Política

Pere Aragonès

President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

“Aquelles resistències que han fracturat l’independentisme pel mig, així que Junts podia pactar a Madrid han desaparegut”

“Si Illa arribés a ser president, la llengua catalana i la política lingüística d’aquest país estarien en perill, perquè no s’ho creu”

Si hi ha una formació ràpida de govern, fins i tot podrem portar el pressupost de nou al Parlament
Estem molt lluny del PSC d’avui, hauria de girar com un mitjó per poder-hi arribar a acords de legislatura
Tornaré a proposar a tot l’independentisme negociar plegats en un sol espai entre governs. Podem adaptar-ho
La pràctica política de Junts en aquesta legislatura no era servir Catalunya, sinó quedar davant d’ERC
Depenent del nivell dels embassaments, ens haurem de plantejar revertir l’emergència, sobretot per la pagesia
En quin moment deci­deix vostè con­vo­car les elec­ci­ons? Hau­ria pogut con­ti­nuar amb el pres­su­post pror­ro­gat, perquè igual­ment hi esta­rem tot l’any...
En el moment en què el Par­la­ment de Cata­lu­nya rebutja un pres­su­post clara­ment expan­siu, hem d’evi­tar el blo­queig polític i pres­su­pos­tari. Per una qüestió democràtica, no hi havia cap altra sor­tida que la con­vo­catòria elec­to­ral. El 12-M, si hi ha una majo­ria prou clara que em per­meti con­ti­nuar sent pre­si­dent, i hi ha una for­mació ràpida de govern, fins i tot podrem por­tar el pres­su­post del 2024 de nou al Par­la­ment.
Així manté l’espe­rança que s’apro­vin els comp­tes del 2024?
Si no és pròpia­ment el pro­jecte de pres­su­post, sí un seguit de mesu­res per inten­tar com­pen­sar els efec­tes de la seva pèrdua.​En tot cas, el més impor­tant és que hi hagi una majo­ria clara a favor del que han de ser els tres grans objec­tius de la pro­pera legis­la­tura: un referèndum acor­dat i reco­ne­gut, un finançament sin­gu­lar i el reforç de l’estat del benes­tar i la llen­gua cata­lana. I aquests tres àmbits només els pot lide­rar ERC.
La CUP diu que s’ha llançat per la borda la legis­la­tura del 52%. S’ha per­dut una opor­tu­ni­tat d’haver anat tots junts més enllà, en clau inde­pen­den­tista?
Espero que la CUP, en la pro­pera legis­la­tura, no repe­teixi el que des del meu punt de vista són males deci­si­ons, com són a la pri­mera difi­cul­tat, a la pri­mera con­tra­dicció, aban­do­nar. Quan tens un pro­jecte trans­for­ma­dor com el nos­tre, d’esquerra, repu­blicà i inde­pen­den­tista, en una soci­e­tat en què hi ha posi­ci­ons molt plu­rals, has de saber que hauràs d’assu­mir alguna con­tra­dicció. El que no pots és a la pri­mera petita con­tra­dicció deci­dir aban­do­nar el vai­xell. És neces­sari que el con­junt de l’inde­pen­den­tisme s’arre­man­gui i vul­gui par­ti­ci­par en la presa de deci­si­ons.
L’última enquesta del CEO diu que ERC té fron­tera amb molts par­tits i que la cam­pa­nya serà clau per deter­mi­nar cap on es decanta el seu resul­tat. Com plan­teja ERC la cam­pa­nya i a qui vol convèncer? I com?
Nosal­tres som el par­tit cen­tral de la política cata­lana, perquè resu­mim el que són les grans aspi­ra­ci­ons del con­junt de la ciu­ta­da­nia amb visió naci­o­nal i justícia social, i per tant som els que unim aquesta volun­tat de sobi­ra­nia i de progrés, d’inde­pendència i d’igual­tat d’opor­tu­ni­tats. I això ens fa ser molt com­pe­ti­tius, ens diri­gim a un con­junt molt ampli de ciu­ta­dans de Cata­lu­nya, i per tant aquests dies volem cen­trar la cam­pa­nya a par­tir de l’obra feta, que és una obra impor­tant: tenim l’atur més baix els dar­rers 15 anys, tenim uns ser­veis públics de l’estat del benes­tar que ja han rever­tit les reta­lla­des, tenim una aposta per la llen­gua cata­lana abso­lu­ta­ment des­crip­ti­ble pel salt enda­vant que hem fet en aquests dar­rers dos anys, i sobre­tot hem traçat un camí que avui tot­hom segueix. Vam traçar el camí de l’amnis­tia i de la nego­ci­ació per resol­dre el con­flicte polític i avui aquells que nega­ven l’amnis­tia, el PSC, i aquells que nega­ven la nego­ci­ació per resol­dre el con­flicte, Junts, estan en aquest camí. Per tant, hem exer­cit el lide­ratge i això ens dona la capa­ci­tat d’inter­pel·lar un con­junt molt ampli de ciu­ta­dans.
En tot cas ser al govern creu que és un punt a favor o en con­tra quan venen elec­ci­ons? Pot ser una arma de doble tall...
Assu­mir les res­pon­sa­bi­li­tats per ser­vir la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya mai és un pro­blema. Per què fem política? Per obte­nir un resul­tat elec­to­ral o per millo­rar la vida de la gent? Per inten­tar esgar­ra­par qua­tre vots i fer grans cam­pa­nyes o per fer obra de govern? Nosal­tres tre­ba­llem per fer una gran obra de govern al ser­vei de la ciu­ta­da­nia. I avui, la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya té més met­ges i infer­me­res que no tenia fa tres anys, més mes­tres i pro­fes­sors que no tenia fa tres anys, menys atur que fa tres anys i no hi ha pre­sos polítics com hi havia fa tres anys. Per tant, si aquest és el resul­tat del govern repu­blicà, davant un èxit com aquest, volem acon­se­guir un gran resul­tat elec­to­ral, però per mi el pri­o­ri­tari és ser­vir la gent.
A vostè encara l’acu­sen de manca de lide­ratge i de carisma. Què res­pon a les crítiques?
Aquells que les fan són els que can­vien cons­tant­ment d’opinió i han pas­sat de cri­ti­car tot el que jo feia a inten­tar ara donar-me lliçons de com s’ha de fer. Són els que deien que nego­ciar era ren­dir-se, i avui acon­se­guei­xen com a gran obra una taula de diàleg amb el PSOE. Són els que deien que el govern de la Gene­ra­li­tat s’havia de pre­ser­var, i qui n’ha obert les por­tes al con­junt de la ciu­ta­da­nia i ha acon­se­guit que ens obrin les por­tes de totes les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees ha estat el meu govern, no d’altres. Els fets ho posen sobre la taula. CiU i Junts sem­pre han inten­tat patri­mo­ni­a­lit­zar la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, però no és ni d’un pre­si­dent ni d’un par­tit, és del poble.
Si ha de com­par­tir govern, qui­nes àrees pre­fe­ri­ria que­dar-se? És a dir, en qui­nes li sap més greu no haver cul­mi­nat polítiques con­cre­tes i li agra­da­ria poder man­te­nir-les en la pro­pera legis­la­tura?
El nos­tre repte és en totes. Fa 25 anys que milito política­ment en l’inde­pen­den­tisme i sem­pre m’han dit que havíem de triar. Havíem de triar entre defen­sar el país o defen­sar l’estat del benes­tar. Entre Cata­lu­nya o la justícia social. És el dis­curs que ara ens tor­na­ran a fer. I faig la mateixa res­posta des de fa 25 anys: per mi el país és la seva gent. Jo no soc un can­di­dat del PSC, per a qui la llen­gua cata­lana no és impor­tant i per tant en pres­cin­dei­xen en els actes, en les inter­ven­ci­ons públi­ques. I, per tant, si en pres­cin­dei­xen en cam­pa­nya elec­to­ral en pres­cin­di­ran en el govern. Però tam­poc soc una dreta cata­lana que con­si­dera que l’estat del benes­tar no és impor­tant i que va man­te­nir unes reta­lla­des que jo he rever­tit, que el govern de Cata­lu­nya, el govern repu­blicà, hem rever­tit. Per mi tots els àmbits són impor­tants, perquè tots els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya són impor­tants. El país és la seva gent, són els vuit mili­ons d’habi­tants.
Vostè diu que no vol triar, però pot ser que després de les elec­ci­ons ho hagi de fer entre el PSC o Junts per arri­bar a un pacte.
ERC gua­nyarà aques­tes elec­ci­ons; de la mateixa manera que ens havien dit que tan­tes coses eren impos­si­bles, ho farem pos­si­ble. I espero aple­gar una àmplia majo­ria. Per mi, el més impor­tant és què farem. No les elec­ci­ons, sinó què farem en la nova legis­la­tura. Hem de fer tres coses en aquest país. Hem d’acon­se­guir un referèndum acor­dat, hem d’acon­se­guir el finançament sin­gu­lar per posar fi al dèficit fis­cal i hem de reforçar l’estat del benes­tar i la llen­gua cata­lana. Aquest és l’encàrrec que vull assu­mir per als pro­pers qua­tre anys. Fa tres anys vaig assu­mir un encàrrec, que era posar fi a la repressió, recons­truir l’eco­no­mia cata­lana després de la covid i enfor­tir l’estat del benes­tar després d’anys de reta­lla­des. Ho vaig dir al Par­la­ment en el pri­mer debat d’inves­ti­dura. I avui hem acon­se­guit l’amnis­tia, hem posat fi a les reta­lla­des i tenim l’atur més baix dels últims 15 anys.
El vice­con­se­ller Sergi Sabrià, en una entre­vista a aquest diari, va dir que, passi el que passi, des­car­tava donar suport a Illa pre­si­dent. Vostè s’hi rati­fica?
És que amb el PSC estem molt lluny. Jo li estic par­lant de pro­jec­tes, i avui tenim el PSC menys cata­la­nista de la seva història. Amb aquest PSC d’avui, que aban­dona la llen­gua cata­lana, que és el PSC més submís a La Mon­cloa, un PSC que no plan­tarà cara pel país, a quins acords podem arri­bar? Per tant, el PSC s’hau­ria de girar com un mitjó perquè en aquests àmbits poguéssim arri­bar a acords.
Què vol dir que s’hau­ria de girar com un mitjó? Per exem­ple, si acceptés el referèndum o obrir una via pel referèndum?
Si podem tenir una àmplia majo­ria pel referèndum d’auto­de­ter­mi­nació d’aquest país, qui negarà acords? Si aquells que ara no el defen­sen el pas­sen a defen­sar en el futur, jo els donaré la ben­vin­guda. De la mateixa manera que vaig donar la ben­vin­guda a CiU a l’inde­pen­den­tisme quan va deci­dir defen­sar la inde­pendència de Cata­lu­nya. Però jo insis­teixo, el PSC de Sal­va­dor Illa és el menys cata­la­nista de la història, pot­ser en part perquè aquells que dins el PSC defen­sa­ven el cata­la­nisme, tan frus­trats que s’han sen­tit, han aca­bat avançant a ERC: Joan Ignasi Elena, Ernest Mara­gall, Quim Nadal...
Podria pas­sar com a la Dipu­tació de Bar­ce­lona o pot­ser passi a l’Ajun­ta­ment, que Illa sigui inves­tit per altres vies i després ERC s’inte­gri al seu govern?
Per a nosal­tres la Gene­ra­li­tat és una ins­ti­tució molt impor­tant i sobre­tot hem d’evi­tar que hi hagi pac­tes com els que vostè ha men­ci­o­nat, que evi­dent­ment con­di­ci­o­nen tota la legis­la­tura. I vull recor­dar que ERC no forma part del govern de Bar­ce­lona.
S’ha espe­cu­lat o nego­ciat...
Hi ha espe­cu­lat el PSC.
Així no hi ha res, ERC no entrarà al govern de Bar­ce­lona?
Serà una decisió que en tot cas haurà de pren­dre Esquerra de Bar­ce­lona.
El can­di­dat Car­les Puig­de­mont va dir a aquest diari que espera que el 12-M ser­veixi per tren­car l’empat tècnic dins l’inde­pen­den­tisme. També ho veu així vostè? Què n’espera?
Aques­tes elec­ci­ons no són entre inde­pen­den­tis­tes, són perquè el con­junt de la ciu­ta­da­nia es pro­nunciï i jo espero que ho faci amb un suport mas­siu a ERC. Aques­tes parau­les exem­pli­fi­quen d’una manera molt clara el que ha estat la pràctica política de Junts, que lamento molt, aquesta legis­la­tura, que era no ser­vir Cata­lu­nya, no tre­ba­llar per millo­rar el país, sinó inten­tar que­dar al davant d’ERC. No ha pas­sat en les gene­rals, no va pas­sar en les últi­mes elec­ci­ons al Par­la­ment... Escolti’m, no es tracta de des­fer un empat entre inde­pen­den­tis­tes, sinó de gua­nyar la lli­ber­tat de Cata­lu­nya.
Puig­de­mont diu que tor­narà pel ple d’inves­ti­dura. Se’l creu?
És irre­lle­vant el que jo pugui creure o no creure. Desitjo que totes les exi­li­a­des i exi­li­ats puguin tor­nar a Cata­lu­nya com abans millor. Car­les Puig­de­mont, evi­dent­ment, però també Ruben Wagens­berg, Marta Rovira, Lluís Puig, Toni Comín... Que tots puguin tor­nar. Per mi, que tor­nin com més aviat millor, evi­dent­ment, amb tota la lli­ber­tat. Per això hem tre­ba­llat des de fa molt de temps.
Aquesta pre­gunta, la hi faig com a pre­si­dent. Els Mos­sos ja tenen pre­vist com se’n garan­tirà la segu­re­tat quan torni?
Els Mos­sos garan­tei­xen la segu­re­tat de tots els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya i, evi­dent­ment, dels que han estat pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat, també com cor­res­pon, com es fa en tots els expre­si­dents de la Gene­ra­li­tat.
Ha esmen­tat el suport a la nego­ci­ació d’un referèndum com a punt bàsic, però en la pas­sada legis­la­tura ningú tret dels comuns va donar suport a l’acord de clare­dat. Hi insis­tirà com a con­dició després del 12-M?
Sí, perquè és la millor via. Què és l’acord de clare­dat? És el referèndum acor­dat. Sim­ple­ment és, expli­cat d’una altra manera, una forma d’acord entre aquells que pen­sen dife­rent. Lla­vors, algun inde­pen­den­tista està en con­tra d’un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació reco­ne­gut per l’Estat i la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal? Oi que no? Doncs hi ha una pro­posta que jo poso sobre la taula, i en tot cas, si algú em diu que no és la bona, que em posi una alter­na­tiva. He estat tres anys espe­rant-ne a totes les pro­pos­tes i des de la resta de l’inde­pen­den­tisme mol­tes vega­des hi ha hagut crítica, però cap alter­na­tiva. Fixa’t que, quan han tin­gut l’opor­tu­ni­tat, Junts ha aban­do­nat la retòrica de la con­fron­tació intel·ligent, que era només retòrica, i ha pas­sat a prac­ti­car la nego­ci­ació d’ERC. Què ha acon­se­guit en aquests mesos de prac­ti­car la nego­ci­ació com feia ERC? Una taula de diàleg entre Junts i el PSOE, molt bé, per­fecte, si volen els podrem expli­car també la nos­tra experiència. I entre el con­junt de for­ces inde­pen­den­tis­tes i sobi­ra­nis­tes hem acon­se­guit una amnis­tia. Per tant, el camí que nosal­tres hem traçat és al que ara s’està sumant tot­hom. Ho nega­ran, però a la pràctica som aquí. Vaig posar sobre la taula la neces­si­tat d’un finançament sin­gu­lar i avui Junts torna a dir que sí, que allò que era un des­as­tre ara també ho passa a defen­sar. Veiem com tot allò que estic defen­sant avui i al qual els altres diuen que no, tar­den sis mesos a defen­sar-ho. Cap pro­blema: d’aquí a sis mesos defen­sa­ran tot el que avui em cri­ti­quen.
Ara que par­lava de l’amnis­tia, jus­ta­ment la nego­ci­ació de les esme­nes i de la mateixa llei han demos­trat que Junts i ERC, si nego­cien ple­gats, el resul­tat final sem­pre és millor. No seria millor, en ter­mes d’eficiència, uni­fi­car les meses de diàleg?
Jo vaig pro­po­sar a Cuixà aquest agost al pre­si­dent Puig­de­mont nego­ciar con­jun­ta­ment i ell ho va des­car­tar. Espero que en el futur canviï d’opinió. I a par­tir del 12-M, quan jo reva­lidi la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat, tor­naré a pro­po­sar que el con­junt de l’inde­pen­den­tisme nego­ciem ple­gats a Madrid, perquè ens dona molta més força.
En una sola taula de govern?
En un sol espai, podem adap­tar-ho. Per mi és impor­tant que la nego­ci­ació sigui entre governs, perquè repre­sen­ten els països. El PSOE no repre­senta Espa­nya. El govern espa­nyol, sí. Per això jo no vull que la nego­ci­ació amb l’Estat es limiti a una taula entre ERC i el PSOE, que és el que volia Pedro Sánchez. Fa qua­tre anys em deia: “No, no, taula de nego­ci­ació entre el PSOE i ERC.” I jo deia: “No, no, no: taula de nego­ci­ació entre el govern de Cata­lu­nya (ales­ho­res amb el pre­si­dent Quim Torra) i el govern espa­nyol.” Perquè quan pac­tes amb el PSOE arri­bes a un acord amb un par­tit; quan pac­tes amb un govern, és un acord entre països i és molt dife­rent.
I en aquesta taula de governs hi podria haver també repre­sen­tants de par­tits?
En aquesta taula de governs, si hi ha for­ces par­la­mentàries que com­par­tei­xen l’estratègia del govern, repre­sen­tants de l’àmbit par­la­men­tari podrien par­ti­ci­par-hi. Estic obert que hi hagi una repre­sen­tació plu­ral, i en aquests ter­mes ho vaig tras­lla­dar. Se’m va dir que es des­car­tava, que es volia optar per una altra via, però al final aca­ba­rem aquí. Al final aca­ba­rem aquí. Fa un any se’m va dir que no i estic con­vençut que d’aquí a uns mesos se’m dirà que sí, com en tan­tes altres coses.
En tot cas, en la taula que ara hi ha oberta entre ERC i el PSOE, la secretària gene­ral Marta Rovira ha dit que ja s’ha començat a par­lar del referèndum. Vostè ha par­ti­ci­pat en aquesta taula? En quins ter­mes s’ha començat a par­lar del referèndum?
En la nego­ci­ació que s’està fent entre par­tits i que ser­veix de motor i d’acom­pa­nya­ment de la nego­ci­ació entre governs i s’està fent amb acom­pa­nya­ment inter­na­ci­o­nal, crec que hem de, sobre­tot, ser dis­crets perquè pugui arri­bar a bon port. Però jo he posat sobre la taula de Pedro Sánchez el dret a l’auto­de­ter­mi­nació. Cada vegada que ens hem reu­nit al Palau de la Gene­ra­li­tat, hem par­lat del dret a l’auto­de­ter­mi­nació. I és evi­dent que estem lluny, molt lluny, però la meva obli­gació és no renun­ciar-hi mai. I de fet no només no renun­ciar-hi, sinó avançar. I espero tenir molta més força en la pro­pera legis­la­tura perquè, quan torni a dir a Pedro Sánchez que la solució és un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació i ell no pro­posi cap solució, pugui dir-li que dar­rere meu tinc una clara majo­ria de la soci­e­tat cata­lana.
Si el pro­per govern és pre­si­dit pel Sal­va­dor Illa, s’ha aca­bat la taula? S’ha aca­bat el procés?
Mai es pot dir que s’acaba una cosa, no? Però és evi­dent que quin sen­tit té que el PSC negociï amb el PSOE? Li poso un exem­ple. El traspàs de Roda­lies, per no par­lar direc­ta­ment del referèndum, el PSC ni el defensa ni el defen­sarà. Perquè en aquests moments hi ha un mili­tant del PSC que diri­geix Renfe. I les Roda­lies les diri­geix el PSC. Quin incen­tiu tenen a fer un traspàs a la Gene­ra­li­tat? El que sí que li dic és que si en un món de fan­ta­sia passés, que no pas­sarà, que Sal­va­dor Illa sigui pre­si­dent, el que se’n res­sen­ti­ria és la llen­gua cata­lana. Un pre­si­dent de Cata­lu­nya no pot aban­do­nar mai la llen­gua. Mai. I estem veient avui com Sal­va­dor Illa aban­dona la llen­gua en la cam­pa­nya elec­to­ral... Ima­gini’s si passés el que no ha de pas­sar i no pas­sarà, que és que arribés a ser pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.
Vostès també han obert el debat de la reforma del sis­tema de finançament, que fa nou anys que va cadu­car. Veu marge amb l’actual PSOE de nego­ciar un sis­tema sin­gu­lar, quan remet cons­tant­ment al règim comú?
Sí, hi veig marge, de la mateixa manera que quan vam posar sobre la taula el traspàs de Roda­lies deien que no. I ara l’hem acor­dat. De la mateixa manera, quan vam posar sobre la taula l’amnis­tia ells deien que no, i ara l’hem acor­dat. Per tant, totes les nego­ci­a­ci­ons amb el PSOE i amb el govern espa­nyol comen­cen amb un no, i després es trans­forma en un sí.
Aquest sí que va supe­di­tat gene­ral­ment a un suport par­la­men­tari a Madrid...
Malau­ra­da­ment, l’Estat espa­nyol és un estat amb una dinàmica política tan cen­tra­lista que totes les pro­pos­tes de millora de la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya sem­pre han sor­tit de Cata­lu­nya i sem­pre s’han acon­se­guit a canvi d’arri­bar a acords al Congrés. Per això volem la inde­pendència, perquè els nos­tres drets i lli­ber­tats, la qua­li­tat dels ser­veis públics, no han de depen­dre de la con­jun­tura con­creta de majo­ries i mino­ries al Congrés, hau­rien d’estar blin­dats si real­ment Espa­nya fos l’Estat més des­cen­tra­lit­zat del món que diuen que és. És una farsa, evi­dent­ment, perquè només podem defen­sar els drets quan ens neces­si­ten a Madrid.
La pro­posta que ha llançat el PSC de con­sorci tri­bu­tari, que el que fa és reme­tre’s a l’Esta­tut, ho inter­preta com un esquer per aca­bar aquí?
El PSC quan tenia tot el poder l’any 2009, la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat, l’alcal­dia de Bar­ce­lona, la Dipu­tació de Bar­ce­lona i el govern d’Espa­nya, i tenia tota la pos­si­bi­li­tat de posar aquesta pro­posta i acon­se­guir-la, no ho va acon­se­guir. Per tant, ara, per què seria dife­rent? I con­fon­dre el con­sorci tri­bu­tari amb final­ment qui es queda els recur­sos és con­fon­dre l’ins­tru­ment amb la fina­li­tat. I el nos­tre objec­tiu és que Cata­lu­nya tin­gui els recur­sos que paguem en forma d’impos­tos, que es posi fi al dèficit fis­cal. I aquest con­sorci podria exis­tir per­fec­ta­ment i se seguís man­te­nint el dèficit fis­cal que estem patint.
Mirat fre­da­ment, què és més difícil? Que donin un referèndum o un con­cert econòmic?
Quan nego­cies amb l’Estat espa­nyol, tot és molt difícil. I sem­pre et diuen que no. I comen­ces a obrir esclet­xes quan sumes àmplies majo­ries i amb la per­se­ve­rança i a apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats. I aquesta és la nos­tra experiència i podem acre­di­tar aquesta experiència per con­ti­nuar avançant.
Vostès han emprès mol­tes polítiques en favor de la llen­gua, i ja ha dit que crearà una con­se­lle­ria específica la pro­pera legis­la­tura, si en té l’opor­tu­ni­tat. El català s’ha debi­li­tat perquè durant els anys durs del procés va que­dar en segon pla?
No, el català s’ha debi­li­tat perquè... qui va aban­do­nar la política lingüística d’aquest país? Qui, quan hi havia reta­lla­des, va pri­o­rit­zar reta­llar la pro­gra­mació infan­til a TV3, i això ho va fer Con­vergència i Unió.
En tot cas, aquesta legis­la­tura li ha tocat tore­jar amb una esco­mesa duríssima judi­cial con­tra el català a l’escola. Creu que el model d’immersió ara està en crisi, com ja es comença a dir?
El model d’immersió s’ha d’enfor­tir i s’ha de posar al dia, evi­dent­ment. Avui a l’escola no és només la llen­gua que fan ser­vir el mes­tre i els alum­nes a l’aula, sinó també la que es fa ser­vir en els mate­ri­als didàctics, la que es fa ser­vir als patis, als pas­sa­dis­sos... I, en un con­text en què avui els infants i joves reben cons­tant­ment molts inputs comu­ni­ca­tius, quants d’aquests són en català? Per tant és una feina que hem de fer molt més enllà. Li poso un exem­ple. Aquest setem­bre hi haurà, finançat pel Depar­ta­ment d’Edu­cació, mate­rial audi­o­vi­sual edu­ca­tiu en català mas­siu per a les esco­les. Els que tenim cana­lla petita hem hagut d’espe­rar aquest govern repu­blicà perquè tornés a haver-hi pro­gra­mació audi­o­vi­sual en català de qua­li­tat, que fes que la meva filla s’hi enganxés, ho volgués veure, i això ho com­par­tim mol­tes famílies. Ara hem de fer el mateix amb els mate­ri­als edu­ca­tius. Molts mes­tres, quan han de pro­jec­tar algun vídeo edu­ca­tiu a l’aula, no el tro­ben en català, i el tro­ben en cas­tellà. I també ha d’estar dis­po­ni­ble en català. Doncs hem finançat, a través del Depar­ta­ment d’Edu­cació, aquest mate­rial. És un exem­ple que s’ha de reforçar la immersió lingüística i posar-la al dia amb nous ins­tru­ments.
Ara que vostè deia que és pare i s’hi troba segu­ra­ment amb la seva filla, una de les situ­a­ci­ons que més es tro­ben i denun­cien els mes­tres és que la immersió jus­ta­ment no s’aplica en posi­tiu. Que ben­vin­guda sigui la ins­pecció per apli­car-la amb els ter­mes, fins i tot, d’un 75%.
No ens hem de con­for­mar, ni hauríem d’accep­tar la idea que el 25% que ens impo­sen els jut­jats repre­senta que el 75% sigui en català, perquè seria obrir la porta que després sigui el 50% i després el català quedi abso­lu­ta­ment mino­rit­zat. Però, evi­dent­ment, la ins­pecció ha de reforçar, els equips direc­tius han de reforçar el seu paper en la immersió lingüística i també des del pro­fes­so­rat hem de donar-los totes les eines perquè puguin apli­car ple­na­ment la immersió lingüística al nos­tre país.
Un pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat és el pri­mer que ha de donar exem­ple amb la llen­gua cata­lana i par­lar de Lleida i no Lérida?
Crec que és un exem­ple molt clar de com s’entén aquest país, no? A vega­des aquests lap­sus visu­a­lit­zen molt com pensa algú. Sal­va­dor Illa aban­dona la llen­gua cata­lana, l’aban­dona en la pràctica i crec que un pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat també és exem­ple per a la ciu­ta­da­nia, amb tota la humi­li­tat per­so­nal, però la ins­ti­tució és exem­ple. I per tant, si podem pro­moure el català, el lide­ratge d’aquest país, que és el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, depèn del català. I si algú no t’entén, ja faràs ser­vir l’anglès, faràs ser­vir el cas­tellà, i si saps algun altre idi­oma i et pots comu­ni­car ja ho faràs ser­vir com a pri­mer pas per després poder fer ser­vir el català. I, claríssi­ma­ment, si Sal­va­dor Illa arribés a ser pre­si­dent, la llen­gua cata­lana i la política lingüística d’aquest país esta­rien en perill, perquè no s’ho creu. I ho està demos­trant en cam­pa­nya.
La legis­la­tura ha cai­gut pel Hard Rock i ara s’ha sabut que en plena nego­ci­ació es van reno­var les con­di­ci­ons de la com­pra en un acord de govern. Això ho van dema­nar els inver­sors?
La legis­la­tura no ha cai­gut pel Hard Rock. Ha cai­gut pel par­ti­disme i l’opor­tu­nisme dels comuns i de Junts en rebut­jar un pres­su­post expan­siu que tar­da­rem molts anys a poder acon­se­guir igual. Dit això, l’acord de govern que es va adop­tar i s’ha pen­jat al por­tal de la trans­parència i és acces­si­ble per a tot­hom el que fa és treure obli­ga­ci­ons a la Gene­ra­li­tat que tenia res­pecte al Hard Rock, no afe­gir-ne de noves. Per tant és un pro­ce­di­ment que con­ti­nua, però no perquè ho digui el govern, sinó perquè hi ha un pro­ce­di­ment urbanístic abso­lu­ta­ment pau­tat, que segueix la nor­ma­tiva en matèria urbanística i una decisió en l’àmbit dels pri­vats.
Vostès man­te­nen que la tra­mi­tació ja no té atu­ra­dor, però què pas­sarà si ara la CUP o els comuns la tor­nen a posar com a con­dició per a la inves­ti­dura?
No és una qüestió de volun­tat, perquè no és el nos­tre pro­jecte. De fet, nosal­tres hem tre­ba­llat perquè el Camp de Tar­ra­gona tin­gui uns pro­jec­tes des del punt de vista d’inversió econòmica alter­na­tius i allu­nyats per anar cap a un altre model. Hem apos­tat per la rein­dus­tri­a­lit­zació al Camp de Tar­ra­gona. La inversió indus­trial més gran dels últims 20 anys a Cata­lu­nya, la de Lotte Energy Mate­ri­als, serà a Mont-roig del Camp, que superarà els mil mili­ons d’euros i crearà cen­te­nars de llocs de tre­ball. I l’ha acon­se­guit aquest govern. I això és a pocs quilòmetres del CRT. Per tant, nosal­tres hem dei­xat clar quin és el nos­tre model. A par­tir d’aquí, els par­tits que són entu­si­as­tes del Hard Rock, el PSC, Junts, el PP, Vox i Ciu­ta­dans, ara suma­ven 85 dipu­tats de 135 al Par­la­ment de Cata­lu­nya. Per tant, fins i tot des d’un punt de vista de les majo­ries polítiques, tenim molta feina a fer encara.
Han que­dat toca­des les rela­ci­ons amb els comuns arran d’haver tom­bat el pres­su­post?
Han estat pro­fun­da­ment irres­pon­sa­bles. A par­tir d’aquí, nosal­tres, amb tot­hom qui vul­gui avançar cap a una Cata­lu­nya sobi­rana, lliure i justa, segui­rem este­nent la mà.
Aga­fant parau­les seves, com creu que influirà la “comèdia” de Pedro Sánchez en aquesta cam­pa­nya i en les elec­ci­ons?
Pedro Sánchez cada dia que passa té més gent dece­buda, perquè al final a ningú li agrada que juguin amb els seus sen­ti­ments. I és veri­tat que, quan fa públic l’asset­ja­ment judi­cial con­tra la seva família, per molta gent que hem patit l’acti­tud de l’extrema dreta i hem patit com deter­mi­nats apa­rells de l’Estat han anat en con­tra nos­tra, això pot gene­rar un espai d’empa­tia. Però, veient el recor­re­gut que hi ha hagut i com ha aca­bat això, crec que molta gent se sent enga­nyada, també dels seus.
És que a par­tir del moment que ell parla de ‘law­fare’, i no cita cap inde­pen­den­tista...
És evi­dent que està cal­cu­lat per inten­tar fer veure que no depèn al Congrés dels inde­pen­den­tis­tes. Però el reco­nei­xe­ment més clar que l’actu­ació de l’Estat con­tra l’inde­pen­den­tisme ha estat il·legítim és que s’ha hagut d’apro­var una llei d’amnis­tia i prèvia­ment es va dero­gar el delicte de sedició i es van alli­be­rar els pre­sos.
Vostè deia al prin­cipi que si es formés govern ràpid fins i tot encara es podria apro­var el pres­su­post enguany. En quin supòsit seria més fàcil for­mar un govern ràpid, si es ree­dita una majo­ria inde­pen­den­tista?
Es for­marà govern més ràpid com més forta sigui ERC. Per tant, la victòria d’Esquerra ha de ser el més àmplia pos­si­ble. I això és la millor garan­tia de tot. Si amb 33 dipu­tats hem situat Cata­lu­nya amb l’atur més baix dels últims 15 anys, hem posat fi a les reta­lla­des, hem tor­nat a posar la llen­gua cata­lana al cen­tre, si amb 33 dipu­tats vam alli­be­rar els pre­sos polítics, hem apro­vat l’amnis­tia, tenim el traspàs de Roda­lies... amb uns quants més podrem fer tot el que ens pro­po­sem, també for­mar un govern de la forma més ràpida i més sòlida pos­si­ble.
ERC ja ha dit que no pac­tarà amb la ultra­dreta d’Aliança Cata­lana si entra al Par­la­ment, però què pas­sarà si en depèn la majo­ria inde­pen­den­tista? Abans s’ani­ria a elec­ci­ons?
L’extrema dreta, tin­gui la ban­dera que tin­gui, no tre­ba­lla per la inde­pendència de Cata­lu­nya. Cap extrema dreta. Perquè una Cata­lu­nya sense cohesió social no serà mai una Cata­lu­nya lliure, no ho podrà ser. En un país plu­ral i divers com el nos­tre neces­si­tem man­te­nir aquesta cohesió social per una qüestió de drets de la ciu­ta­da­nia. Des d’un punt de vista inde­pen­den­tista, optar per un reple­ga­ment iden­ti­tari és el millor camí cap a la der­rota. Per mi, l’extrema dreta que s’embol­ca­lla amb la senyera no és inde­pen­den­tista, no forma part de l’inde­pen­den­tisme.
Tem un esce­nari de repe­tició elec­to­ral?
Hem de tre­ba­llar perquè aques­tes elec­ci­ons tin­guin un resul­tat tan clar que faci pos­si­ble de nou la meva inves­ti­dura com a pre­si­dent i no hi hagi cap risc de repe­tició elec­to­ral.
Vostè ha dit que no es veu de vice­pre­si­dent o con­se­ller de ningú. Com es veu si no és pre­si­dent en la pro­pera legis­la­tura?
Jo em veig com a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat en la pro­pera legis­la­tura.
I si no ho és?
Em veig com a pre­si­dent en la pro­pera legis­la­tura. És pel que bata­llaré, crec que estem en con­di­ci­ons de poder reva­li­dar la pre­sidència. Tenim uns dies al davant de cam­pa­nya per a aquesta opció cen­tral que és ERC, en què con­fia tantíssima gent i també altra gent diu: “Escolti, m’ho estic pen­sant.” Que vagin sobre segur, sobre els que hem fet avançar el país, hem posat fi a les reta­lla­des, hem alli­be­rat els pre­sos polítics, hem situat de nou la llen­gua cata­lana i els que pro­po­sem el camí on després tot­hom se suma amb una mica de retard. No cal aquest retard, no cal per­dre el temps perquè tenim pressa per acon­se­guir tot el que volem, que és una Cata­lu­nya lliure i justa.
En l’esce­nari on no tin­gui ERC la pre­sidència, Oriol Jun­que­ras podria ser vice­pre­si­dent?
Li torno a dir, tre­ba­llem per reva­li­dar la pre­sidència. A par­tir d’aquí, les per­so­nes que estan inha­bi­li­ta­des, com Oriol Jun­que­ras, que és un dels grans actius d’ERC, el pre­si­dent del nos­tre par­tit, espe­rem que aviat vegin res­tau­rats tots els drets i es puguin plan­te­jar l’esce­nari que desit­gin i que des del punt de vista de l’orga­nit­zació política puguem acom­pa­nyar.
Donat el cas si els vots d’ERC poden fer pre­si­dent un pre­si­dent inde­pen­den­tista, com Puig­de­mont, serà així?
Estic con­vençut que l’esce­nari serà al revés i hau­rem d’anar des d’ERC a bus­car els vots. Em remeto al que hem fet en el pas­sat: amb tots els pre­si­dents de Cata­lu­nya, quan han neces­si­tat suports per avançar, ERC hi era. Mai vam aban­do­nar. Crec que les altres for­ma­ci­ons polítiques no poden dir el mateix.
Puig­de­mont ha dit que s’ha de tre­ba­llar, si hi ha acord inde­pen­den­tista, en una estratègia que inclo­gui un no-acord amb l’Estat, és a dir, la uni­la­te­ra­li­tat. ERC s’avin­dria a tre­ba­llar-hi?
Nosal­tres estem molt con­vençuts que el millor camí és la nego­ci­ació i que el procés d’inde­pendència de Cata­lu­nya cul­mi­narà amb una nego­ci­ació, com han aca­bat totes les inde­pendències que s’han produït a Europa en els dar­rers anys. El debat sobre la uni­la­te­ra­li­tat no és una qüestió de voler-ho o no, la qüestió és de poder-ho fer o no. Com més força política i més majo­ria inde­pen­den­tista a les urnes, menys temps per acon­se­guir la inde­pendència i més força en qual­se­vol esce­nari de nego­ci­ació. Per tant, per mi és un debat una mica trampós en el sen­tit que no depèn de la teva volun­tat i prou, depèn de les con­di­ci­ons que hi hagi. I hem de gene­rar les con­di­ci­ons.
Però és el debat que manté enca­llat l’inde­pen­den­tisme i la uni­tat ara mateix.
No, no, no s’equi­vo­qui. Quan Junts ha pogut prac­ti­car la nego­ci­ació ho ha fet. Per tant aque­lles resistències que hi ha hagut durant tres anys, que han frac­tu­rat l’inde­pen­den­tisme pel mig, així que Junts podia pac­tar a Madrid han des­a­pa­re­gut. Lla­vors, hem estat tres anys en un debat que ha frac­tu­rat l’inde­pen­den­tisme, que era fals? Aquesta és la meva pre­gunta. Si el que ha fet Junts en els últims sis mesos hagués pogut fer-ho fa qua­tre anys, hauríem tin­gut aquest debat, aquesta frac­tura? No. Lla­vors, el pro­blema quin era? L’estratègia o qui la lide­rava? Crec que és evi­dent que era qui la lide­rava, i Cata­lu­nya ha de mirar al futur lluny de lide­rat­ges per­so­nals i sobre­tot basar-nos en objec­tius col·lec­tius.
Els últims dies ha plo­gut. Es rever­tirà l’estat d’emergència en què està la majo­ria del país?
Dependrà de quin sigui el nivell dels embas­sa­ments i per tant la capa­ci­tat de resiliència que tin­guem per als pro­pers mesos. En el cas que hi fos, seria un esce­nari que ens hauríem de plan­te­jar. En aquests moments, en situ­ació d’emergència s’està dema­nant un esforç molt gran a la page­sia i en excep­ci­o­na­li­tat con­ti­nu­a­ria sent-hi, però de menys inten­si­tat, podria dis­po­sar de més aigua. Per tant, dependrà de l’evo­lució dels embas­sa­ments, però en paral·lel hem de seguir tre­ba­llant en totes les inver­si­ons que estan en marxa ja, l’ampli­ació de les des­sa­la­do­res, l’aigua rege­ne­rada… perquè per molt que puguem superar aquesta sequera, i espero que ho puguem fer molt aviat, en vin­dran en el futur i cadas­cuna l’hem d’afron­tar molt més ben pre­pa­rats que l’ante­rior.
Per tant, la page­sia seria un dels pri­mers sec­tors que veu­ria alleu­ge­rida la pressió...
El Pla Espe­cial de Sequera ho indica clara­ment. I, de fet, totes les actu­a­ci­ons que hem anat pre­nent esta­ven pre­vis­tes en el Pla Espe­cial de Sequera. Per tant, hi ha un camí pau­tat. Si fem un pas enrere en les res­tric­ci­ons, el sec­tor més bene­fi­ciat és el sec­tor pri­mari, perquè ara és el que està fent més esforços.
Les des­sa­la­do­res mòbils que s’han pro­jec­tat també cau­rien si es van rever­tint els nivells dels pan­tans?
No, no, tot això s’ha de man­te­nir perquè fins i tot en el millor dels esce­na­ris afron­ta­rem igual­ment un estiu en què cada gota d’aigua comp­tarà.
Pre­ci­sa­ment hi ha hagut mol­tes quei­xes en els últims mesos de la page­sia, però també pro­tes­tes d’altres sec­tors i grups de fun­ci­o­na­ris... Abans li pre­gun­tava jus­ta­ment per això si el pot pena­lit­zar ser al govern.
En totes aques­tes mobi­lit­za­ci­ons, legítimes, hem aca­bat en un acord. En totes. I no hi ha cap govern que pugui dir això. Som el govern que en l’àmbit de la sani­tat hem arri­bat a un acord amb els tre­ba­lla­dors de l’Ins­ti­tut Català de la Salut, i l’últim era del 2006: han hagut de pas­sar 18 anys per arri­bar a un acord, que millora les con­di­ci­ons d’una manera molt clara. Evi­dent­ment, tenim molt de camí per recórrer. Va haver-hi alguns aspec­tes en què alguns sec­tors pro­fes­si­o­nals van dir: “No ens hi sen­tim prou reflec­tits”, i es van mobi­lit­zar. I hem aca­bat amb l’acord. En l’àmbit dels tre­ba­lla­dors docents, hem aca­bat amb un acord de reversió de totes les reta­lla­des apro­vat aquesta mateixa set­mana ja amb la cul­mi­nació total. Amb els page­sos hem arri­bat a un acord, tant amb la taula agrària com amb el tre­ball amb Revolta Pagesa. Amb l’àmbit dels tre­ba­lla­dors peni­ten­ci­a­ris hem arri­bat a un acord... És bo que la ciu­ta­da­nia es mobi­litzi i és bo que hi hagi un govern que sigui capaç d’arri­bar a acords quan les rei­vin­di­ca­ci­ons són legítimes. I nosal­tres hem arri­bat a acords amb tots els sec­tors. És la diferència entre un govern que fa pres­su­pos­tos tre­ba­llats amb els sin­di­cats per defen­sar l’estat del benes­tar o un govern de les reta­lla­des que quan feia pres­su­pos­tos tenia els sin­di­cats dema­nant que no s’apro­ves­sin. En el nos­tre cas, les orga­nit­za­ci­ons soci­als, sin­di­cals, cul­tu­rals... dema­na­ven que s’aprovés el pres­su­post. Per tant, con­vido tots aquests sec­tors a con­fiar el 12-M en qui els ha donat res­posta durant aquests anys.

k

L’entre­vista sen­cera, també en vídeo, a www.​elpuntavui.​cat

El perfil

Centrals en tot

Vol jugar a fons la carta del lideratge en les propostes i la gestió els últims tres anys al capdavant de la Generalitat, però Pere Aragonès i Garcia (Pineda de Mar, 1982) no ho tindrà fàcil per revalidar la presidència, per bé que probablement ERC sigui clau en qualsevol acord després del 12-M. Si és que se’n pot tancar cap... En tot cas, els republicans tenen un paper d’absoluta centralitat, ja que segons el CEO són els preferits amb qui voldrien pactar els votants de tots els altres partits tret de la dreta espanyolista, i també serien la segona opció de vot per a tots ells. Això fa que apareguin en la majoria de dubtes que manifesten els indecisos, vora un 30%, i malgrat ser tercers en la majoria d’enquestes, a això s’aferren, a l’esperança que els dubtosos es decantin principalment per ells, per aspirar a batre Junts i fins i tot el PSC, el 12-M. Les seves condicions –referèndum, finançament i català– sembla que els allunyen d’Illa, però també retreuen l’actitud de Junts en l’última legislatura. El president Aragonès ens rebia ahir a la seu per parlar-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia