Política

política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

Almenys en aquests primers dies de campanya, hi ha zero girs de guió en les arengues polítiques. Els grans partits van a buscar el vot convençut i ho fan reafirmant el missatge que creuen que més mobilitzarà els seus. És a dir, que el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, va tornar ahir a presentar-se com el president que anirà a Madrid “a donar instruccions” i no a rebre-les, en contraposició al cap de llista socialista, Salvador Illa, que també va fer servir una crítica que sempre li funciona, i és que els independentistes han governat la Generalitat d’“esquena als ajuntaments”, prometent que ell els ajudarà a solucionar problemes candents també en l’àmbit municipal, com són la seguretat, l’educació i la sanitat. Tampoc va innovar ERC, encara que l’escenografia triada va ser perfecta per reivindicar que no només Junts té un president obligat a viure fora de casa, sinó que la seva formació també ha patit la repressió de l’Estat i ha “resistit”. En un acte inèdit ple de simbolisme i amb retrobaments emotius entre els exiliats i els seus companys de partit, Esquerra va traslladar la seva campanya a Ginebra. La capital suïssa és des de fa sis anys la ciutat de residència de la secretària general, Marta Rovira, i des de finals d’any també del número 9 de la llista, Ruben Wagensberg.

En un acte en el qual ERC va reivindicar l’exili com a part de la seva història i també la seva lluita contra la repressió, la formació de Pere Aragonès va voler contraposar la seva actitud batalladora amb la dels socialistes, informa l’ACN. Aprofitant el temps de reflexió marcat pel president espanyol, Pedro Sánchez, després de la denúncia de Manos Limpias contra la seva dona, el candidat d’ERC el 12-M va voler deixar clar: “Quan a nosaltres ens ataquen, no ens rendim.” La lluita no és fàcil, i així ho van relatar Wagensberg i Rovira, els dos investigats per terrorisme en el marc de la causa de Tsunami Democràtic, que van parlar de la “duresa” de l’exili.

Des d’Argelers, on van desembarcar 13 autobusos provinents del Vallès, el candidat de Junts+, Carles Puigdemont, va avisar que tant l’abstenció com la “divisió” del vot independentista “ajudaran Illa a ser president”. Puigdemont va voler deixar clar sobre els socialistes que “quan diuen que volen girar full volen abaixar la persiana del país, de la nació, de la llengua i de la reivindicació”. També va criticar, sense parlar de sigles, la consellera d’Educació sota el seu mandat, Clara Ponsatí, que aquestes eleccions es presenta amb partit propi perquè creu que cap força independentista actual té la valentia de fer efectiu el mandat de l’1-O. En al·lusió a ella, Puigdemont va criticar els que “fins fa quatre dies pregonaven l’abstenció” reiterant que ningú es pot “quedar a casa” ni “votar opcions que ens divideixen”.

Repartint culpes

Evidentment, Illa també va entrar al cos a cos en el seu acte de campanya a Santa Coloma de Gramenet, assegurant que tant Junts com ERC fa 10 anys que governen la Generalitat “d’esquena als ajuntaments”. El cap de llista socialista va criticar la “reticència” de les formacions independentistes a col·laborar amb els governs municipals i va posar com a exemple el fet que les últimes reunions d’un president de la Generalitat amb alcaldes van ser durant els executius de Pasqual Maragall i José Montilla.

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va assegurar d’Esquerra Republicana que “el govern de la Generalitat ha actuat amb deslleialtat institucional cap als municipis” i en va posar múltiples exemples. Segons Parlon, la formació de Pere Aragonès culpa els consistoris de la falta d’habitatges socials i els fan responsables de “mantenir la seguretat als barris”, traient-se “la responsabilitat de sobre”. L’última mostra és el decret de mesures urgents contra la sequera, va lamentar, preguntant-se com han de transformar els ajuntaments les piscines privades en refugis climàtics. El ministre d’Indústria, Jordi Hereu, es va mostrar contrari a un nou referèndum sobre la independència de Catalunya argumentant que no inclou la totalitat de la societat. En aquest sentit, va recordar que a Santa Coloma de Gramenet només un 20% de l’electorat va votar l’1 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona