Política

política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

Avisa que suposaria perdre uns 10.000 milions sobre la condonació del FLA que ja va aconseguir ERC

Acusa Illa de tenir “mentalitat de súbdit” i carrega contra el seu intent de rescatar el consorci tributari

El president de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M, Pere Aragonès, ha carregat per “estrafolària”, “improvisada” i “inviable” contra la proposta que ha fet Junts per acabar amb el dèficit fiscal, consistent a restar del deute del FLA la quantitat que l’Estat deixa d’executar sistemàticament cada any de les inversions pressupostades a Catalunya. Segons càlculs d’ERC i del govern, això equivaldria a uns 5.000 milions acumulats des del 2015, 10.000 per sota de la condonació de 15.000 milions que els republicans van arrencar en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, i que s’ha de materialitzar enguany mateix. “Si s’assumeix la proposta de Junts, Catalunya perdria 10.000 milions, han acabat copiant malament les propostes d’ERC”, ha reblat Aragonès, que ha recordat a Junts que no s’acabarà amb la sagnia “amb propostes mancades de rigor” que “no són pròpies” d’un partit amb vocació de govern.

El republicà, això sí, ha carregat també contra la proposta en matèria de finançament que “s’ha vist obligat a fer” el PSC, que no és altra que integrar-se en una taula de negociació multilateral i rescatar el consorci tributari que recull l’Estatut vigent, però que no van tirar endavant quan ells eren al govern de la Generalitat i de l’Estat. “No es tracta de posar matisos al desastre ni de maquillar el que no funciona”, ha criticat Aragonès, que ha lamentat que la proposta d’Illa és “la que menys molesta la Moncloa i la menys ambiciosa per a Catalunya”, a més que permetrà que els governs autonòmics del PP participin en la negociació per deixar-la “en quasi res”.

Aragonès, a qui han acompanyat la vicepresidenta i número 2 per Barcelona, Laura Vilagrà, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha insistit en un finançament singular que permeti a Catalunya recaptar i gestionar tots els impostos generats al país, pagant una quota a canvi dels serveis que ofereix l’Estat, com fa el País Basc, allà amb el suport dels socialistes. “Per què a Catalunya no ho defensen ho ha de respondre Illa, és una mentalitat de súbdit i d’entendre la Generalitat com una delegació de la Moncloa”, ha etzibat el republicà, que ha alertat que si governa el PSC la Generalitat estarà asseguda “en la mateixa banda de la taula” que el govern espanyol. El president ha evitat vincular directament el finançament singular al suport d’ERC als pressupostos de l’Estat del 2025, però sí que els ha lligat al “compliment dels acords ja signats”, que inclouen la posada en marxa d’una taula bilateral entre governs per negociar aquesta qüestió.

A banda, Aragonès ha tornat a criticar la “maniobra política” de Pedro Sánchez amb la seva autoratificació ahir -que ha comparat amb “una sèrie dolenta de televisió”-, i l’ha acusat de tenir una “alta dosi de miopia i amnèsia” quan no cita els independentistes entre les víctimes de lawfare, mentre li ha recriminat que el PSOE fins ara no s’hagi implicat en les solucions que han proposat els republicans, com la derogació de la llei mordassa, de l’Audiencia Nacional o de la llei de secrets oficials. El president també ha dit, per cert, que si repeteix en el càrrec compta amb tots els consellers actuals, que han portat a terme “una gran tasca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona
política

Sabrià també anuncia que deixarà la política institucional

barcelona
oceania

Algunes zones de Nova Caledònia escapen al "control" francès

barcelona
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Cap de l'oposició ( Junts) a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona