Política

Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

La mesura podria comportar una reducció de l’IVA als serveis de reparació dels aparells

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts en sessió plenària a Estrasburg (França) noves regles per a fomentar la reparació dels productes, a fi d’estendre la seva vida útil, reduir els residus i avançar cap a una economia més circular a la Unió Europea (UE).

Les normes, ja acordades pel Parlament i el Consell al febrer d’enguany, han estat aprovades pels eurodiputats per 583 vots a favor, 3 en contra i 14 abstencions.

El projecte legislatiu sobre el denominat ’dret a reparar’ dels consumidors aclareix les obligacions dels fabricants i animen als consumidors a ampliar el cicle de vida dels productes.

Així, una vegada expirada la garantia legal del producte, els consumidors podran reclamar la reparació dels béns que són reparables, com a telèfons mòbils, rentadores o aspiradors, o sol·licitar una ampliació de fins a 12 mesos addicionals de garantia legal.

Les normes també contemplen un requisit perquè els consumidors estiguin informats sobre les obligacions de reparació del fabricant, un accés gratuït en línia a preus indicatius de reparació, així com opcions perquè els compradors puguin manllevar un altre dispositiu mentre reparen el seu.

També, les regles recullen que els fabricants hauran d’oferir recanvis i eines a un preu raonable i prohibeixen l’ús de clàusules contractuals o pràctiques informàtiques per a obstaculitzar les reparacions, per exemple, impedir l’ús de peces de recanvi de segona mà o subministrades en 3D per part de reparadors independents.

A fi de fomentar el mercat de reparació, el text estableix la creació d’una plataforma en línia amb seccions nacionals perquè els consumidors puguin trobar tallers de reparació locals, trobar peces de recanvi, venedors de productes recondicionats o compradors d’articles defectuosos.

A més, cada estat membre haurà d’introduir una mesura per a promoure el dret a la reparació, com a campanyes d’informació, cursos de reparació o –d’acord amb les normes fiscals– una reducció de l’IVA sobre els serveis de reparació.

El ‘dret a reparar’ se suma a altres noves normes comunitàries en línia amb els compromisos adquirits per la UE cap a una transició ecològica, com les regles de disseny ecològic, amb l’objectiu que els productes durin més i es puguin reparar i reciclar, o la directiva que prohibeix etiquetes de sostenibilitat sense proves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque: “El municipalisme ha estat el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona