri­ma­vera, en què Car­les Puig­de­mont i Oriol Jun­que­ras, lla­vors encara en ple judici pel procés, van lide­rar les res­pec­ti­ves llis­tes de Junts i ERC, i sumats van vore­jar el 50% de sufra­gis. En la repe­tició de les esta­tals aquell novem­bre, amb un lleu­ger des­cens d’ERC i repunt de Junts, més el retorn de la CUP, l’inde­pen­den­tisme va remun­tar per sobre del 40% i va asso­lir 23 escons dels 38 que Cata­lu­nya envia al Congrés, una fita històrica.

L’esclat de la pandèmia el març del 2020, però, no només va bui­dar el car­rer sinó que va aca­bar sent un dels deto­nants de la des­mo­bi­lit­zació inde­pen­den­tista a les urnes. Para­do­xal­ment, això sí, a les elec­ci­ons al Par­la­ment del febrer del 2021, que es van cele­brar encara amb nota­bles res­tric­ci­ons, els grups sumats van per­dre més de 600.000 vots res­pecte al 2017, per bé que la cai­guda en picat de la par­ti­ci­pació encara va afec­tar més la resta de for­ces. La con­clusió va ser que, en xifres rela­ti­ves, la suma de les vuit can­di­da­tu­res de signe inde­pen­den­tista que s’hi van pre­sen­tar va superar per pri­mer cop el 50% –va sobre­pas­sar en con­cret el 51%– i es va enfi­lar fins als 74 dipu­tats, un altre rècord històric. Van ser les últi­mes elec­ci­ons en què va concórrer el PDe­CAT, que no va asso­lir repre­sen­tació tot i superar els 77.000 vots, i s’hi van pre­sen­tar també, amb uns resul­tats molt dis­crets, Primàries i la ultra­dre­tana Front Naci­o­nal. Però sobre­tot van ser les pri­me­res cata­la­nes en què ERC va superar Junts en la par­ti­cu­lar lluita per l’hege­mo­nia del movi­ment, fet que va aca­bar, gai­rebé a l’últim moment, amb la inves­ti­dura de Pere Ara­gonès gràcies a un pacte a tres ban­des amb la CUP que es va anar des­in­te­grant com un terròs al llarg de la legis­la­tura.

Pot­ser com a con­seqüència pre­ci­sa­ment de les bara­lles inter­nes, o de la repressió que ha patit el movi­ment, de la deses­ca­lada de la tensió política o de la des­mo­bi­lit­zació al car­rer, o com una suma d’aques­tes cir­cumstàncies que poden dur a un des­trem­pa­ment de l’elec­to­rat inde­pen­den­tista, la dava­llada elec­to­ral s’ha fet molt palesa en les dues últi­mes cites a les urnes, l’any pas­sat.

Les llis­tes asso­ci­a­des als par­tits inde­pen­den­tis­tes van per­dre més de 300.000 vots en les muni­ci­pals, la majo­ria per part d’ERC, ja que Junts va aguan­tar sobre­tot gràcies a l’efecte Trias a Bar­ce­lona. El nau­fragi del movi­ment i espe­ci­al­ment dels repu­bli­cans, però, ja va ser total en les espa­nyo­les del juliol, quan la con­cen­tració de suports en el PSC va dei­xar els par­tits favo­ra­bles a un estat català amb menys d’un milió de vots, tot just el 28% del total. Van caure, així, fins als 14 dipu­tats, repar­tits a parts iguals entre ERC i Junts, si bé para­do­xal­ment ara tenen més força que mai al Congrés, ja que tots dos són impres­cin­di­bles en la precària majo­ria que dona suport a Pedro Sánchez. La gran incògnita ara és veure si la cai­guda de l’inde­pen­den­tisme con­ti­nuarà el 12-M o l’acon­se­guirà esmor­teir, prou com a mínim per man­te­nir la majo­ria abso­luta al Par­la­ment.

Per sobre del 40%.
El Centre d’Estudis d’Opinió pregunta des de fa anys sobre la independència, i el suport s’ha mantingut en xifres molt estables des del 2019. A grans trets, al voltant d’un 40% a favor i un 50% en contra. En concret, l’últim del març passat assenyala un 51% en contra i un 42% a favor. És clar que igual d’estables són els números a favor, sempre al voltant d’un 80%, quan es pregunta si s’està d’acord que Catalunya té dret a decidir. Al març, un 76% a favor i un 18% en contra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.